Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Ali Hazelwood: A ​szerelem elmélete

Sütőben sült camembert

2023. november 28. - KönyvParfé

1_74_1.jpg

Amikor elkezdtem olvasni Ali Hazelwood legújabb romantikus regényét A szerelem elméletét, már az első fejezet után megszólalt a fejemben a L'art pour l'art Társulat örökbecsű nótája, melynek címe Hányszor lehet büntetlenül énekelni egy refrént. Az írónő előző könyveinél is azt éreztem, hogy ugyanarra a sémára építkeznek, de nem gondoltam, hogy ennél is pöccre pontosan ugyanazt kapom. Persze én vagyok a balga, hiszen annak ellenére, hogy már az Eszméletlen szerelem sem nyűgözött le annyira, sikeresen beleszaladtam ebbe itt. Nem tudom, hogy miben reménykedtem, talán a borító és a fülszöveg visz el mindig... Mindenesetre, ha nincsenek nagy elvárásaid egy regénnyel szemben és szeretnél a tutira menni, akkor ez igazán neked íródott. Mert abban biztos lehetsz, hogy ha egy Ali Hazelwoodot olvastál, akkor mindet olvastad.

Tovább

Finy Petra: Almás ​pite

Almás pite

2023. november 26. - KönyvParfé

5_39.jpg

Ha családi ünnepekről és együttlétekről van szó, azonnal eszembe jut gyerekkorom terülj-terülj asztalkái, melyeket mindig valamilyen jeles ünnepen ült körbe a rokonság. Márpedig esemény mindig akadt, lehetett szó szülinapról, házassági évfordulóról, keresztelőről vagy búcsúról, mi megültük azt. És a jó beszélgetésekhez természetesen elengedhetetlen volt a jó étel is, így mindig nosztalgikusan gondolok vissza anyu házi süteményeire, mama töltött husijára és a hatalmas kondér halászlére, melyet a nagypapám főzött karácsony tájékán a nyári konyhában. Finy Petra Almás pite című mesekönyve ezeket az emlékeket elevenítette fel bennem, ugyanis a családdal töltött közös idő, az ünnepek és a finom ételek köré épülnek a történetek.

Tovább

Meik Wiking: Hygge

Smørrebrød

2023. november 19. - KönyvParfé

5_38.jpg

Amikor először hallottam a hygge-ről, az első gondolatom az volt, hogy a fenébe kell ezt a szót kiejteni? Szerintem még most is sokszor rosszul használom, noha a gugli fordítója szerint valahogy így hangozna: hüge. A második gondolat, mely átsuhant az agyamon, hogy ez biztos valamilyen trendi hipszter-irányzat, egy kérész életű felkapott újdonság, amelyről pár év múlva már ciki lesz beszélni. Nem is tévedhettem volna nagyobbat, ugyanis ez korántsem új keletű dolog, hisz a dánok már több száz éve élvezik ezt a trendet. Meik Wiking Hygge című könyve azt mutatja be, hogy miért Dánia a világ legboldogabb országa. A szerző a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója, és többéves kutatása során arra a következtetésre jutott, hogy a válasz nem más, mint a hygge.

Tovább

Melissa Albert: Bűnös ​szívünk mélyén

Máglyarakás

2023. november 17. - KönyvParfé

4_47.jpg

Már javában benne vagyunk az őszben, mögöttünk van a halloween, az ember lánya pedig ilyenkor egy kicsit több borzongásra vágyik. Ehhez az időszakhoz tökéletes olvasmány lehet Melissa Albert legújabb magyarul megjelenő regénye, a Bűnös szívünk mélyén, mely egy igazán izgalmas, némi horrorral átitatott és mágiával megfűszerezett paranormális fantasy. Ha kedveled a több síkon játszódó regényeket, a sötét, családi titkokat és a boszorkányos történeteket, valószínűleg ezt a könyvet is szeretni fogod. A kötet az Agave Könyvek gondozásában és Rusznyák Csaba fordításában jelent meg.

Tovább

Soman Chainani: Szörnyek ​és Szépek

Hófehérke mérgezett almája

2023. november 12. - KönyvParfé

5_37.jpg

Bár Soman Chainani Szörnyek és Szépek című könyve a fiatal felnőtteket célozza meg, egyáltalán nem érdekelt, hogy nem én vagyok a célközönség. A mese egyébként is kortalan, hiszen minden korosztály számára adhat valami pluszt, legyen az egy bölcs gondolat, vagy egy kis iránymutatás. Hiszek abban, hogy a mese örök és mindenkihez szól, ezért is olvashatjuk/láthatjuk/hallhatjuk újra és újra azokat a klasszikus történeteket is, melyeket gyerekkorunkból már ismerünk. Legyenek ezek a magyar népmesék, a Grimm testvérek összegyűjtött történetei vagy Andersen meséi, a mai napig képesek megszólítani bennünket, így ha némiképp módosultak is az eltelt évek során, a céljuk ugyanaz maradt: hatni és adni valamit a befogadónak.

Tovább

Charlotte von Feyerabend: Selma ​Lagerlöf

Hasselback burgonya

2023. november 02. - KönyvParfé

1_71.jpg

A svéd tanárok szövetsége felkért, hogy írjak egy olvasókönyvet az iskolás gyerekeknek, hogy amikor olvasni tanulnak, akkor megfelelő szövegeket olvassanak. De számomra nem csak erről van szó. A szövegnek nem csupán jónak kell lennie, hanem azt kérdeztem magamtól, mire van szükségük a gyerekeknek, és azt hiszem, hogy elsősorban valami friss, vad dologra. Svédország térképének meg kell elevenednie, és úgy, hogy a gyerekek mindent képszerűen maguk elé tudjanak képzelni. Az erdőket, a tavakat, a szántóföldeket és a folyókat, a várakat, a kastélyokat, a parasztházakat és a városokat Ystadtól Haparandáig. Ez legyen az alapom, amire építkezem.

Ezzel az ötlettel született a tankönyvnek szánt Nils Holgersson csodálatos utazása című regény, melyben különböző kalandokba keveredik egy vadludakon repülő, picire összezsugorodott kisfiú. A történet, melynek segítségével körbeutazzuk Svédországot, megcsodálhatjuk általa nevezetességeit, állat- és mondavilágát, Selma Lagerlöf fejéből pattant ki. Charlotte von Feyerabend nemrégiben megjelent könyve épp erről mesél, vagyis Selma életéről, a leghíresebb könyve keletkezéséről, a svéd idillről és a 19. század végi női emancipációról. A kötet a Kossuth Kiadó gondozásában és Tuza Csilla fordításában jelent meg.

Tovább
süti beállítások módosítása