Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Abbi Waxman: Felnőttképző

Mini pizza baráti beszélgetésekhez 

2023. augusztus 11. - KönyvParfé

p1110875.jpgAbbi Waxman könyveit nagyon szeretem. Az Új örömök kertje volt az első, melyet olvastam tőle, tavaly pedig az Egy könyvmoly élete című vicces és romantikus szösszenete is nálam landolt. Nemrégiben megjelent a Felnőttképző című regénye, amelyben ugyan feltűnnek régi ismerősök, de ez ne riasszon el senkit a könyvtől, ugyanis nincsenek utalgatások a többi kötetre, így teljesen érthető lesz azok számára is, akik először találkoznak az írónővel. Üde, könnyed kis szösszenet, hétvégi punnyadáshoz ideális, vagy ha még visszajön a jó idő, akkor kellemes strandkönyv.

A történet főszereplője Laura Costelló, aki finoman szólva is rossz passzban van. Esőben ázva, csuromvizesen, kissé sokkos állapotban téved be Los Angeles egyik könyvesboltjába, ahol találkozik Lizzel, Ninával és Pollyval. A lányok kedvesen fogadják, egy csésze forró tea mellett pedig Laura kiönti a lelkét. New Yorkból érkezett, hogy részt vegyen egy fizioterapeuta képzésen, a szülei nem támogatják az elképzeléseiben, nemrégiben bontotta fel az eljegyzését és még a bérelt lakása is leégett. Az ügyeletes könyvmolyok azonnal akcióba lendülnek és mielőtt Laura észbe kapni, már el is foglalhat egy szabad szobát abban a nagy házban, ahol Polly él.
Az ott lakók összetartó közösséggé kovácsolódtak, akik szeretnek együtt vacsorázni, esténként borozgatni, kártyázni, és kicsit beleszólni egymás életébe. Nem kell sok idő, és a lány úgy érzi, végre barátokra talált.
Sok száz kilométerre a családjától, messze anyja szemrehányó tekintetétől kicsit fellélegezhet és élvezni kezdi, hogy a saját döntéseit követve azt csinálhat, amit igazán szeretne. De nem is volna tipikus szerelmi történet, ha nem lenne egy férfi - ez esetben a túlontúl jóképű kertészfiú -, aki szinte mindig ott legyeskedik Laura körül. Bobbal egy szinten laknak, így kénytelenek osztozni a fürdőszobán, és a folytonos egymásba botlás lassan kezdi elmélyíteni a kapcsolatukat. Már csak az a kérdés, hogy Laura szeretne-e egy párkapcsolatot, vagy inkább élvezi végre az egyedüllétet és próbál rájönni, mit is akar valójában az élettől?

Ha a szívemre teszem a kezem, én is azonnal beköltöznék ebbe a házba, köszönhetően a családias hangulatnak, a fantasztikus lakóknak és a négylábú kedvenceknek. A ház középkorú tulajdonosa, Maggie is a jól eltalált karakterek közé tartozik, hiszen mindenkihez van egy kedves szava, odafigyel a bérlőire, és miután pszichológusként dolgozott, a lelki bajokra is tudja, mi a megfelelő gyógyír. Márpedig mindenkinek van valami problémája, még szerencse, hogy mindenre létezik megoldás.
Laurának korábban volt egy autó balesete, mely után szorongóvá vált és pánikrohamok gyötrik. A komoly téma és a trauma feldolgozása érdekessé és kicsit egyedivé tette a történetet. Természetesen végig kulcsfontosságú a támogató közeg és a barátok, s talán a legnagyobb erőssége ennek a könyvnek pont ők, azok az emberek, akik sziklaszilárdan Laura mellett állnak és támaszt nyújtanak a bajban.

Viszont a romantika lassan indul be. Nagyon-nagyon lassan. De itt talán nem is ezen van a hangsúly, hanem Laurán, aki próbálja megtalálni önmagát. Már az első pillanattól kezdve tudjuk, hogy Bob és Laura egymásnak vannak teremtve, tetszenek is egymásnak, ám mindkettő félénk és csendes (igen, még  a hihetetlenül jóképű Bob is!), ezért a szerelmi szálat inkább egy kedves diákszerelemhez hasonlítanám. Ugyanakkor végtelenül támogatóak, segítenek a másiknak, figyelnek egymásra és akkor is jól érzik magukat, ha csak ülnek egymás mellett és bámulják a meccset a tévében.

Talán a lassúsága miatt, de azt éreztem, ha Abbi Waxman lefaragott volna 150 oldalt a történetből, akkor egy tökéletes romkom lenne. Így viszont, hogy kicsit bő lére eresztette, néhol unalmasnak éreztem a cselekményt. Összességében azt gondolom, nem ez az írónő legjobb regénye, de mégis ajánlom mindazoknak, akik szeretik a színes és bohém karaktereket, a vicces szópárbajokat, az újrakezdős történeteket és a lassan izzó szerelmi szálakat.

Mini pizza baráti beszélgetésekhez 

A regényben szeretnek összeülni a lakók és együtt vacsorázni. Az is sűrűn előfordul, hogy gyorsétteremben eszik egy-egy szereplő, vagy épp pizzáznak otthon. Szerintem a pizza pont az az étel, amely minden baráti összejövetelen megállja a helyét. Most 2-3 falatkás adagokat készítettem, hogy mindannyian "egy tálból" szemezgethessünk. p1110870.jpgHozzávalók:
A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kk só
  • 1 kk cukor
  • 2 ek olívaolaj
  • kb. 2,5 dl langyos víz

A szószhoz:

  • 3 dl passzírozott paradicsom
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, bors

A tetejére:

  • bármi, amit a hűtőben találok (ezen most lilahagyma, paradicsom és bazsalikom található)
  • sok-sok sajt (többféle az igazi)

A tésztának állok neki először. A lisztet az élesztővel elmorzsolom, beleteszem a sót, a cukrot és az olívaolajat, majd összedolgozom annyi langyos vízzel, hogy összeálljon a tészta. Ezután lisztezett felületen vékonyra nyújtom és egy vizespohár segítségével kör alakú formákat szaggatok belőle.
A szósz összetevőit kikavarom egy kisebb tálban és eloszlatom a pizzák tetején. Erre mehet a feltét, majd mehet is a 220°C-ra előmelegített sütőbe és 12-15 perc alatt megsütöm. Tálaláskor megszórom egy kevés bazsalikomlevéllel és mehet is az asztalra. 

ParféTipp: Használd a kedvenc fűszereidet a tésztába is, és a gazdagítsd a feltétet a saját szájad íze szerint.

363388018_6334821739888586_5573176315984416675_n.jpg

Abbi Waxman harmadik magyarul megjelent regényének főszereplője rendkívül peches időszakot él át! Ám miután Laura Costelló Nina Hill könyvesboltjába menekül a zivatar elől, a legnagyobb meglepetésére igaz barátokra talál, az ott megismert különcökben, akik segítenek újra sínre tenni az életét.
Tartsatok bloggereinkkel legújabb blogturnénkon, és ne felejtsetek el játszani se, hiszen egy szerencsés olvasónk a kiadónak hála megnyeri a Felnőttképzőt!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A General Press Kiadó sok szórakoztató chick littel kedveskedik az olvasóinak, és most azokra szeretnénk felhívni a figyelmeteket. Minden állomáson találtok egy vagy több nevet, melyek a korábban megjelent romantikusok szereplőié, és a ti feladatotok, hogy kitaláljátok a könyvek címét!
(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

june_alex.png

A turné állomásai:
08.01.   Pandalány olvas
08.03.   Betonka szerint a világ...
08.05.   Olvasónapló
08.07.   Kelly és Lupi olvas
08.09.   Könyv és más
08.11.   KönyvParfé
08.13.   Hagyjatok! Olvasok!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr4018183369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása