Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Mörk Leonóra: Cukrászbolt ​a narancsfához

Holland minipalacsinta (poffertje)

2025. május 04. - KönyvParfé

p1140269.jpgNem tudom, hogy miért gondoltam, de valahogy az volt az érzésem Mörk Leonóra könyveivel kapcsolatban, hogy talán nem az én írónőm, és regényei nem igazán nekem szólnak. Nem is próbálkoztam vele eddig, viszont a nemrég megjelent könyve felkeltette az érdeklődésemet. A könyvei borítói egytől egyig csodálatosak, nagyon szép és tetszetős ruhát kapnak mindig. A Cukrászbolt a narancsfához is megjelenésében egyszerű, letisztult, a fülszöveg pedig arra csábít, hogy kézbe vedd. Ha egy lassan hömpölygő, szép nyelvezettel megírt romantikus és érzelmes regényt keresel, akkor ez egy tökéletes választás lehet. A kötet idén, a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg.

A regény Hollandiában játszódik és Amszterdamban járunk, a holland aranykor idején. 1664-et írunk és a történet elején feltűnik az égen egy üstökös. A város a pesisjárványból lábadozik és Szent Miklós ünnepére készül, az emberek pedig több jelentést tulajdonítanak az égi jelenségnek. Többen rossz előérzettel viseltetnek irányába, de főszereplőnk Maikke, abban bízik, hogy a város lakói azért még a riadalom ellenére is betérnek a kisboltba, hogy finomságokat vásároljanak. A fiatal lány ugyanis a Cukrászbolt a narancsfához nevű tésztaműhelyben dolgozik nagynénjével. Szükségük van a vendégekre, mert Maaike elhunyt bácsikája hagyott hátra némi hitelt. Bár nem kellene túlságosan aggódniuk, mert a bolt jól megy, de sosem lehet tudni, hogy a kor embere, pláne, ha babonás, hogyan gondolkodik. Talán örömét leli a finomságokban, de az is lehet, hogy elfordulnak a testi örömöktől, ha úgy vélik, az Úr megbünteti őket érte.
Hamarosan színre lép Hendrik, a Kelet-Indiai Társaság hajóorvosa, ki visszatér Amszterdamba, hogy új életet kezdjen és orvosi praxist nyisson. Talán nem árulok el nagy titkot, hogy a két fiatal között lassan, de biztosan szerelem szövődik. De mindketten cipelnek a múltjukból fájó titkokat és tragédiákat, melyek megnehezítik a kapcsolatukat és ezért mindketten lassan és óvatosan nyitnak az új életre, pedig mindennél jobban vágynak a szerelemre.

A regény már a hangulatával és élénk képeivel képes rabul ejteni az olvasót. Számomra hiteles korrajzot kapunk és Mörk Leonóra egy igazi korhű időutazásra invitálja az olvasót. A történet is sok szempontból lebilincselő, hiszen két fiatal és szerelmes pár próbálja megtalálni egymáshoz az utat, s mindeközben egy csomó érdekességet megtudhatunk a holland aranykorról, kiváltképp a gasztronómiáról, azon belül is a süteményekről.

Nagyon erős hangulata van a történetnek, bárki könnyűszerrel Hollandiában képzelheti magát, ugyanakkor a boltocska fűszeres süteményeinek illatát is az orrunkban érezhetjük. Olvasmányos és szép regény, én biztosan próbálkozni fogok még az írónő könyveivel. Plusz csillag az ötös tetejére, hogy a kötet végén receptek is találhatóak, így bárki kipróbálhatja a fűszeres mézeskalácsdiót, az isteni finom spekulatiuskekszet, vagy épp a holland minipalacsintát.

Ez utóbbit én is elkészítettem, a teljes recept egy az egyben a könyvben szerepel. Annyit módosítottam rajta, miután a sütőporos verziót választottam, hogy tettem egy kevés tejet a masszához, miután túl sűrűnek találtam a tésztát. Valamint sem tarkedli- sem poffertjesütőm nincs, így a muníciót zsákba töltöttem, és kis korongokat púpoztam a kivajazott serpenyőbe. Nagyon finom, bátran ajánlom kipróbálásra!

Holland minipalacsinta (poffertje)

Ezeket a kis, pufi palacsintákat hagyományosan poffertjesütőben készítik, ami a mi tarkedlisütőnkre emlékeztet, mert kis mélyedések vannak rajta. Ha Amszterdamban, a Rembrandt-házban jártunk, a festő konyhájában is láthatunk egy ilyen lógni a tűzhely szélén, modern változatát pedig az interneten rendelhetjük meg. Élesztő helyett sütőporral is készíthetjük, az gyorsabb és egyszerűbb. Ekkor az élesztőt helyettesítsük 2 teáskanál sütőporral, a tejet pedig hagyjuk el.

p1140265.jpg

HOZZÁVALÓK

  • 7 g száraz élesztő
  • 3 ½ dl langyos tej
  • 160 g liszt
  • 100 g hajdinaliszt
  • 12 g kristálycukor
  • ¼ teáskanál só
  • 2 nagy tojás
  • olvasztott vaj a sütő kikenéséhez
  • vaj és porcukor a tálaláshoz

ELKÉSZÍTÉS

Morzsoljunk bele az élesztőt egy pohár langyos tejbe, keverjük össze, és hagyjuk állni 5-10 percig. Egy tálban keverjük össze a kétféle lisztet, a cukrot és a sót. Adjuk hozzá az élesztős tejet és a tojást, és keverjük addig, amíg egyenletes, csomók nélküli tésztát kapunk. Fedjük le nedves konyharuhával, és hagyjuk állni szobahőmérsékleten körülbelül egy órán át, amíg meg nem kel.

Tegyük a palacsintasütőt a tűzre, és kenjük ki a mélyedéseit olvasztott vajjal. Tegyük a tésztát egy nyomózsákba, és nyomjunk előle minden egyes mélyedésbe nagyjából egy evőkanálnyit. Süssük addig, amíg az alja aranybarna nem lesz, a teteje bugyborékol, a széle pedig éppen összeáll. Ekkor fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük aranybarnára. Ha mind kisült, forgassuk meg őket olvasztott vajban és porcukorban.493309110_24022143654035667_4518341790053728504_n.jpg

A Jaffa Kiadónál megjelent Mörk Leonóra legújabb regénye, amely az 1664-es évbe repít el minket, Amszterdamba. Tartsatok négy bloggerünkkel, ismerjétek meg Maaikét, a cukrászbolt tésztaművesét és az orvos Hendriket, aki a cukrászboltba betévedve nemcsak szerelemre, hanem egy mérgezéses esetre is bukkan, amit neki kell kinyomoznia. Természetesen a turné végén a kiadónak köszönhetően ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

NYEREMÉNYJÁTÉK

A történetben fontos szerepet játszik a kávé, ezért ezzel a sokak által szeretett itallal kapcsolatos kérdésekre kell válaszolnotok a játékban. Írjátok be a helyes válaszokat a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

Mely ország a világ legnagyobb kávétermelője?

A turné állomásai:
04.26.  Spirit Bliss Sárga könyves út
04.28.  Szembetűnő
04.30.  KönyvParfé
05.02.  Könyv és más
05.04.  KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr1818835650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása