Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Jon Szomin: A ​kis szöuli fazekasműhely

Rizstészta pirított zöldségekkel

2025. március 16. - KönyvParfé

p1140129.jpgA mai rohanó világban, rengeteg inger ér minket és minden információhoz azonnal hozzájuthatunk. Felgyorsultak a mindennapok, és ezzel a gyorsasággal egy kicsit hátrébb szorultak az emberi kapcsolatok is. Megváltozott a minőség, s talán soha nem voltunk még annyit az online térben, mint most. Jon Szomin nemrégiben megjelenő regénye A kis szöuli fazekasműhely, talán pont arra akar emlékeztetni bennünket, hogy mennyire szükségtelen, hogy mindig nagy sebességgel éljünk. Néha muszáj lassítanunk és ha néhány új dolgot bevezetünk az életünkben, minőségi változtatásokat érhetünk el. A kötet az Athenaeum Global-sorozatában és Németh Nikoletta fordításában olvasható.

A történet főszereplője egy fiatal nő, Dzsongmin.
Szöul környékén járunk és a tél épp a végéhez közeledik, a tavasz közeledtével pedig minden kezd új életre kelni. Így van ezzel hősnőnk is, aki hónapokkal ezelőtt úgy döntött, felmond a munkahelyén. Az elmúlt időszakban mintha hibernációban létezett volna, elkerülte az embereket és ki sem tette a lábát a lakásból. A jó idő beköszöntével most mégis kimerészkedik az utcára, mert úgy érzi, ideje a változásnak. Céltalanul bolyong az utcákban és kiszúr egy kávézót. De amikor belép az épületbe, hamar rájön, hogy egy fazekasműhelybe csöppent. Épp távozna, ám a műhely vezetője köszönti, majd marasztalja és kéri, menjen hozzájuk máskor is. Dszongmin pedig hamarosan azt veszi észre, hogy szerves része lesz egy fazekascsoportnak, barátokat szerez, és ki tudja, talán a szerelem is megtalálja.

Kevesen tudják, de régen jártam egy kétéves fazekas képzésre. Nagyon szeretem a fazekasságot, ezért ez a könyv már csak emiatt is közel állt hozzám. Olvasás közben, ahogy készültek a történetben az edények és a bögrék, eszembe jutott a mester, aki anno tanított. Emlékszem, eleinte sehogy sem akart úgy idomulni az agyag a korongozógépen, ahogyan én szerettem volna. Nem volt hozzá erőm és hiányzott a technikám is. Majd a tanárom azt mondta, ez csak egy anyag, amit én alakítok, nekem kell formálnom és nem fordítva. Nagy igazság ez az életre is, nem? Mindenesetre nagyon megnyugtató munkafolyamat ez a fajta alkotás, ezért ajánlom mindenkinek.

S bár most ebben a könyvben egy fazekasműhelyben járunk, ezernyi más lehetőség van az életben, ahol az emberi elme elcsendesedhet. Nem beszélve arról, hogy egy új társaságban barátokat találhatunk, fantasztikus dolgokat próbálhatunk ki, friss tapasztalásokat szerzünk, s ezáltal a kreativitásunk is szárnyra kaphat. Nekem nagyon tetszett a történetben, ahogyan az érzelmi összeomlástól eljutunk a gyógyulás és az öngyógyítás folyamatáig. A közösség elfogadásra tanít, a tagok pedig nem csak, hogy meghallgatják, de támogatják és bátorítják is egymást. Nagyon érdekes, hogy a könyv kizárólag a fazekasságra összpontosít, miközben a szereplők mindenféle életkörülményen mennek keresztül. S miközben elkészítik saját kézműves termékeiket, megtalálják életük célját és megvalósítják álmaikat.

Lassú tempójú, mégis szívet melengető, csendesen hömpölygő olvasmány ez. Nincs benne semmi drámai, de vannak érdekes karakterei, s egy-két olyan történés, amelyet érdemes átgondolni. Természetesen nem lenne igazi történet, ha nem jelenne meg benne egy macska is, de hát ez úgy tűnik, kötelező elem a koreai regényműfajban. Igaz, én macskás vagyok, így ezt egyáltalán nem bánom.

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik szeretik a lassú folyású, meghitt történeteket, akik bepillantanának egy fazekasműhelybe és akik szerint a baráti kapcsolatok mellett fontos a kreativitás is a teljes élethez. Ez a regény a gyógyult lelkek regénye és mindazoké, akik keresik a belső békét.

Rizstészta pirított zöldségekkel

Bár a könyvben számtalan koreai finomság szerepel, én mégis egy nagyon egyszerű, könnyen összedobható ázsiai ihletésű tésztaételt hoztam. A zöldségek szabadon variálhatóak, de akár egy klasszikus hűtő-takarító, maradékmentő fogás is lehet belőle.
1_88.jpg

Hozzávalók:

  • rengeteg zöldség (nálam paprika, póréhagyma, fokhagyma, vöröshagyma, káposzta, répa, gomba, cukkini - kisebb csíkokra darabolva)
  • rizstészta
  • pici gyömbér
  • szójaszósz
  • szezámolaj
  • szezámmag

A szezámolajon a fokhagymát és a gyömbért kicsit megfuttatom. Ehhez adom a feldarabolt zöldségeket és 10-12 perc alatt megpirítom. 
Közben a rizstésztát forró vízzel leöntöm és hagyom állni 8-10 percig. Addig a zöldségek is elkészülnek, majd hozzáadom a tésztát, meglocsolom szójaszósszal és 2-3 alatt összesütöm az egészet.
Megszórom szezámmaggal és azonnal tálalom.
482229263_29255116147406929_2866109326302243524_n.jpg

Az alkotás öröme olyan problémákra is gyógyírt ígérhet, melyekre első pillantásra talán nem is gondolnánk. Dzsongmin élete új vágányra kerül, mikor felmond a munkahelyén, de nem is sejti, milyen új utakat ismerhet meg, mikor egy kávézónak hitt fazekasműhelybe toppan. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével ezen a belső barangoláson, s a turné végén megnyerhetitek Jon Szomin regényét az Atheneaum jóvoltából!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A kis szöuli fazekasműhely Dél-Koreában kalauzol minket. A könyv az Athenaeum Global sorozatban jelent meg, melyet 2022-ben azzal a céllal indított a kiadó, hogy olyan kortárs nemzetközi sikerkönyveket hozzon el az olvasóknak, amelyek különböző kulturális közegben játszódnak. A könyvhöz tartozó nyereményjátékban így ezeknek a könyveknek eredünk nyomába. Minden állomáson találtok egy könyvborítót, a feladatotok pedig, hogy a Rafflecopter megfelelő sorába beírjátok, a világ mely országában játszódik a cselekmény!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

covers_754058.jpg

A turné állomásai:
03.12.  Szembetűnő
03.14.  Ambivalentina
03.16.  KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr3518814398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása