Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Emily Henry: A ​könyvek szerelmesei

Zöldsaláta kecskesajttal

2023. július 07. - KönyvParfé

11_5.jpgMostanában szinte falom a romkomokat. Nem tudom, mi ütött belém, de nagyon jól esnek. Tudom, hogy eljön majd a "keményvonalas-lehozlak az életről is" kortárs irodalmi művek ideje, de most őrült jó limonádét olvasni. Emily Henry nemrégiben megjelent regénye A könyvek szerelmesei ugyancsak üdítő kikapcsolódást nyújtott, a rengeteg nevetésért és a kedves pillanatokért pedig küldenék az írónőnek egy virtuális tiarát. De csak azért, mert nem akarom, hogy úgy jellemezzék: "a romantikus könyvek koronázatlan királynője"!

A történet főszereplője Nora Stephens. Temérdek szakításon ment már keresztül ahhoz, hogy tudja, ő az, akivel a férfiak randevúzgatnak, mielőtt megtalálják az igaz szerelmet és végleg lehorgonyoznak. Úgy is jellemzi magát, hogy ő egy "nem tipikus regényhős", ellenben egy vérengző cápa, ha a munkájáról van szó. Szeret olvasni, szereti a jó könyveket, ezért is döntött úgy, hogy irodalmi ügynökként építi a karrierjét. Nora munkamániás, rengeteget dolgozik és az ügyfelei minden percben számíthatnak rá.
Van egy húga, Libby, aki kétgyerekes anyuka, és épp a harmadik babát várja. Úgy érzi, bedarálják a mindennapok és el kell menekülnie egy időre. Rá is beszéli Norát, hogy eresszék ki a gőzt és utazzanak el néhány hétre Sunshine Falls-ba, arra a helyre, amely Nora legkedveltebb ügyfelének bestseller könyvét ihlette. Libby nem bíz semmit sem a véletlenre, ezért készít egy listát, melynek pontjait Norának a vakáció végeztével ki kell pipálnia. Azért vetemedett erre, hogy közös programokon vegyenek részt, próbáljanak ki új dolgokat és kicsit szakadjanak ki mindketten a mókuskerékből.
Sunshine Falls azonban tartogat valamit, amit egyikük sem lát előre: Charlie Lastra. Ő Nora szakmai riválisa, aki szintén a városban van, már csak azt kellene valahogy elkerülniük, hogy ezen a picike településen ne fussanak össze állandóan...

Ez a romantikus történet jól megírt, vicces és azt hiszem reális is. Persze a szerelmes regények jól bevált kliséivel operál, hiszen az ellenségekből lett szerelmespár sztori nem új keletű, viszont vannak benne olyan csavarok, melyek túlmutatnak a megszokotton. Nem mondanám, hogy túlságosan kiszámítható lenne, a vége pedig végképp meglepi az olvasót, ugyanis egyáltalán nem a várt módon zárja le az írónő. De ezzel nincs semmi baj, nagyon is rendben van így.

Nora, Charlie és Libby remek karakterek lettek. Kedvesek és viccesek, az oda-vissza pattogó passzív-agresszív humoros beszólásaiktól pedig még inkább szeretni fogod őket. A testvérek közötti kötelék leírása nagyon tetszett, Charlie és Nora pedig tökéletes párost alkotnak. Az is kifejezetten üdítő, hogy a szerző nem a szokványos romantikus hősnőt álmodta meg, hanem egy ambiciózus városi lányt, aki élvezi a nyüzsgő New York-i életét, imádja a munkáját és nem is akar változtatni ezen.
Emily Henry a szereplők múltját is feltárja, így könnyebben megérthetjük, hogy miért hoznak olyan döntéseket, melyeket egyébként szokatlannak találnánk. Mindenkinek vannak démonai, a történet előrehaladtával pedig mindenre fény derül.

Mivel a fő csapásvonal a könyvek szeretete, minden bibliofil szeretni fogja azokat a részeket, amikor Nora a könyvekről beszél és amikor arról olvashatunk, hogy mennyire együtt él a regényekkel. Mert egy könyvekről szóló könyv minden irodalomszerető embert boldoggá tesz! A kisvárosi miliő pedig csak hab a tortán. Persze ahelyett, hogy szexi favágók, jóképű orvosok vagy aranyos csaposok ostromolnák Norát, mi beérjük a magas, jóképű és figyelmes Charlie-val is. Azért azt leszögezném, hogy ez nem csak egy románc leírása, hanem valami sokkal több annál. Szól testvérekről, veszteségekről és önfeláldozásról. De leginkább arról, hogy meg kell tanulnunk elengedni dolgokat, és el kell fogadni magunkat olyannak, amilyenek vagyunk.

Zöldsaláta kecskesajttal

Nora vegetáriánus és mivel nem eszik húst, többször rendel a könyvben grillezett kecskesajtot. Ezt próbáltam kivitelezni, de grillsütő hiányában egy serpenyőben készítettem el a sült kecskesajtokat, mellé pedig a kedvenc salátaleveleimet adtam. Az öntettel nem bajlódtam, csak olívaolajjal, pici sóval és borssal bolondítottam meg a zöldeket, hogy még inkább kiemeljem a karakteres és kissé kesernyés ízeket.
2_65.jpgHozzávalók:

  • grillezni való kecskesajt
  • a kedvenc salátafélémből 1-1 marék (rukkola, radiccio, római saláta)
  • olívaolaj
  • só, bors
  • egy marék dió durvára darabolva

A kecskesajtot ujjnyi vastagra felszeletelem (vagy karikázom, fajtától függően) és egy leheletnyi olajjal kikent serpenyőben pár perc alatt aranybarnára sütöm mindkét oldalát.
A salátákat összetépkedem és egy nagy tálba szórom. Hozzáadom a durvára darabolt diót, meglocsolom egy kevés olívaolajjal, szórok rá egy kevés sót és borsot, összeforgatom és egy tányérra szedem. Ráhelyezem a sült kecskesajtokat és már fogyasztom is. Ilyen melegben könnyű nyári ebéd és vacsora, ráadásul egészséges és villámgyorsan elkészül.

ParféTipp: Tehetsz a zöldek közé sütőben sült céklakockákat is. Ez nagyon jól áll a kecskesajtnak és a rukkolának is.354205597_1917921258571544_580694009774204450_n.jpg

Könyvek, szerelem és még több könyv! Adj hozzá egy antihősnőt, egy morgós fickót, és máris megvan a nyerő recept a Central Könyvek legújabb romkomjához. Ha szeretnétek egy példányt a könyvből, akkor kövessétek blogturnénkat és vegyetek részt nyereményjátékunkban!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Nyereményjátékunkban a Central Könyvek kiadványai között mazsolázunk. A turné minden állomásán egy szerző nevét találjátok, a feladatotok pedig az, hogy a rafflecopter megfelelő dobozába írjátok azt a könyvcímet, mely a szerzőtől a kiadó gondozásában jelent meg.
( Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az e-mailre, ellenkező esetben új  nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!)

kerdes.png

A turné állomásai:
06.23.   Könyvvilág
06.25.   Betonka szerint a világ...
06.27.   Könyv és más
06.30.   Csak olvass
07.02.   KönyvParfé  → 07.07.
07.03.   Fanni's Library
07.04.   Hagyjatok! Olvasok!
07.05.   Zakkant olvas
07.06.   Veronika's Reader Feeder
07.07.   KönyvParfé
07.08.   Olvasónapló
07.09.   A Szofisztikált Macska
07.10.   Szembetűnő

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr7618123474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása