Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Becca Freeman: A ​karácsonyi árvák klubja

Karácsonyi palacsinta

2023. december 12. - KönyvParfé

1_76.jpg

Az adventi időszak az egyik kedvenc időszakom. Bár azt nem szeretem, hogy sokkal korábban sötétedik, de azt igen, amikor kigyulladnak a karácsonyi fények a házak ablakaiban. December elsejétől elkezdek alapozni az ünnepekre, előkerülnek a szekrény mélyéről a csúnya karácsonyi pulcsik és a csillogós, bohókás fülbevalók is. Ilyenkor fogékonyabb vagyok a Hallmark filmekre is, melyeket egyébként űber gagyinak tartok, de mégis hozzátartozik ezekhez a hetekhez. Az olvasnivalókkal is ez a helyzet, hiszem minden mennyiségben jöhetnek a karácsonyi történetek. Decemberben általában újra elolvasom Charles Dickens Karácsonyi énekét, ezen kívül falok mindent olyan könyvet, amely a szeretet ünnepével kapcsolatos. Mint például Becca Freeman nemrégiben megjelenő könyvét A karácsonyi árvák klubját.

A történet főszereplői egy baráti társaság, Hannah, Finn, Theo és Priya.
Hannah korán elvesztette a szüleit, és bár van egy nővére, nem állnak valami közel egymáshoz. Egy alkalommal úgy dönt, nem megy haza, inkább a kollégiumban tölti a karácsonyt. Ekkor ismeri meg Finnt, aki korábban coming outolt a szüleinek, az apja ezért kitagadta a családból. Mindketten magányosak és egyedül vannak a nagyvilágban, ez a fura karácsony viszont megmutatta mindkettejük számára, hogy milyen különleges is lehet ez az ünnep, ha a lelki társunkkal együtt tölthetjük. Elnevezték egymást karácsonyi árváknak és megszületett a klub, melyen minden évben összeültek és valami különleges (vagy épp polgárpukkasztó) módot választottak, hogy megünnepeljék a szeretet ünnepét. Később egészült ki a csapat Theóval  és Priyával, és váltak szép lassan véd- és dacszövetséggé. Csakhogy most úgy néz ki, veszélybe kerül a hagyomány, mert Finn bejelenti, hogy elfogadott egy munkát, mely miatt New Yorkból Los Angelesbe fog költözni, így ritkábban látják majd egymást.

Sok év eltelik, míg Hannah és Finn váltott szemszögéből megismerjük őket, kialakul egy képünk róluk. Visszaemlékeznek régi történetekre, vidám pillanatokra és nagy veszekedésekre is, miközben mi magunk is látjuk, hogy mennyit változnak az idők során. A mostban a két hagyományteremtő már nem egyetemista, mindketten dolgoznak, Hannah pedig boldog párkapcsolatban él. Mégis valami gond van, mert bár látszólag minden rendben, a lány nem tud átlendülni a múlton és görcsösen ragaszkodik a karácsonyi hagyományhoz. Noha baráti társaság már nem olyan, mint korábban, hiányzik a régi dinamika és kicsit elmentek a tagok egymás mellett, máshová került a fókusz.

A könyvben a változáson kívül fontos szál Hannah gyásza, mely nagyon sok mindenért felelős a későbbiekben. Nehezen nyílik meg, a párkapcsolatában sem kerek minden, pláne miután kerek-perec kijelenti a párjának, hogy karácsonykor nem őt, hanem a barátait választja, hiszen ez évek óta így van.
Finn a családja miatt szenved, apja homofóbiája fáj neki és bár van egy húga, akit nagyon szeret, csak nagyon ritkán találkoznak vagy beszélnek telefonon. A történet részben Hannah-ra és Finnre fókuszál, de ahogy haladunk fejezetről fejezetre, úgy ismerjük meg egy kicsit jobban Theót és Priyát is.

Bár nem egy tipikus karácsonyi történet, összességében nem bánom, hogy elolvastam. Voltak mélységei és bőven akadnak benne elgondolkodtató pillanatok. Nekünk természetes, hogy a családunkkal és a szeretteinkkel töltjük az ünnepeket, de nagyon sokan vannak egyedül. A regény szereplői más-más élethelyzetben vannak, de mindegyikükben közös, hogy "árváknak" vallják magukat, talán ezért is olyan szoros a kötelék közöttük.
Olvasás közben eszembe jutottak a főiskolai barátaim, akikkel rengeteg lógtam a húszas éveim elején. Sokan voltak és többen a családommá is váltak. De ahogy öregszünk, az élet egy kicsit bonyolultabbá válik, változik a fókusz és eltolódik az időbeosztás. Bejön a képbe a karrier, a párkapcsolat, a család, a gyerekek vagy egy másik város, így elmaradozunk egy picit egymástól. Azt hiszem, nagyon sokan mennek keresztül ezen, és szerettem, hogy Freeman pont ezt az élethelyzetet boncolgatja. Mindezt egy nagyon helyes történetben és élvezetes stílusban.

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik szeretik a humoros romkomokat, a karácsonyi hangulatot és a néha bonyolult baráti kapcsolatokat. Én nagyon megkedveltem a szereplőket, és tetszett, hogy az írónő egy picit más megközelítésből mutatta be az ünnepeket. Mindenképpen olvasni fogok még Freemantól, és már most kíváncsi vagyok, hogy a következő könyvében milyen témát választ.

Karácsonyi palacsinta

Hannah és Finn első karácsonyán a palacsinta kerül fókuszba. Ez még az évek során többször előjön, így mondhatjuk, hogy ez az egyik hagyományos ünnepi fogásuk a hamburgerek és a sajtszószos sült krumpli mellett. S hogy egy amerikai palacsinta mitől lesz karácsonyi? Nem mástól, mint a tésztához adott piros és zöld szórócukortól!

3_67.jpg

Hozzávalók (kb. 12 db közepes palacsintához):

  • 2 és 1/4 bögre liszt (2,5 dl bögrével mérve)
  • 1/4 bögre cukor
  • fél csomag sütőpor
  • csipet só
  • 2 bögre tej
  • 1/3 bögre olaj
  • 1 tojás
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1/4 bögre színes szórócukor

A tetejére:

  • tejszínhab
  • szórócukor

Egy keverőtálba összekeverem a száraz összetevőket, egy másikban a neves összetevőket és a végén csomómentesre keverem az egészet. Egy forró serpenyőbe 2-2 evőkanálnyi mennyiséget kanalazok és kör formára igazgatom. Hagyom, hogy szépen megsüljön az alja, amikor kezdenek buborékok jönni a tészta tetejére, akkor lesz jó. Megfordítom és a másik odalát is megsütöm. Tányérra helyezem, teszek rá tejszínhabot, díszítem még egy kis színes szórócukorral és mehet is az ünnepi asztalra.

406850292_24798470873071501_2248984513278939367_n.jpg

A karácsony a családi együttlétek nagy ünnepe is - de mi van azokkal, akik nem (csak) a családjukkal ünnepelnek? Kövesd végig négy fiatal, komédiával és romantikával fűszerezett közös karácsonyait az egyetemista évektől a felnőtt lét megpróbáltatásaiig, tarts a Blogturné Klub hét bloggerével, s ismerd meg Becca Freeman, a Central Könyvek Romkom sorozatában megjelent történetét! A turné végén tiéd lehet egy példány a könyvből a Kiadó felajánlásában!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Becca Freeman kötete a Central Könyvek Romkom sorozatában jelent meg. Arra gondoltunk, hogy mostani játékunkban a kiadó további kiadói sorozatainak nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy könyvborító-részletet. A feladatotok az, hogy a Rafflecopter megfelelő sorába beírjátok, hogy az adott könyv melyik Central Könyvekhez kapcsolódó kiadói sorozatban jelent meg.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

406843978_24798472656404656_6737003523035793979_n.jpg

A turné állomásai:
12.10.  Szembetűnő
12.11.  Fanni's Library
12.12.  KönyvParfé
12.13.  Csak olvass!
12.15.  Könyv és más
12.16.  Utószó
12.20.  Sorok között

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr2018254765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása