Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Jan Moran: A ​csokoládémester

Vajkaramellás-diós brownie

2024. március 03. - KönyvParfé

p1130383.jpg

Ha azt a két szót hallom, hogy Amalfi és csokoládé, akkor egy nyerő kombinációt képzelek el. Egy olyan könyvtörténetet, mely szórakoztató, édes és amelyet a Valentin-napi őrületben szívesen leemel a polcról az ember. S noha Jan Moran A csokoládémester című regénye nem egészen azt adta, amelyre először számítottam, nem bántam meg, hogy együtt töltöttünk egy kis időt, hiszen a szerelem és a családi titkok mellett sok-sok intrikát is beleszőtt a szerző. A buja helyszínek, a romantika és a csokoládé szerelmeseinek ajánlom ezt a könyvet, így ha próbát tennél vele, mindenképpen legyen a közelben egy jófajta, magas kakaótartalommal bíró táblás csoki. A kötet a Next21 Kiadó gondozásában és Endreffy Kata fordításában olvasható.

A történet kezdetén 1953-at írunk. A  második világháború után járunk, amikor még érezhetőek a mély sebek, és a világ csak nagyon lassan tér magához az okozott sokkból. Főszereplőnk, a San Franciscóban élő Celina Savoia egy csokoládémester, aki egy picike boltocskát működtet. Ám élete egy csapásra megváltozik, amikor Tony, olasz származású férje titokzatos körülmények között elhuny. A nő egyedül marad kisfiával, nincs egyetlen hozzátartozója sem, ezért úgy dönt, elutaznak Olaszországba, hogy megkeressék férje családját. Tony keveset mesélt róluk, s miután sok évvel korábban megszakított velük minden kapcsolatot, ennek okát is homály fedte.
A kapcsolatfelvétel nem épp zökkenőmentes, de amikor megérkeznek Amalfiba a családhoz, Celina egészen megdöbben. Megérkezésükkor Lauro várja, Tony testvére, akiről még soha nem hallott, de rendkívül jól esik neki az a hatalmas szeretet, mellyel az család fogadják őket. Úgy dönt, egy ideig maradnak és azt csinálja, amihez ért, vagyis csokoládémesterként dolgozik tovább. Ám nem mindenki örül ennek, sógorán érzi a gyanakvást és az ellenszenvet. Az idő múlásával a nő egyre több furcsa jelre lesz figyelmes, elejtett mondatokra, összenézésekre, melyek miatt arra következtet, hogy valamit titkolnak előle. S mindezek mellett ott kopog az ajtón a szerelem is...

Jan Moran gyönyörűen ír és sok-sok tájleírást kapunk a történet során, melynek segítségével kicsit jobban beleláthatunk a századközépi vidéki életbe, a csodás környezetbe és az emberek mentalitásába. Varázslatos lehet Amalfi-partja, az illatos citrom- és olajfák, a hortenziabokrok és a csillogó tenger, de mivel a szerző szereti bő lére ereszteni a mondanivalóját, többször éreztem azt, hogy csigalassúsággal haladunk előre, márpedig én szeretem a lassan hömpölygő regényeket. A titokra is hamar rájön az ember, és a szerelem sem okoz hatalmas meglepetést, így a csattanó inkább kellemes, mintsem megdöbbentő.

Mivel a főszereplő élete a csokoládé körül forog, könnyen gondolhatnánk, hogy Joanne Harris Csokoládé című regényéhez hasonló történetben lesz részünk. Viszont ez a párhuzam senkit se tévesszen meg, mert a csokin kívül túl sok egyezést nem véltem felfedezni. Mindenesetre töltsd fel a csokikészleteket, ha belevetnéd magad, mert isteni illatokról, ízekről és csokoládé csodákról olvashatsz benne. És megkapjuk mindezek mellé a temperamentumos olasz családot és a mediterrán hangulatot is! De ez még mind semmi, ugyanis Olaszországon kívül Peruba is teszünk egy kalandos utazás, ahol is sok titokra fény derül.

Vannak hibái a történetnek és valóban lassan csordogál, de ha hagyod magad elveszni benne, akkor szeretni fogod. A hősnő egy erős és határozott hölgy, így aki kedveli azokat a könyveket, ahol egy fiatal, emancipált nő a főszereplő, az Celinát is hamar a szívébe zárja. Magam részéről annyit, hogy bár szeretem a romantikus könyveket, igyekszem mérsékelten fogyasztani őket, nehogy csömör legyen a vége. Ezután a könyv után picit megpihenek és kicsit később újra keresni kezdem a kategória idei gyöngyszemét.

Vajkaramellás-diós brownie

Ide nem lehet elképzelni mást, csak valamilyen nagyon csokis sütit, ugye? Na már most a brownie nem csak táblás étcsokoládét, de ebben az esetben holland kakaóport is tartalmaz. Ehhez jön a durvára vágott dió és némi vajkaramella. Brutál cucc, így ha lehet, ne lefekvés előtt egyél belőle... és ne is vágj túlságosan nagy szeletet...p1130388.jpgHozzávalók:

  • 200 g dió, durvára darabolva
  • 250 g étcsokoládé
  • 200 g vaj
  • 210 g nádcukor
  • 70 g juharszirup
  • 4 tojás
  • 200 g liszt
  • 30 g holland kakaópor
  • 10 db vajkaramella, nagyobb darabokra darabolva
  • + eper a tálaláshoz

Az étcsokit beletördelem egy lábosba, hozzáadom a kockára darabolt vajat, és gőz fölött egyneművé olvasztom az egészet. Miután langyosra hűlt, beleütöm a tojásokat és mehet hozzá a cukor meg a juharszirup is. Alaposan összedolgozom és ebbe szitálom bele a holland kakaóporral összekevert lisztet. Gyors, határozott mozdulatokkal összekeverem és ehhez adom a durvára vágott diót és a vajkaramellát. Egy közepes méretű tepsit kibélelek sütőpapírral és beleöntöm a csokis masszát, majd a 180°C-ra előmelegített sütőben helyezem és kb. 18-20 perc alatt megsütöm. Nem kell neki több idő, az a lényeg, hogy a belseje egy kicsit ragacsos maradjon, hiszen hűlés közben szilárdulni fog egy picit. Langyosra hűtve könnyen szeletelhető. 423315156_25308077238777526_1692152392254730497_n.jpg

Egy kis édes kényeztetés, gyönyörű olasz táj, egy végzetes félreértés és természetesen, egy kis romantika: ezt ígéri olvasóinak Jan Moran regénye. A csokoládémester a Next21 Kiadó gondozásában jelent meg, a Blogturné Klub három bloggerével pedig nyomába eredhettek a csokoládémester titkának! A turné végén meg is nyerhetitek a könyv egy példányát a Kiadó felajánlásában!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A regényhez tartozó nyereményjátékban mi más is játszhatná a főszerepet, ha nem a csokoládé és a könyv kapcsolata? Minden állomáson találtok egy-egy idézetet egy olyan könyvből, melyben központi szerepet játszik a csokoládé. A feladatotok, hogy az adott könyv szerzőjének a nevét írjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)colorful_photo_rainbow_facebook_cover_2.png

A turné állomásai:
02.23.  Szembetűnő
02.26.  Betonka szerint a világ...
03.03.  KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr1018312173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása