Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Michala Ries: 24 ​nap karácsonyig

Juhtúrós sztrapacska tofu pörccel

2023. december 07. - KönyvParfé

2_79.jpg

Tudtad, hogy az advent szó a latin "adventus Domini" kifejezésre utal? Ez valami olyasmit jelent, hogy az Úr érkezése, az Úr eljövetele. De mondhatjuk azt is, várakozás, hiszen karácsonykor a Messiás érkezését ünnepeljük, addig pedig négy héten keresztül igyekszünk méltó módon ráhangolódni az ünnepre; díszbe öltöztetni a lelkünket, figyelmünket még inkább magunkra és szeretteinkre fordítani, és egy kicsit lecsendesedni. Michala Ries 24 nap karácsonyig című regényének főszereplője Nina, aki az adventi időszakot kihasználva próbál rájönni arra, hogy mit szeretne az élettől, mire vágyik és hová tűnt az a régi énje, akit anno annyira szeretett. Játékos és vicces formában teszi mindezt, mégis lelkének legmélyebb zugába is beleláthatunk.

Pedig alapvetően nincs oka panaszra. 28 éves, gyógyszerészként dolgozik és remek kollégái vannak. Kinéz egy közelgő kinevezés is, nővére meglepte egy Párizsba szóló repülőjeggyel és van egy férfi az életében, akivel már az összeköltözést fontolgatják. De Ninát mindez nem hozza lázba, sőt! Haszontalannak, elveszettnek érzi magát, és hiányérzete támad. Egy nap véletlenül kihallgat egy utcai beszélgetést, mely arra sarkallja, hogy újra megtalálja önmagát, vagyis azt a régi, vidám és bohókás énjét, aki boldog volt a saját testében és aki mert úgy élni, hogy nem foglalkozott a társadalmi elvárásokkal. Karácsonymániásként készít egy különleges adventi kalendáriumot, melyben csupa olyan dolog szerepel, melyet eddig nem mert megtenni, de mindig is vágyott, vagy épp ellenkezőleg, félelemmel gondolt rá. Sokféle feladat vár rá, a naptár december 1-ét mutat. Így pontosan 24 napja van, hogy karácsonyig minden nap teljesítsen egy-egy kihívást. Az egyik sikeresen teljesített napján ismerkedik meg a vonzó és jóképű Dominikkal, aki érdekesnek találja Ninát, kíváncsivá teszi az adventi kihívás, így társává szegődik. Hamar rájönnek, hogy sok közös van bennük és lassan lelki társra lelnek egymásban. Ez a bolondos és őrölt időszak pedig rengeteg érzelmet hoz elő mindkettejükből, az pedig nem is kérdés, hogy a szerelem ígérete is benne van a levegőben.

Ha ránézel a könyv csodálatos borítójára, neked is biztosan azt sugallja, hogy egy vidám, helyes történetet rejt és sokat fogsz nevetni rajta. Ez részben igaz, ugyanis tényleg tele van hihetetlen kalandokkal, de megható pillanatokkal is. Megmutatja, hogy az élet nem csak szórakozásból és kellemes dolgokból áll, hanem olyan nehézségeket is tartogat, melyekkel meg kell küzdenünk. 

A történet 24 fejezetből áll, vagyis minden nap külön részegységet kapott. Számos történet szerepel bennük, melyek nem mindig a főszereplőkről szólnak, de valamilyen úton-módon hozzájuk kapcsolódnak. Izgalmas és érdekes dolgokat feszeget, bár elsősorban a családi és interperszonális kapcsolatokra koncentrál, fontos a barátság témája, valamint a múlttal való megbékélés fontossága is. Mivel folyamatosan pörögnek az események, nincsenek holtpontok, elejétől a végéig sodródunk a szereplőkkel. 

Nina érdekes karakter. Bevallom, a könyv háromnegyedéig egyáltalán nem szerettem. Nekem ő túl őrült, néha az én ízlésemnek egy kissé talán közönséges is. Sőt, néhány megvalósítandó ötletét totális hülyeségnek és veszélyesnek gondoltam. Biztos vagyok benne, ha valóban ismerném, nem lennénk jó barátnők, mert nekem nagyon bolondos és túlságosan intenzív. De a történet végére Michala Ries megmutatta ennek a lánynak a másik arcát is, azt az érzékeny és szomorú nőt, akivel az élete során történtek rossz dolgok is. Így sikerült egy kicsit közelebb kerülnöm Ninához, aki a buggyant dolgai mellett kedves és melegszívű, ugyanakkor bátor is, amiért mer önmaga lenni és nem alárendelni magát mások szeszélyeinek. 
Bevallom, olvasás közben én is készítettem egy 24 pontos listát, tele olyan "amit mindig meg akartam csinálni, de sosem volt hozzá elég vér a pucámban" pontokkal. Ki tudja, talán jövőre követem Ninát és csokikalendárium helyett egy másfajta adventi naptárral várom a karácsony jöttét. Szóval bármilyen ellenérzéseim is voltak eleinte a könyvvel és a főszereplővel kapcsolatban, végül valamennyire mégiscsak betalált...

Azoknak ajánlom ezt a kötetet, akik szeretik a viccesen őrült romantikus könyveket, ugyanakkor vágynak egy meghitt, téli hangulatú történetre is. Nyugi, az sem baj, ha ezt a regényt nem télen olvasod, hiszen az év bármely szakában kínál valamit. Mindenesetre ha úgy döntesz, hogy kézbe veszed, forrócsoki és pillecukor legyen a közelben.

Juhtúrós sztrapacska tofu pörccel

A történet Szlovákiában játszódik, szlovák szerző tollával íródott. A könyvben is szerepelnek különféle ételek, ezek mindegyike nehéz, a magyar asztalokon is megjelenő fogások. De valahogy azt éreztem, nem illik a kötet mellé a töltött káposzta és a mákos guba sem. Nina fejével gondolkodtam, akinek fontosak a hagyományok, szereti a hazáját, ezért elmentem a nemzeti ételek felé. Ha Szlovákiában jársz, valószínűleg Te is megkóstolod a szakolcai kürtöskalácsot, a borókapálinkát vagy épp a juhtúrós sztrapacskát. Ez utóbbi mellett tettem le most a voksomat, hiszen ilyenkor a karácsonyi vásárokban is eheted, de simán eltudom képzelni, hogy az ünnepi asztalokon is központi helyen szerepel.4_50.jpgHozzávalók:
A sztrapacskához:

  • 50 dkg burgonya
  • 1 tojás
  • 30-35 dkg liszt
  • 20 dkg juhtúró
  • só, bors
  • jó sok tejföl (ízlés szerint)
  • kapor a tetejére

A pörchöz:

  • 1 db kis csomag füstölt tofu (180 grammos)
  • 2 ek olaj
  • 2 ek szójaszósz

A burgonyát megmosom, majd héjával együtt felteszem főni. Ha megpuhult, meghámozom, majd finom reszelőn lereszelem (ha van krumplinyomód, akkor fog be azt munkára). Sózom, borsozom a masszát, beleütöm a tojást és kisebb adagokba hozzákeverem a lisztet is. Akkor jó az állaga, ha hasonlít a nokedli tésztájára. 
Felteszek egy nagy lábosba enyhén sós vizet forrni, majd beleszaggatom a krumplis nudlikat. Akkor jó, amikor feljönnek a falatkák a víz tetejére. Leszűröm és összeállításig félreteszem.

A pörchöz először apró kockákra vágom a tofut. Egy serpenyőbe dobom, megöntözöm az olajjal és a szójaszósszal. Közepes lángon, néha megrázogatva addig sütöm, míg minden oldala ropogós nem lesz. 

Az összeállításnál te döntöd el, hogy a kiporciózott nudlira rámorzsolod-e a juhtúrót és ezt fejeled meg tejföllel, vagy mint én, összekevered a tejfölt és a túrót, és a tészta tetejére kanalazol belőle. Erre szórok még a pörcből és az aprított, friss kaporból. Mennyei lakoma!

406373914_6958484657531674_4213049494897582800_n_1.jpg

Közeledik a karácsony, ezzel egyidejűleg pedig egyre több ünnepi ajánlóval találkozhattok az oldalunkon. Már mindannyian karácsonyi lázban égünk, így alig várjuk, hogy megosszuk veletek a tapasztalatainkat a különböző könyvekről. A Centrál Könyvek jóvoltából, most egy igazán bolondos és megható karácsonyi történetet hoztunk nektek. Ismerjük meg együtt Ninát, akinek látszólag semmi sem hiányzik az életéből. Jó állás, megbízható partner, remek kollégák, zökkenőmentes hétköznapok, szerető család, közelgő előléptetés... Mi másra vágyhatna egy fiatal, ambiciózus nő? Derítsük ki közösen! Tartsatok velünk, ismerjük meg közösen Nina őröltebbnél őrültebb kihívásait, ha pedig nektek kedvez a szerencse meg is nyerhetitek a könyvet a kiadó felajánlásában.

NYEREMÉNYJÁTÉK

A könyv összesen 24 fejezetből áll, pontosan úgy, mint egy adventi kalendárium. Ebben a játékban így az advent időszakára koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a választ.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)24_nap.png

A turné állomásai:
12.01.  Csak olvass!
12.05.  Sorok között
12.07.  KönyvParfé
12.10.  Readinspo
12.13.  Könyv és más
12.16.  Zakkant olvas
12.19.  Szembetűnő

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr8918254763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása