Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Alix E. Harrow: A ​Starling-ház

Starling saláta

2024. május 04. - KönyvParfé

1_2_4.jpg

Ha egy kísérteties, gótikus fantasyra vágysz, semmiképp se hagyd ki Alix E. Harrow legújabb regényét A Starling-házat. Aki kedveli ezt a műfajt, bizonyára magával ragadja majd a sötét és sokszor nyugtalanító atmoszféra, és jólesően helyezkedik bele a történetbe, mely kicsit egy újragondolt Szépség és szörnyeteget idéz. Tökéletes választás, ha szereted V.E. Schwab és Naomi Novik könyveit és szívesen elidőznél egy olyan eltemetett kis faluban, mely sok-sok titkot őriz. Ez az elbűvölő és némi romantikával átitatott gótikus tündérmese engem teljesen elvarázsolt, így remélem, sokan olvassák majd és épp annyira szeretitek majd, mint én. A kötet az Agave Kiadó gondozásában és Ballai Mária fordításában jelent meg.

A történet Edenben játszódik, ahol rengeteg legenda kering a Starling-házról. Sokak szerint végzetes balszerencsét hoz, hisz a kísérteties kastély rossz energiákat közvetít, míg mások szerint szellemlakta. Egy valamiben viszont mindenki egyetért, mégpedig abban, hogy jobb elkerülni. Edenben él egy fiatal lány, Opal is, aki az apró városkában ragadt testvérével. Az élete nem egyszerű, nap mint nap a megélhetésért küzd, hogy öccsének mindent megtudjon adni és jobb iskolába járattathassa. A cél szentesíti az eszközt, ezért sokszor nem kevésbé elegáns dolgokhoz folyamodik. A kisbolt, ahol dolgozik, teret ad ahhoz, hogy elcsenjen ezt-azt, vagy épp lehúzzon némi készpénzzel egy-két betérő vásárlót. 
Ám Eden nem csak a Starling-házról híres, hanem E. Starlingról is, aki egyetlen kultikus gyerekkönyvet írt élete során, melynek címe Az Alvidék. Ez a kötet Opálnak is megvan, még édesanyja adta neki évekkel ezelőtt, de hamarosan kénytelen elővenni az ágy alól a kissé mellőzött könyvet, mert valamiért vonzza magához a Ház. Éjszakánként álmaiban benne bolyong, szobáról-szobára jár a különös jelenésekben, és a képeskönyvvel kapcsolja össze ezt a furcsa és ijesztő dolgot.
Aztán egy különös véletlen során találkozik a ház egyetlen lakójával, a titokzatos Arthurral, aki felajánl neki egy takarítói állást. Opálnak szüksége van a pénzre, ezért él a lehetőséggel. A Ház viszont olyan titkokat és veszélyeket rejt, amelyeket eddig elképzelni sem tudott volna...

Eden és benne a Starling-ház nagyon különleges. A Háznak nem csak története van, hanem önálló akarata is. Különleges dolgokat csinál, szobák nyílnak és záródnak be, egy-egy ajtó pedig megviccelhet azzal, hogy teljesen más helyre vezet bennünket, mint legutóbb. Opal érkezésével viszont egy kicsit fellélegzik, hiszen törődést kap, az elhanyagolt helységek pedig a hónapokig tartó takarítás után végre élettel telik. A lány pedig egyre jobban érzi azt a megmagyarázhatatlan kapcsolatot, mely közte és a Ház között feszül, s lassan úgy gondol rá, mintha az otthona lenne.

Opal érdekes karakter, ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy sokaknak nem lesz szimpatikus. Úgy boldogul, ahogy tud, s bár az öccsét nagyon szereti, nem képes egy igazi otthont teremteni maguknak. Évek óta ingyen laknak egy szállodában, köszönhetően anyjuknak, aki évekkel ezelőtt üzletet kötött a tulajdonossal. Aztán megismerkedik Athurral, akivel különleges kapcsolat alakul ki. A fiú egyedül él a Starling-házban, szülei meghaltak és nagyon magányos. Őrzőként szolgálja a Házat és feltett szándéka, hogy ő lesz az utolsó, aki ezt a pozíciót betölti. Tudja, hogy távol kellene tartania Opalt a Háztól, de nem képes rá. Félti, óvni próbálja. Persze sejthető már a történet elején, hogy ez a két magányos ember, akik a társadalom peremén élnek, és akiket egy titokzatos erő köt össze, egyre fontosabbá válnak egymásnak. Szerencsére ez nincs túltolva, pont annyi romantikát kapunk, amennyitől még nem lesz cukormázas az egész. 

Harrow erőssége a hangulatteremtés. A Ház részletes leírása, az edeni kisváros, Az Alvidék, a vadállatok, a táj, de még a szereplők közötti kapcsolatok is olyan részletességgel elevenednek meg a lapokon, hogy nehéz nem belemerülni a történetbe. Ugyanakkor ez a regény, hiába operál gótikus elemekkel, modern és fontos témákat is érint, mint például a környezetvédelem, vagy a hatalom kérdése.

Ha szereted a kicsit hátborzongató történeteket, a titkokat, a különleges meséket, akkor mindenképp tegyél vele egy próbát. Műfajában élvezetes és olvasmányos, nálam bekerült az idei legjobb olvasmányaim közé.

Starling saláta

Most nem a könyvből készítettem ételt, noha rengeteg egészségtelen édesség és gyorséttermi koszt szerepel benne, hanem a könyv borítójához igazítottam a fogást. Egy egyszerű saláta került a tányérra, de színeiben megidézik a kötet csodás ruháját. S ha már stílusosan szeretnéd tálalni, fekete tányért használj.2_88.jpg

Hozzávalók:

  • salátalevél (valamilyen karakteres színű, mint pl. lila tölgylevelű)
  • szőlő
  • répa
  • kékpenészes sajt
  • magok (tökmag, fenyőmag és napraforgómag)
  • szőlőmagolaj

A salátaleveleket egy tálba öntöm és hozzáadom a félbevágott szőlőszemeket. A répáról vékony csíkokat hántok, beleszórom ezt is a tálba, majd rámorzsolok egy kevés kékpenészes sajtot. Meglocsolom az egészet egy kevés szőlőmagolajjal és a végén megfejelem némi magkeverékkel. Óvatosan összekeverem és mehet is az asztalra.

437517803_7833305946730324_2734740953848338145_n.jpg

Üdv a Starling-házban: belépés csak saját felelősségre!
A Tízezer ajtók után Alix E. Harrow írónő újabb regénnyel örvendeztetett meg minket, melyet az Agave Kiadó gondozásában olvashatunk magyarul. A Starling-házban egy álmos és hátborzongató kisvárosban, a nevével igencsak kontrasztos Edenben járunk, melyet két épület határoz meg: a Gravely Szénerőmű, illetve a Starlingok rezidenciája. Utóbbi sokkal inkább hasonlít kísértetházra, mint lakóépületre, még annak ellenére is, hogy (elvileg) van állandó lakója.
Tarts velünk a turnén, ha kíváncsi vagy, mit gondolunk a regényről. A turné végén pedig majd egy szerencsés nyertes velünk együtt borzonghat.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Játékunkban borzongjatok velünk együtt! Minden állomás könyvértékelésében elrejtettünk egy borzongató képet az egyik szó alatt. A feladatotok, hogy megtaláljátok ezt a fotót és megírjátok a Rafflecopter megfelelő helyére, hogy mit láttok rajta.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A turné állomásai:
04.23.  Readinspo
04.24.  Kelly és Lupi olvas
04.26.  Milyen könyvet olvassak?
04.28.  Utószó
04.30.  Booktastic Boglinc
05.02.  Könyv és más
05.04.  KönyvParfé
05.06.  Csak olvass!
05.08.  This is my (book) universe
05.10.  Spirit Bliss Sárga könyves út

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr8018390693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása