Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Jill Santopolo: Minden, ​ami utána jött

Házi gyúrt tészta fokhagymás-tejszínes szósszal

2023. május 29. - KönyvParfé

afaf.jpgJill Santopolo neve akkor vált igazán ismertté, amikor megjelent A fény, amit elvesztettünk című regénye. Nagy figyelmet kapott, egy időben azt éreztem, már a csapból is ő folyik. Talán túl sokat vártam tőle, hiszen hatalmas volt a visszhang, de akkor sajnos nem hatott rám annyira a könyv, mint szerettem volna. Aztán idén megjelent a Minden, ami utána jött című regénye és kíváncsi voltam, milyen lett ez az új írás. Azt hiszem, most, hogy túl vagyok mindkét könyvén, nyugodt szívvel írhatom, hogy Santopolo nem az én írónőm. Próbálkoztam, igyekeztem megkedvelni, de úgy látszik, mi nem vagyunk egymásnak teremtve. Hiába, néha nem működik a kémia. Másrészt megtudom érteni, ha valaki szereti a könyveit, mert olyan élethelyzetekről ír bennük, melyekbe sok nő könnyűszerrel beletudja képzelni magát, vagy már történtek velük hasonló dolgok, így együtt tudnak érezni a főszereplőkkel.

A regényben Emily Gold történetét ismerhetjük meg, aki szerencsés nőnek mondhatja magát. Sikeres terapeutaként dolgozik, sok barátja van, akikre számíthat, bensőséges a kapcsolata a testvérével, és van egy csodálatos férje. Pár év házasság után Ezrával úgy döntenek itt az ideje belevágni a gyerek-projektbe, de nehezen akar összejönni a baba. Sok-sok hónapnyi próbálkozás van mögöttük, amikor végre pozitív lesz a teszt, de nemsokkal a jó hírek után Emily elvetél. Ez a veszteség sok emléket felidéz a nőben, visszagondol a több mint egy évtizeddel korábban elvesztett magzatára, az egyetemi éveire és első nagy szerelmére, Robra. Rob és Emily egy zenekar tagjai voltak, és jól működtek együtt a színpadon is. Miután elment a babájuk, a lány kilépett a zenekarból és otthagyta Robot. Próbált teljesen elhatárolódni az addigi életétől és máshol, más dolgokban megtalálni önmagát.
Most, hogy elveszített egy másik babát is, és Ezra nem tud osztozni a fájdalmában, mert nehezen mutatja ki az érzéseit, Emilynek kezd hiányozni Rob és az a személy, aki mellette lehetett. A férfi lépten-nyomon felbukkan az életében, ugyanis a rádiókban, butikokban, éttermekben folyton-folyvást felcsendül legújabb száma. Sikeres zenész lett belőle, és a dal, amely meghozta számára a hírnevet, egy lányról szól, aki elmenekült előle. A szövegből Emily magára ismer és kicsit nyomozni kezd Rob után, majd arra az elhatározásra jut, hogy elmegy az egyik fellépésre. A koncerten a férfi azonnal kiszúrja a nőt és mikor újra egymásra találnak, csak úgy izzik közöttük a levegő. Emily pedig eltűnődik azon, hogy lehet-e ott folytatni Robbal, ahol évekkel ezelőtt abbahagyták, és hogy Ezra megpróbál-e harcolni érte? De a legnagyobb kérdés talán az, ő mit akar az élettől és mi teszi boldoggá?

A történet egyes szám harmadik személyben íródott, de Emily korábbi életének egyes szám első személyben írt naplóbejegyzései tarkítják. Hol New Yorkban járunk és a nő jelenlegi életébe tekinthetünk bele, hol pedig az egyetemista és fülig szerelmes lány visszaemlékezéseit olvashatjuk. A hősnő számomra nem volt jól kidolgozott karakter, vagy szerencsésebb úgy fogalmaznom, hogy nem volt hiteles. Sokszor olyan döntéseket hozott és úgy indokolta meg azokat, melyekkel nem értettem egyet. Szerintem épeszű felnőtt nem gondolkodik így, a magyarázatai pedig egyszerűen nem illettek egy okos és nagy tudású pszichológushoz.

Több szereplőnél azt éreztem, hogy egysíkúak. Ezra karakterét kidolgozatlannak találtam, pedig az ő munkája és a szüleitől hozott minták megértek volna még több fejezetet. Onkológusként dolgozik egy gyermekkórházban, ahol leukémiás gyerekek kezelésével foglalkozik. Sok pácienst meg tud menteni, és sajnos nagyon sokat nem. Egy-egy veszteség után begubózik a saját kis világába és nehezen beszél a fájdalmáról. Ugyanakkor gyerekkora óta mantrázzák a szülei, hogy az ő hivatása mennyire fontos és nem inoghat meg. Aztán a könyv vége felé történik valami, ő pedig egy csapásra másképp kezdi látni a világot. Ezt a részt sem éreztem jónak, valahogy minden olyan gyorsan lezárul. Sokkal összetettebb ez a folyamat ennél, kár, hogy nem lett jobban kidolgozva.

A regény nem csupán egy szerelmi háromszöget mesél el, hanem nehéz témákat is feltár. Szól a gyászról és a veszteségekről, az önbizalomhiányról és azokról a döntésekről, melyek örökre megváltoztathatják az életünket. De szól a megalkuvásról és az egyedüllétről is, és egy öngyilkossági kísérletnek is szemtanúi lehetünk. Érdekes a hangulata a könyvnek, van benne egyfajta szomorúság, amely körbelengi a történetet. S ha bár közel sem tökéletes könyv, bőven vannak benne elgondolkodtató részek. Magam is elméláztam azon, ha lehetne, mit kezdenék újra vagy mit csinálnék másként a korábbi életemben.

Aki olvasta A fény, amit elvesztettünk című regényt, ne várjon hasonlót, mert ennek a könyvnek teljesen más a hangulata és a stílusa. De az biztos, hogy akkor lesz szerethető, ha az olvasó képes félretenni az elvárásait és az előítéleteit. Ha úgy döntesz, elolvasod a könyvet, ne ülj fel a hype vonatra. Egyszerűen csak mélyedj el benne és hagyd, hogy ez a melankólia téged is behúzzon és hasson rád.

Házi gyúrt tészta fokhagymás-tejszínes szósszal

Nagyon tetszett, hogy Emily és Ezra szeretnek otthon főzőcskézni. Sőt, még saját készítésű tésztát is gyúrnak, melyet a tésztakészítő masinájuk segítségével nyújtanak, majd csíkoznak fel és töltenek be. A konyhában egyébként is remekül kiegészítheti egymást egy pár, jól működhetnek együtt. Egy rohanós nap után pihentető lehet a közös főzés, az együtt végzett munka után pedig jól esik a szépen megterített asztalnál elfogyasztani a finom ételt és elkortyolni egy pohár bort. Ezért is választottam a házi gyúrt tésztát, melyhez egy egyszerű fokhagymás-tejszínes szószt készítettem.fafa.jpgHozzávalók:
A gyúrt tésztához:

  • 200 g liszt
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • pár csepp víz (ha szükséges)

A lisztet egy deszkára borítom és egy kis mélyedést formázok a közepébe. Ebbe ütöm a tojásokat és szórom bele a sót. Fokozatosan belekeverem a lisztbe a tojásokat, majd addig gyúrom, míg kemény tésztát nem kapok. Ha nehezen állna össze, hozzá adok pár csepp vizet. Fóliába csomagolom és fél órára beteszem pihenni a hűtőbe.
Miután kiveszem, kicsit átgyúrom, elfelezem és olyan vékonyra nyújtom, hogy beférjen a tésztanyújtó gépbe. (Ha nincs, sodrófával nyújtsd minél vékonyabbra.) A kijött lapokat asztalterítőre vagy tiszta konyharuhára helyezem és hagyom legalább negyed órát szikkadni. Ezután vékony szeletekre vágom, de készülhet belőle szélesmetélt, lasagnetészta, vagy amihez éppen kedved van. Bő, sós vízben kifőzöm és a szószhoz adom.

Fokhagymás-tejszínes szószhoz:

  • 2 ek vaj
  • 6 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 ek liszt
  • 3 dl zsíros tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • 5-6 dkg frissen reszelt parmezán
  • 2-3 ek friss, apróra darabolt petrezselyem
  • só, bors

Egy nagy serpenyőben közepes lángon felolvasztom a vajat. Hozzáadom a zúzott fokhagymát és fél percig pirítom, amíg illatos nem lesz. Belekeverem a lisztet és addig sütöm a fokhagymás vajon, amíg enyhén aranybarna nem lesz. Habverővel folyamatosan keverve beleöntöm a tejet és a tejszínt, majd sózom és borsozom. 1-2 percig főzöm, majd amikor már kezd besűrűsödni, lehúzom a tűzről. Beleöntöm a kifőtt tésztát, meglocsolom egy kevés főzővízzel, megbolondítom a reszelt parmezánnal és a petrezselyemmel, végül alaposan átforgatom, hogy a tésztacsíkokat mindenhol érje a szósz. Még melegen tálalom.

banner_3.png

Jill Santopolo a női lélek és a szívügyek megkerülhetetlen tekintélye, és nincs ez másként új regényében sem, ami a Next21 Kiadó gondozásában jelent meg. A Minden, ami utána jött egy szívszorító történet egy nőről, akinek élete kívülről tökéletesnek tűnik, ám a felszín alatt régi sérelmek és félelmek törnek utat magának egy napon. Vajon mit tesz Emily, amikor a múltja, amit annyira szeretett volna elfelejteni, újra visszatér? Tarts velünk Te is a Blogturné Klub bloggereivel, és a turné végén nyerd meg ezt a különleges regényt!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Emily életében nagyon fontos szerepet játszik a zene, már kislány korától kezdve, ezért mi is egy kis zenei utazásra hívunk. Minden blogon találsz egy-egy dalszöveget, amiből neked rá kell jönnöd, hogy melyik ismert világsláger pár sorát olvasod!
Ha helyesen beírod a Rafflecopter dobozba a dal címét és előadóját, akkor a turné végén neked is esélyed van megnyerni Jill Santopolo könyvét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A  kiadó csak magyarországi címre postáz.)

You get a shiver in the dark
It's a raining in the park but meantime-
South of the river you stop and you hold everything

A turné állomásai:
05.28.  Zakkant olvas
05.29.  KönyvParfé
05.31.  Readinspo
06.01.  Könyv és más

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr6618084442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása