Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Richard Scarry: Mentsük meg a bolygót!, Légy jól nevelt!

Bolygómentő quesadilla

2024. január 30. - KönyvParfé

p1130253.jpg

Ha meghallom Richard Scarry nevét, azonnal megjelennek lelki szemeim előtt a Tesz-Vesz könyvek, melyeket gyerekkoromban rongyosra lapozgattam. Még most is szívesen nézegetem ezeket a mesekönyveket, de nem csak a nosztalgia faktor miatt. Történetei időtállóak és a gyerekek a mai napig szeretik, hiszen ebben a képzeletbeli városban mindig történik valami érdekes! Ugyanis Tesz-Vesz városában senki sem unatkozik, mindenki dolgozik, teszi a dolgát. A sokféle szereplő segítségével pedig megtanulhatják a legkisebbek, hogy mi történik az iskolában, az utcán, a tűzoltóságon vagy épp az orvosi rendelőben. Most két olyan könyvet hoztam a sorozatból, melyek fontos dolgokra próbálják felhívni a kicsik figyelmét. A Mentsük meg a bolygót! című kötet a környezetvédelem fontosságára világít rá, míg a Légy jól nevelt!-ben együttesen megtanulhatjuk, hogyan illik viselkedni. A kötetek a Móra Könyvkiadó gondozásában és Weltler Ildikó fordításában olvashatóak.

A Mentsük meg a bolygót! kötet méltán lehet a legkisebbek kedvence, hiszen tele van mozgalmas és részletgazdag képekkel és versikékbe szőtt jó tanácsokkal. Szórakoztató módon próbálja meg felhívni a figyelmet a környezetünkre és a bolygónk védelmére, az üzenet pedig, melyet magában hordoz, örökérvényű:

Sok apró cselekedettel hatalmas változást érhetünk el.

Kitér a könyvecske a pazarlásra, a tömegközlekedésre, valamint a tengerek és óceánok védelmére is. A szereplők között pedig megannyi kedves és ismerős figurával találkozhatunk, mint például Cicóval vagy Mézes Magdával.

p1130263.jpg

A másik könyvecske, melynek címe Légy jól nevelt!, szintén hasonló sémával készült. Itt is rövid versikék mutatják be, hogyan kell illedelmesen és szépen viselkedni. Látjuk Bercit és Durcit, a rosszcsont bajkeverőket, akik lármát csapnak, kiabálnak és lökdösődnek. Ellenben Cicó mindig jól viselkedik, mindig tudja, hogy mi az illem! Szerettem a könyvben, hogy a KÖSZÖNÖM fontossága több oldalon keresztül előjön, a kötet végén pedig feladatokat lehet megoldani, melyekkel még inkább be lehet gyakorolni a hallottakat.

Egy szó, mint száz, Richard Scarryt olvasni és szeretni kell. Be kell barangolni vele Tesz-Vesz várost és szívünkbe kell zárnunk az összes szereplőt. Böngésszünk a sok-sok rajz között, fedezzük fel az apró gegeket és csodálkozzunk rá, hogy ennyi különböző figura hogyan képes ebben a rohanó nagyvárosban ilyen gördülékenyen dolgozni és élni.

Bolygómentő quesadilla

Hogy miért bolygómentő? Egyszerű! Mert a quesadilla pontosan az az étel, amelybe az összes hűtős maradékot belecsempészheted. Legyen az egy fél paradicsom, egy kevés megmaradt sajt vagy ha eszel húst, akkor pár szelet sonka, ezeket mind-mind beleteheted a vékony tortilla lapba és összesütheted. Így könnyedén újrahasznosíthatod a maradékot és nem kell kidobnod semmilyen ételt. Nincs pocsékolás, már csak arra kell figyelned, hogy illedelmesen ülj le az asztalhoz és ne kend magadra az ételt.

p1130243.jpg

Hozzávalók:

  • tortilla lap
  • sajt
  • zöldségek (hagyma, paradicsom, paprika)
  • megkezdett konzerv ha épp bent figyel a hűtőben (bab, kukorica)
  • ketchup
  • fűszerek

Fogok két tortilla lapot. Az egyiket beleteszem a serpenyőbe és megszórom kevés sajttal. Erre halmozom az itthon talált sok-sok jóságot. (A képen láthatóba ment lilahagyma, kukorica és vörös bab, majd meglocsoltam egy kevés csípős ketchuppal az íze kedvéért.) A végén erre is teszek egy kevés sajtot és leborítom a másik tortilla lappal. Közepes tűz fölött megpirítom az alját, majd amikor jónak ítélem és kapott egy kis színt, óvatos, de gyors mozdulattal megfordítom és a másik oldalát is kicsit megpirítom. Végül felszeletelem és salátával fogyasztom.

ParféTipp: A tortilla lap tényleg bármit elbír! Akár az előző napról megmaradt krumplipürével is betöltheted. Fűszerezd a saját ízed szerint, adj hozzá akár zöldségeket és sok-sok sajtot, végül a fent leírt módon süsd meg a serpenyőben.

420516337_7135896796457125_118180225614798852_n.jpg

Richard Scarry amerikai gyermekkönyv író és illusztrátor, aki több mint 300 könyvet jelentetett meg, júniusban ünnepelné 105. születésnapját. Neve és az általa megalkotott világ generációk számára csenghet ismerősen, hiszen ki ne ismerné a Tesz-Vesz város híres állatait, akik hol különleges járművekkel közlekednek, hol Tesz-Vesz város rejtélyeit oldják meg. Tartsatok velünk ezen a különleges turnén, ismerjétek meg a Móra Kiadó által megjelenített sorozat egyes köteteit, merüljünk el együtt a Tesz-Vesz városi forgatagban és nyerjetek egy általatok választott Tesz-Vesz kötetet a Móra Kiadó jóvoltából!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy Tesz-Vesz város szereplő nevének betűit rejtettük el. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található karakter nevét. Tartsatok velünk, és nyerjetek egy általatok választott Tesz-Vesz kötetet a Móra Kiadó jóvoltából!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenekező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A turné állomásai:
01.19.  Csak olvass! (Tesz-Vesz város - Mentsük meg a bolygót!, Tesz-Vesz város A-tól Z-ig)
01.21.  Csak olvass! (Tesz-Vesz város, Még több sürgés forgás Tesz-Vesz városban)
01.22.  Könyv és más (Tesz-Vesz város, Tesz-Vesz szótár)
01.23.  Szembetűnő (Tesz-Vesz város, Esti mesék)
01.25.  Veronika's Reader Feeder (Tesz-Vesz szótár, Tesz-Vesz város iskolája)
01.26.  Szembetűnő (Tesz-Vesz város iskolája, Tesz-Vesz város A-tól Z-ig)
01.27.  Könyv és más (Tesz-Vesz város - Mentsük meg a bolygót!, Csúcsforgalom Tesz-Vesz városban)
01.29.  KönyvParfé (Tesz-Vesz város - Mentsük meg a bolygót!, Tesz-Vesz város - Légy jól nevelt!)
01.31.  Szembetűnő (Ahogy illik, Tesz-Vesz város - Légy jól nevelt!)
02.02.  Veronika's Reader Feeder (Tesz-Vesz város élő adásban, Az ellopott meggyes pite esete, Még több sürgés forgás Tesz-Vesz városban)
02.04.  KönyvParfé (Esti mesék, Ahogy illik, Dr. Doktor)

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr9418311211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása