Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Kasivai Hiszasi: A ​Kamogava Kifőzde (A Kamogava Kifőzde 1.)

Naporitan, avagy a japán ketchupos spagetti

2024. március 20. - KönyvParfé

p1130454.jpg

Fontos és számomra meghatározó emlékeket illatokhoz, ízekhez kötök. Most is előttem vannak olyan családi események vagy baráti összejövetelek, melyekhez valamilyen ételt kapcsoltam, és sok év eltelte után is érzem a számban az ízeket. Neked is vannak hasonló emlékeid, és te is néha átélsz egy-egy kedves pillanatot, ha megérzel egy rég elfeledett illatot vagy ízt? Kasivai Hiszasi könyvében fontossá válnak ezek a fogások, ugyanis a Kamogava Kifőzde pontosan ezekre az ízekre és emlékekre specializálódott. Te milyen ételt kérnél, ha tehetnéd? És mit tennél meg azért, hogy még egyszer megkóstolhasd? A kötet a General Press Kiadó gondozásában és Mayer Ingrid fordításában olvasható.

Mint ahogy sejthető, ez a Kiotó belvárosában található Kamogava Kifőzde nem egy szokványos étterem, inkább egy amolyan "varázslatos" családi vállalkozás, ahol a betévedők megkapják a hőn áhított ételeket. Ezt a különleges helyet apa és lánya vezeti, s azt érdemes tudni róla, hogy aki betér hozzájuk a maga kívánságával - vagy nyomozásával, jóllakottan távozik tőlük; de ez a jóllakottság nem csak a testet, hanem a lelket is igyekszik kielégíteni.b
Nem, nem olvastad félre, tényleg azt írtam, hogy nyomozás, ugyanis ez is szerves része a regénynek. Nagara az apa egy nyugdíjas rendőr, aki nem akasztotta szegre az egyenruháját, helyette kicsit megbolondította a hivatását némi gasztronómiával. A vérében van a detektív munka, és jó is benne.
Lánya Koisi a harmincas éveiben jár és hajadon. Szereti vezetni édesapjával az éttermet, és ezt a kivételes nyomozóirodát. Nincs túl sok vendég, de a betérő kliensek az egyedi ételek kérésével és történeteikkel sokszor megfűszerezik a mindennapokat. Velük él még a Szieszta nevű cica is, s így együtt egy nagyon különös csapattá kovácsolódtak az évek során.
A kötet hat részre osztott, vagyis hat ember életébe tekinthetünk bele és hat finomság kerül az asztalra. Mindenki, aki megosztja az emlékeit a kifőzdében, egy kicsit kusza történettel indít. Néhol megkopott az emlék, csak némi foszlány, érzés maradt utána, ezért nehéz felvenni a tulajdonosoknak a fonalat. De minél nehezebb egy feladvány vagy egy étel felidézése, annál inkább ösztönzi az apa-lánya párost, hogy megtalálják a megoldást.

A történetek során olvashatunk a cserépedényben főtt udonról, a marharaguról, a makrélás szusiról, a rántott húsról, a naporitanról és a húsos krumpliról. Mindegyik ételhez tartozik egy emlék, s kapcsolódhat ez egy elvált asszonyhoz vagy egy szomorú unokához. Különböző sorsok és életutak bontakoznak ki a fejezetek során, csupán a Szieszta nevű cica alakja az, amely állandó. Tanítani igyekszik bennünket mindegyik történet, az én személyes kedvencem talán a marharagus fejezet volt. Rávilágít bennünket arra, hogy egyetlen döntésünkkel megpecsételhetjük a jövőnket és ha változtatni szeretnénk valamin, ha keressük a boldogságot, akkor némi bátorságra is szükségünk lesz.

Nem titok, hogy odáig vagyok a japán kortárs irodalomért, és szerettem most is ezt az érdekes elgondolást, noha maradt bennem némi hiányérzet az olvasás végeztével. Érdekes volt az ötlet, kedveltem a szereplőket is, és ez a gasztro vonal kiváltképp megdobogtatta a szívem, ám a történetek egy idő után kicsit egysíkúakká váltak és túl sok hasonlóságot vettem észre bennük. Mindenesetre igazán különös utazásokra hív bennünket a szerző és megkóstolhatjuk általa a japán gasztronómia remekeit is.

Ha te is szereted a japán irodalmat, semmiképpen se hagyd ki ezt a könyvet, de arra mindenképp figyelj, hogy éhesen ne is kezdj bele! 

Naporitan, avagy a japán ketchupos spagetti

Igen, a japánoknak is van spagettijük, még ha nem is olyan fenszi, mit az olasz verzió. Nem egészen úgy készítettem, mint ahogy a könyvben szerepel, de végignéztem néhány youtube videót, míg elkészült a sajátom. Japánban egyébként igen népszerű, számos étteremben kérheted és a legtöbb helyen a napi menü állandó vendége. Megértem, ha valakinél ez az étel kicsapja a biztosítékot, de hidd el, ez a koncentrált paradicsom íz egészen jól passzol a sült zöldségekhez és a tésztához. Ráadásul könnyen elkészíthető! Annyiban mindenesetre más az én receptem, hogy sertéskolbász helyett vegán virslit tettem bele...

p1130466.jpg

Hozzávalók:

  • 1 csomag vegán virsli vagy kevésbé morzsálódó növényi kolbász
  • fél zöld kaliforniai paprika
  • fél piros kaliforniai paprika
  • 1 vöröshagyma
  • 200 g spagetti
  • 2 ek olaj
  • 2 ek ketchup
  • 2 ek Bull-Dog szósz, ha nincs helyettesítheted Worcestershire szósszal is
  • 2 tk szójaszósz
  • frissen őrölt fekete bors

A hagymát és a paprikákat közepesen vastag szeletekre vágom. A virsliket átlósan, kb. fél cm-es karikára szeletelem, a spagettit pedig al dentére főzöm. A tészta főzőlevéből elteszek egy fél bögrényit.
Egy serpenyőbe felhevítem az olajat és kicsit megpirítom benne a virslikarikákat. Ehhez adom a hagymát és a paprikát és addig sütöm, míg a hagyma fehéredni nem kezd. Ekkor hozzáadom a ketchupot, a Bull-Dog szószt és a szójaszószt, alaposan összekeverem. Mehet hozzá a tészta, a félretett főzőlé és közepes lángon 3 percig süssük össze. Tálaláskor tekerek rá egy kevés fekete borsot és jóízűen megeszem.

ParféTipp: Adhatsz hozzá más zöldségeket is, és tálaláskor némi reszelt sajtot is elbír a teteje.

417502211_3675736979412143_2096771987237279967_n.jpg

Kasivai Hiszasi A Kamogava Kifőzde című regényében egy nem mindennapi étterembe kalauzolja el olvasóit. Egy közel sem átlagos helyről van szó, ahol ételeket alkotnak újra, melyek a vendégek számára valamilyen okból különösen fontos. Ti milyen ételt kérnétek a szakácstól és mit tennétek meg, hogy újra megkóstolhassátok a régi ízeket? Tartsatok bloggereinkkel ezen az érzelmekkel és finom falatokkal teli turnén, és a végén megnyerhetitek a könyv egy példányát a General Press Kiadó felajánlásában!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban további japán szerzők köteteinek nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a rafflecopter-doboz megfelelő helyére beírjátok a regény címét!
(Figyelem! A  megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a  kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)kamo.jpg

A turné állomásai:
03.15.  Csak olvass!
03.17.  Könyv és más
03.19.  KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr3518312179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása