Fontos és számomra meghatározó emlékeket illatokhoz, ízekhez kötök. Most is előttem vannak olyan családi események vagy baráti összejövetelek, melyekhez valamilyen ételt kapcsoltam, és sok év eltelte után is érzem a számban az ízeket. Neked is vannak hasonló emlékeid, és te is néha átélsz egy-egy kedves pillanatot, ha megérzel egy rég elfeledett illatot vagy ízt? Kasivai Hiszasi könyvében fontossá válnak ezek a fogások, ugyanis a Kamogava Kifőzde pontosan ezekre az ízekre és emlékekre specializálódott. Te milyen ételt kérnél, ha tehetnéd? És mit tennél meg azért, hogy még egyszer megkóstolhasd? A kötet a General Press Kiadó gondozásában és Mayer Ingrid fordításában olvasható.
Mint ahogy sejthető, ez a Kiotó belvárosában található Kamogava Kifőzde nem egy szokványos étterem, inkább egy amolyan "varázslatos" családi vállalkozás, ahol a betévedők megkapják a hőn áhított ételeket. Ezt a különleges helyet apa és lánya vezeti, s azt érdemes tudni róla, hogy aki betér hozzájuk a maga kívánságával - vagy nyomozásával, jóllakottan távozik tőlük; de ez a jóllakottság nem csak a testet, hanem a lelket is igyekszik kielégíteni.b
Nem, nem olvastad félre, tényleg azt írtam, hogy nyomozás, ugyanis ez is szerves része a regénynek. Nagara az apa egy nyugdíjas rendőr, aki nem akasztotta szegre az egyenruháját, helyette kicsit megbolondította a hivatását némi gasztronómiával. A vérében van a detektív munka, és jó is benne.
Lánya Koisi a harmincas éveiben jár és hajadon. Szereti vezetni édesapjával az éttermet, és ezt a kivételes nyomozóirodát. Nincs túl sok vendég, de a betérő kliensek az egyedi ételek kérésével és történeteikkel sokszor megfűszerezik a mindennapokat. Velük él még a Szieszta nevű cica is, s így együtt egy nagyon különös csapattá kovácsolódtak az évek során.
A kötet hat részre osztott, vagyis hat ember életébe tekinthetünk bele és hat finomság kerül az asztalra. Mindenki, aki megosztja az emlékeit a kifőzdében, egy kicsit kusza történettel indít. Néhol megkopott az emlék, csak némi foszlány, érzés maradt utána, ezért nehéz felvenni a tulajdonosoknak a fonalat. De minél nehezebb egy feladvány vagy egy étel felidézése, annál inkább ösztönzi az apa-lánya párost, hogy megtalálják a megoldást.
A történetek során olvashatunk a cserépedényben főtt udonról, a marharaguról, a makrélás szusiról, a rántott húsról, a naporitanról és a húsos krumpliról. Mindegyik ételhez tartozik egy emlék, s kapcsolódhat ez egy elvált asszonyhoz vagy egy szomorú unokához. Különböző sorsok és életutak bontakoznak ki a fejezetek során, csupán a Szieszta nevű cica alakja az, amely állandó. Tanítani igyekszik bennünket mindegyik történet, az én személyes kedvencem talán a marharagus fejezet volt. Rávilágít bennünket arra, hogy egyetlen döntésünkkel megpecsételhetjük a jövőnket és ha változtatni szeretnénk valamin, ha keressük a boldogságot, akkor némi bátorságra is szükségünk lesz.
Nem titok, hogy odáig vagyok a japán kortárs irodalomért, és szerettem most is ezt az érdekes elgondolást, noha maradt bennem némi hiányérzet az olvasás végeztével. Érdekes volt az ötlet, kedveltem a szereplőket is, és ez a gasztro vonal kiváltképp megdobogtatta a szívem, ám a történetek egy idő után kicsit egysíkúakká váltak és túl sok hasonlóságot vettem észre bennük. Mindenesetre igazán különös utazásokra hív bennünket a szerző és megkóstolhatjuk általa a japán gasztronómia remekeit is.
Ha te is szereted a japán irodalmat, semmiképpen se hagyd ki ezt a könyvet, de arra mindenképp figyelj, hogy éhesen ne is kezdj bele!
Naporitan, avagy a japán ketchupos spagetti
Igen, a japánoknak is van spagettijük, még ha nem is olyan fenszi, mit az olasz verzió. Nem egészen úgy készítettem, mint ahogy a könyvben szerepel, de végignéztem néhány youtube videót, míg elkészült a sajátom. Japánban egyébként igen népszerű, számos étteremben kérheted és a legtöbb helyen a napi menü állandó vendége. Megértem, ha valakinél ez az étel kicsapja a biztosítékot, de hidd el, ez a koncentrált paradicsom íz egészen jól passzol a sült zöldségekhez és a tésztához. Ráadásul könnyen elkészíthető! Annyiban mindenesetre más az én receptem, hogy sertéskolbász helyett vegán virslit tettem bele...
Hozzávalók:
- 1 csomag vegán virsli vagy kevésbé morzsálódó növényi kolbász
- fél zöld kaliforniai paprika
- fél piros kaliforniai paprika
- 1 vöröshagyma
- 200 g spagetti
- 2 ek olaj
- 2 ek ketchup
- 2 ek Bull-Dog szósz, ha nincs helyettesítheted Worcestershire szósszal is
- 2 tk szójaszósz
- frissen őrölt fekete bors
A hagymát és a paprikákat közepesen vastag szeletekre vágom. A virsliket átlósan, kb. fél cm-es karikára szeletelem, a spagettit pedig al dentére főzöm. A tészta főzőlevéből elteszek egy fél bögrényit.
Egy serpenyőbe felhevítem az olajat és kicsit megpirítom benne a virslikarikákat. Ehhez adom a hagymát és a paprikát és addig sütöm, míg a hagyma fehéredni nem kezd. Ekkor hozzáadom a ketchupot, a Bull-Dog szószt és a szójaszószt, alaposan összekeverem. Mehet hozzá a tészta, a félretett főzőlé és közepes lángon 3 percig süssük össze. Tálaláskor tekerek rá egy kevés fekete borsot és jóízűen megeszem.
ParféTipp: Adhatsz hozzá más zöldségeket is, és tálaláskor némi reszelt sajtot is elbír a teteje.
Kasivai Hiszasi A Kamogava Kifőzde című regényében egy nem mindennapi étterembe kalauzolja el olvasóit. Egy közel sem átlagos helyről van szó, ahol ételeket alkotnak újra, melyek a vendégek számára valamilyen okból különösen fontos. Ti milyen ételt kérnétek a szakácstól és mit tennétek meg, hogy újra megkóstolhassátok a régi ízeket? Tartsatok bloggereinkkel ezen az érzelmekkel és finom falatokkal teli turnén, és a végén megnyerhetitek a könyv egy példányát a General Press Kiadó felajánlásában!
NYEREMÉNYJÁTÉK
Mostani nyereményjátékunkban további japán szerzők köteteinek nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a rafflecopter-doboz megfelelő helyére beírjátok a regény címét!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
A turné állomásai:
03.15. Csak olvass!
03.17. Könyv és más
03.19. KönyvParfé