Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Ali Hazelwood: Eszméletlen ​szerelem

Jackfruit taco

2023. március 15. - KönyvParfé

p1110192_1.jpg

Bár a blogon nem írtam még róla, de az idei évet Ali Hazelwood A szerelem képlete című könyvével kezdtem. Az a helyzet, hogy miután felültem a hype vonatra, le sem akartam szállni róla. Beszippantott a könyv, szerettem. Vicces volt, abszolút kikapcsolt, cukik voltak a szereplők, érintette a regény a tudomány világát és valahogy kirítt az egyedisége a hozzá hasonló romantikus komédiák közül. Aztán a Maxim Könyvkiadó belengette a hírt, hogy jön az írónő következő regénye is és kapva kaptam utána. Az Eszméletlen szerelem stílusjegyeiben hasonlít az előző kötethez, bár ebben olvashatsz egy NASA projektről, titkos tudományos Twitter-fiókokról, speckó űrhajós felszerelésekről, idegpálya-kutatásról, munkahelyi rejtélyről, a STEM-ben észlelhető nemi előítéletekről, s persze nem maradhat ki a vonzó, okos és szexi srác karaktere sem, aki természetesen minden nő vágya.

A történet főszereplője Bee Königswasser, aki arról álmodik, hogy saját labort vezessen és tekintélyt vívjon ki a tudomány világában. Nagy hát az izgalom, amikor a NASA megkörnyékezi egy visszautasíthatatlan ajánlattal. Hatalmas az öröm, bár a jókedve csak akkor esik vissza egy kissé, amikor megtudja, hogy Levi Ward lesz a partnere, aki az egyetem alatt a nemezisévé vált. Esküdt ellenségként tekint rá, de Bee azt reméli, hogy félre tudja tenni az ellenszenvét, hiszen egy nagyon fontos és izgalmas dologban kell közösen együttműködniük. Végül is csak 3 hónapról van szó, mi baj lehet?
De rögtön a megérkezésekor szembesülnie kell a problémákkal. Nem érkeztek meg a kért felszerelések, üzenetek tűnnek el a rendszerben és valahogy minden annyira lassú és nehézkes. Bee úgy sejti, hogy az egész káosz mögött Levi áll, s miután szembesíti a férfit, valami megváltozik a kapcsolatukban. Levi már-már zavarba ejtően kedves és segítőkész lesz vele, maximálisan támogatja a munkájában és kikéri a véleményét. De vajon a lány tényleg félreismerte, vagy csak az igéző zöld szemek kezdtek el hatnak rá ennyire?

Bee azt vallja, hogy nem lesz szerelmes, és nem is enged közel magához senkit. Egy hatalmas csalódással a háta mögött ez elég egyszerűnek tűnik. Legjobb barátja az ikertestvére, aki egyetlen családtagja is. Nagyon ritkán találkoznak, hiszen testvére állandóan úton van és soha nem lehet tudni, épp melyik kontinensen bolyong épp. De telefonon szinte mindennap beszélnek, mindent megosztanak egymással, de valljuk be, ez azért nem tűnik annyira egészséges kötődésnek. Bee boldog és örül, hogy a karrierjére koncentrálhat, a NASA-projekt pedig hatalmas lehetőség, mely nagyon sok kaput megnyit majd számára.

Ali Hazelwood most is jól hozta a tudományról és a mérnöki munkáról szóló részt, melytől egyedi és érdekes lett a történet. Bee egy kicsit furcsa karakter, szereti Marie Curie-t, a macskákat, és extrém színekkel színezi a haját. Sok közös van benne és Leviben, hiszen mindketten kockák és a tudomány megszállottjai, odáig vannak a Star Wars filmekért és mindketten vegánok. Mindkettejük életében meghatározó a családi háttér, s részint az ebből fakadó kommunikációs problémák viszik előre a történet szálait. 

Ha nem olvastad még A szerelem képletét, bizonyára nagyon fogod szeretni ezt a könyvet. Viszont ha nemrégiben gyűrted le az előző regényt, túlságosan sok hasonlóságot fogsz majd felfedezni. Hazelwood gyakorlatilag szinte ugyanazokkal a jegyekkel operál, még a két regény főszereplői is csupán annyiban különböznek, hogy Beenek lila a haja. A fiúk között is talán csak a szemszín, amely más, különben szinte mindenben egyeznek. Még hatalmas férfiasságuk bemutatásában is vélek felfedezni némi hasonlóságot, bár az erotikus vonal és az intim pillanatok számomra inkább kínosak voltak ebben a kötetben, mint olvasmányosak. 
De meg kell említene, hogy a chatelős részek szórakoztattak és nagyon szerettem, ahogy rávilágított a szerző itt is arra a problémára, hogy milyen káros nőként egy szexista férfiakkal teli munkahelyen dolgozni.

Végső soron ez a könyv nem okozott túl nagy meglepetést, de egy kellemes olvasmánynak rendben volt. Hatalmas bonyodalmakra ne számíts, a végén lévő csattanóra is könnyen rájön a figyelmes olvasó már a sztori elején. De ha kedveled a romantikus könyveket és a cuki mellékszereplőket, ha szereted a megmosolyogtató és néha kínos pillanatokat, mindenképpen tegyél vele egy próbát!

Jackfruit taco

Hogy miért? Mert Bee és Levi egy közös tacózás alkalmával kerül közelebb egymáshoz. Levi saját maga készíti el otthon ezeket a finom falatokat, s mivel mindketten vegánok, ezért úgy képzelem, valami klassz töltelékkel próbálkoztak. Így került a képbe a jackfruit!
p1110198.jpgHozzávalók:

  • 2 jackfruit konzerv 
  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek paradicsompüré
  • só, bors
  • chili por (opcionális)
  • szárított oregánó (opcionális
  • 1 tk folyékony füst, ennek hiányában őrölt pirospaprika
  • 3/4 csésze zöldségleves alaplé
  • 2 ek olaj
  • 8 kisebb tortilla lap 

A tálaláshoz:

  • retek, koriander vagy petrezselyem, lilakáposzta, lilahagyma vagy bármilyen friss zöldség, amit éppen otthon találsz

A kencéhez:

  • 1 kis pohár szója joghurt
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, bors

Először a jackfruitot alaposan leöblítem vízzel és lecsepegtetem. Ezután szálaira szedem, mintha polled porkot készítenék. Ha idegenkedsz tőle, beteheted egy konyhai aprítógépbe is. Itt figyelj arra, hogy ne sokáig aprítsd, hiszen nem pépes masszára van szükséged, hanem "tépett húsos" állagra.
Egy nagy serpenyőben közepes lángon olajat hevítek. Hozzáadom a hagymát, majd amikor üvegesre pároltam, belemegy a zúzott fokhagyma is. Pár pillanatig kevergetem, és amikor a fokhagyma aromája kezdi belengeni a konyhát, beleöntöm a paradicsompürét. Pár percig rotyogtatom, aztán mehet bele a tépett jackfruit. Ezt is 2-3 percig pirítom, aztán hozzáadom a fűszereket és kb. 1 percig párolom. Beleöntöm a zöldségalaplevet és addig főzöm, amíg a folyadék teljesen el nem fő. Kóstolás után még fűszerezem, ha szükséges. Tálalásig félreteszem.

A tortillákat egy száraz serpenyőben közepes lángon átmelegítem. Kb. 30 másodpercig sütöm mindkét oldalát. Ezután már csak a töltögetés marad. Vékonyra szeletelt lilakáposztát teszek a tortilla közepére, megpakolom a fűszeres jackfruittal. Megspékelem egy kevés lilahagyma karikával és pár szelet friss retekkel. A kence hozzávalóit összekeverem, meglocsolom vele a taco tetejét, megszórom egy kevés petrezselyemmel és már fogyasztom is. Isteni!

+ParféTipp: Chilivel és csípős szószokkal is próbálkozhatsz!

332321933_640082401159431_2687505947721650367_n.jpg

A szerelem képlete nemcsak külföldön, de hazánkban is nagy sikert aratott, ezért már mi is nagyon vártuk a Eszméletlen szerelem megjelenését. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, ez a kötet is elrabolta-e a szívünket, és ne feledjétek: egy szerencsés játékos megnyerheti a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A történet során nagy szerepet kap a híres tudós Marie Curie is, így mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, hogy ti mennyire ismeritek a életét. Minden állomáson találtok egy hozzá kapcsolódó kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a helyes választ a Rafflecopter megfelelő dobozába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Minek a felfedezéséért kapta a második Nobel-díját?

A turné állomásai:
02.25.   Fanni's Library
02.27.   Könyvvilág
03.01.   Kelly és Lupi olvas
03.05.   Angelika blogja
03.07.   Csak olvass!
03.09.   Insane Life
03.10.   Deszy könyvajánlója
03.11.   Dreamworld
03.13.   Hagyjatok! Olvasok!
03.15.   KönyvParfé
03.17.   Sorok között

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr1718054318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása