Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Makoto Shinkai - Naruki Nagakawa: Ő ​és a macskája

Pad Thai pirított tofuval és sok zöldséggel

2024. október 16. - KönyvParfé

1_86.jpg

Az Ő és a macskája című történetet először 1999-ben ismerhette meg a nagyközönség, amikor a japán származású Makoto Shinkai egy 5 perces anime rövidfilmet készített. A kisfilmet később Naruki Nagakawa regénnyé dolgozta át, mely 2013-ban bestsellerré vált Japánban. Idén már nálunk is olvasható ez a négy rövid történetből álló kisregény, mely a 21. Század Kiadó gondozásában és Vereckei Andrea fordításában jelent meg. Bátran ajánlom mindazoknak, akik szeretik a japán irodalmat, akik kedvelik az állatos történeteket és igazi macskabarátok

A könyv váltott szemszögben íródott, így hol az emberek, hol pedig a macskák szemén keresztül követhetjük a történéseket. Legtöbbször ez a váltakozás zavarni szokott, de itt szépen elkülönültek az egyes részek, ugyanis egy-egy macska sziluettje jelzi, ha valaki más gondolatai következnek. A legelső részben rögtön Chobi fejében járunk, aki egy esős, kora tavaszi napon egy kartondobozban fekszik. Nagyon gyenge, talán már csak órái vannak hátra, amikor egy nő arca jelenik meg a látómezejében, aki felemeli, végül hazaviszi magához.
A gazdi azt hiheti, hogy egy benti cicája lett, ám a kis kedvenc előszeretettel lóg ki és fedezi fel a környéket. Nem akarom elrontani az élményt, sem lelőni a sztori röppályáját, de miután Chobi találkozik egy fiatal kinti macskával, egyre több mindenre derül fény. A másik kisállat egy nőhöz vezeti, aki finom hallal szokta etetni, a következő történet pedig az ő kapcsolatukról szól. Vagyis minden történetben valahogy kapcsolódnak egymáshoz a cicák, majd lassan az emberek is összetalálkoznak.

A történet nagyon kedves, ugyanakkor el tudom képzelni, hogy könyvklubos könyvnek válasszam, mert nagyon sok olyan témát érint, melyről érdemes lehet diskurzusokat tartani. Nem csak az emberi természet egyetemes aspektusai, hanem a japán kultúra specifikusabb látásmódjai is kirajzolódnak a fejezetek alatt, s mindezek hatással vannak a női szereplők életére. Nem vagyok Japán szakértő, de azért arról sok cikket lehet olvasni, hogy mennyire mérgező tud lenni a munkakultúrájuk. Sokan még éjszaka is az irodában maradnak, hiszen az alázat és a kemény munka fontos, ha valaki feljebb szeretne jutni a ranglétrán. Ez az egyik olyan kérdés, amellyel foglalkozik a kötet, de ezen kívül érdekes volt olvasni arról is, vajon hogyan láthatják az állatok az embereket?

Az Ő és a macskája abban különleges még, hogy megmutatja, mennyire szoros lehet egy házi kedvenc és a gazdi kapcsolata. A cicák (is) nagyon tudnak ragaszkodni az emberhez, és ez a szeretet igazán szívmelengető tud lenni. Valószínűleg nem vagyok egyedül, ha azt mondom, egy borzalmas nap végén, amikor a lakásba betoppanva egy nyávogó kis szőrzsák vár, az boldogsággal tölt el. Amikor pedig egy cica dorombolva telepszik a mellkasunkra, az egy nagyon kedves pillanat. Ezek a kis lökött négylábúak pedig megérzik, ha szeretik őket, de ezen kívül arra is van egy kifinomult radarjuk, ha a gazdi szomorú vagy épp a magánnyal küzd.

Mindenképpen azoknak adnám a kézbe ezt a kis kötetet, akik most ismerkednek a japán irodalommal. Rövid és kedves történet, melybe könnyen el lehet merülni és egy délután alatt könnyűszerrel el is olvasható. Hangulatos, megnyugtató és azt hiszem a macskák szerelmesei különösen szeretni fogják.

Pad Thai pirított tofuval és sok zöldséggel

A könyvben több japán étel is szerepel, a szereplők sokféle, számunka különleges ételt esznek. Az egyik nő evett miso levest, készített rizsgombócot, falatozott hideg tofut, amit megszórt szárított tonhalpehellyel, de egy ízben udon tészta is került a tányérra. S ha már udon, mit szólnál egy isteni Pad Thaihoz?3_76.jpg

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 300 g udon tészta
  • 2 ek mogyoróvaj
  • 2-2 ek teryaki szósz (ha nincs, jó a szójaszósz is)
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 1 ek vörös curry pasta
  • 200 g füstölt tofu
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 marék pirított mogyoró
  • kedvenc idényzöldségek (kaliforniai paprika, lilahagyma, répa, stb.)
  • mogyoró olaj
  • friss koriander
  • szezámmag
  • chili (opcionális)

Az udon tésztát forrásban lévő vízben 1-2 percig főzöm. Leszűröm és hideg vízzel leöblítem a tésztát. Mivel nem azonnal használom fel, egy kevés olajat csepegtetek rá, hogy ne ragadjon össze, majd félreteszem. 
Egy wokban (vagy ha nincs, egy nagy serpenyőben) felhevítem a mogyoró olajat és beleteszem a felkockázott tofut. Pár percig pirítom, végül hozzáadok 2 evőkanál teryaki szószt. Ezután addig sütöm, amíg a tofu felszívja a folyadékot és minden oldala kap egy kis kérget. Félreteszem.
A wokban megint olajat hevítek és beleteszem a curry pasztát, a mogyoróvajat, a sűrített paradicsomot és a maradék teryakit. Amikor krémes állagot kapok, hozzáadom a zúzott fokhagymát, kicsit pirítom és mehetnek rá az előzőleg feldarabolt zöldségek. Rázogatva addig pirítom, míg kissé megpuhulnak a zöldségek, de még ropogósak maradnak. Ehhez keverem a pirított mogyorót, a sült tofut és az udon tésztát. Még melegen fogyasztom, tálaláskor megszórom friss korianderrel és némi szezámmaggal.

462509919_8574415495928674_5945646537061683666_n.jpg

A 21. Század Kiadó újabb különleges történetet hozott el a japán regények szerelmeseinek. Makato Shinkai és Naruki Nagakawa Ő és a macskája című kötetében hétköznapi emberek és macskáik sorsát követhetjük nyomon, miközben az elmesélt történetek folyamatosan tanítanak minket szeretetről, felelősségről, elfogadásról, barátságról és bátorságról. Tartsatok velünk a blogturné három állomásán keresztül, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban további macskás könyvek után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy beírjátok a könyv címét a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.) 

colorful_photo_rainbow_facebook_cover.jpg

A turné állomásai:
10.10.  Könyv és más
10.13.  Ambivalentina
10.16.  KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr118708842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása