Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Finy Petra: Almás ​pite

Almás pite

2023. november 26. - KönyvParfé

5_39.jpg

Ha családi ünnepekről és együttlétekről van szó, azonnal eszembe jut gyerekkorom terülj-terülj asztalkái, melyeket mindig valamilyen jeles ünnepen ült körbe a rokonság. Márpedig esemény mindig akadt, lehetett szó szülinapról, házassági évfordulóról, keresztelőről vagy búcsúról, mi megültük azt. És a jó beszélgetésekhez természetesen elengedhetetlen volt a jó étel is, így mindig nosztalgikusan gondolok vissza anyu házi süteményeire, mama töltött husijára és a hatalmas kondér halászlére, melyet a nagypapám főzött karácsony tájékán a nyári konyhában. Finy Petra Almás pite című mesekönyve ezeket az emlékeket elevenítette fel bennem, ugyanis a családdal töltött közös idő, az ünnepek és a finom ételek köré épülnek a történetek.

Ez a mesekönyv egyszerűen és mégis lenyűgözően mutatja be a családi ünnepek varázsát, mégpedig egy nagyon kedves és bohókás család, Virágék szemüvegén keresztül. Amikor együtt vannak mindannyian, az különlegessé és varázslatossá válik, igazi ünnepnappá. Mert tudják, hogy ünnep nem csak akkor van, ha ajándékozunk, hanem akkor is, amikor találkozunk és a szeretteinkkel lehetünk. Ezáltal megismerjük a családunk történetét, a régi idők visszaemlékezéseiből pedig kiderül, hogy a nagyszüleink is voltak gyerekek és általuk a hagyományok is tovább élnek.

Az együtt töltött időnek varázsa van. Finy Petra pedig pont ezt a varázslatot, az otthon melegét osztja meg a gyerekekkel. A kötet tizenöt szívmelengető mesét tartalmaz, melyek mindegyikében egy különleges alkalom miatt találkoznak a szereplők, vagy néhanapján spontán futnak össze. Ez is fontos, hiszen a spontaneitásnak is ereje van, hiszen ilyenkor is egy kedves, új élménnyel gazdagodnak szereplőink. Gondolj bele, hát nem csodálatos együtt felfedezni a kertben egy sünit? Vagy a nyaralásunk alatt kifogni egy rossz időt, de abból a legjobbat kihozni és nem elkenődni? Nem baj, ha nem minden tökéletes, egy kis humor és néhány klassz ötlet a nehezebb napokat is vidámmá tudja tenni.

2_77.jpg

A különböző történetek főszereplői főként a gyerekek, vagyis Brúnó, Betti és Bébibaba, valamint az őket körülvevő felnőttek és a szűk családi kör. A mesék nem szorosan kapcsolódnak egymáshoz, de általában egy esemény köré épülnek. Így Virágékkal vagyunk karácsonykor, húsvétkor, anyák napján, de eljegyzésen és esküvőn is részt vehetünk. Egyszerű és bensőséges meséket olvashatunk, ugyanakkor elgondolkodtatóak és néhol egészen szórakoztatóak is. Az én kedvenc szereplőim egyértelműen a nagyszülők, akiket egyszerűen lehetetlenség nem megszeretni. Az idősebb generációra szükségünk van, az ő élettapasztalataik, tudásuk és tanácsaik abban segítenek nekünk, hogy néha a látszat mögé lássunk. 

Bogdán Viki tökéletes választás volt az illusztrációk elkészítéséhez. Aranyos, vidám képeket álmodott meg a mesék mellé, melyek csodásan emelik a kötet fényét. Nem csak a legkisebbek, de a nagyobbak is szeretni fogják ezt a könyvet, mert a színes rajzok mellett egy szívhez szóló mesegyűjtemény lett a végeredmény. A hangulat és az ismerős élethelyzetek pedig nem csak tanulságosak és tanító szándékúak, de felérnek egy léleksimogatással. Ajánlom ezt a könyvet kicsiknek és nagyoknak, felnőtteknek és időseknek, vagyis a család minden tagjának. Olvassátok, lehetőleg együtt.

Almás pite

Már csak a könyv címe miatt is, de az almás pite tökéletes választás, ha olvasod ezt a könyvet. Különben is, mi más szimbolizálná jobban a családi békét, mint egy tál, mama keze által készült meleg sütemény, melyet együtt, jóízűen falatozunk az asztal körül? Pláne, ha előtte közösen szedtük le az almát a gyümölcsfáról...

3_66.jpg

Hozzávalók (egy közepes tepsihez):
A tésztához:

  • 160 g vaj
  • 160 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • kb. 60 g tejföl
  • 1 csipet só
  • 450 g liszt
  • 1 csomag sütőpor

A töltelékhez:

  • 7-8 alma
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 ek búzadara vagy zsemlemorzsa

A kenéshez:

  • 1 tojás a kenéshez
  • 1 tk tejszín

A tésztához a vajat, a cukrot és a vaníliás cukort kikeverem, hozzáadom a tejfölt, a tojást, a sót és a sütőporos lisztet. Összeállítom a tésztát, két egyenlő részre osztom és fóliába csomagolva berakom a hűtőbe.
Amíg pihen a tészta, elkészítem az almás tölteléket. Az almákat meghámozom, lereszelem és hozzáadom a fahéjat. Ha túl savanykás az alma, teszek hozzá 1-2 evőkanál cukrot is.
A tésztát kiveszem a hűtőből és az egyiket a tepsi méretére nyújtom. Megszurkálom itt-ott villával és kb. 6-8 percre beteszem a 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Kiveszem, megszórom a búzadarával (vagy a zsemlemorzsával), ráhalmozom a kicsit kinyomkodott reszelt almát, végül a tésztalap másik felét is kinyújtom és ráteszem az almára. A tetejét szintén megszurkálom egy villával, megkenem a tejszínnel felvert tojással és visszateszem a sütőbe kb. 30 percre. Amikor szép pirosra sül a teteje, kiveszem a sütőből, majd langyosra hűtve felszeletelem és porcukorral meghintem a tetejét.

ParféTipp: Gazdagíthatod a tölteléket mazsolával és dióval is.

402405606_6977470418956531_9082846737258628381_n.jpg

Finy Petra újabb mesekönyvvel ajándékozott meg minket, melyben ezúttal a családi ünnepek, a közös együttlétek kerültek a középpontba. Az Almás pite című, gyönyörűen illusztrált kötet az egész család számára önfeledt szórakozást  nyújt, és segítségével mi is feleleveníthetjük azokat a hagyományokat és szokásokat, amik jobban összekovácsolnak bennünket szeretteinkkel. Tartsatok hat bloggerünkkel a turné állomásain, és nyerjétek meg a 21. Század Kiadó által felajánlott példányt!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban Bogdán Viki illusztrátor további munkáinak nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatok pedig az, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

402431969_6977450718958501_7430222530452650972_n.jpg

A turné állomásai:
11.20.  Könyv és más
11.22.  Csak olvass!
11.24.  Booktastic Boglinc
11.26.  KönyvParfé
11.29.  Fanni's Library
11.30.  Szembetűnő

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr3818258745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása