Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Elena P. Craig - Kristen Mulrooney: Szívek ​szállodája – Gilmore Girls – A hivatalos szakácskönyv

Caprese szendvics

2023. december 20. - KönyvParfé

0_1_1.jpg

Szeretem a jó sorozatokat, talán ez azért van, mert kamaszkoromban jófajta tévéműsorok mentek a tévében. Az azonban biztos, hogy a Szívek szállodájához nálam csak nagyon kevés sorozat ér fel, már többször végignéztem az összes évadot. Nem tudom, mi lehet titka, talán az, hogy még mindig képes teljesen elvarázsolni az a jellegzetes kisvárosi miliő. Valamint kedvelem a főszereplők közti különleges anya-lánya kapcsolatot és a hadarós, vicces párbeszédeket is. Mostanában többször belebotlani tematikus szakácskönyvekbe, melyek népszerű filmekre és sorozatokra építenek. Nemrégiben megjelent a 21. Század Kiadó gondozásában a hivatalos Gilmore Girls szakácskönyv, mely nemcsak, hogy jó étel- és italreceptekkel van tele, de hangulatában is visszarepít bennünket Stars Hollowba, hogy újra találkozhassunk kedvenc szereplőinkkel.

De nem csak látványvilágban, hanem felépítésében is különleges kötetről van szó, ugyanis nem ételtípusok szerint lett felosztva a könyv, hanem öt helyszín tagolódik fejezetekké. Így betérhetünk Luke kávézójába, A Szabadság szállóba, Lorelai és Rory otthonába, de megleshetjük, milyen egy Stars Hollow-i terülj, terülj, asztalkám, valamint elidőzhetünk egy keveset Emily és Richard vacsoraasztalánál is.

Elena P. Craig és Kristen Mulrooney arra is figyelt a könyv szerkesztésekor, hogy mindegyik fejezet elején legyen egy rövid bevezető, valamint a receptekhez is mellékeltek egy-egy leírást. Ezek az ételek azért különlegesek, mert nem fantáziaételekről van szó, hanem olyan finomságokról, amelyek a sorozatban is megjelentek. Így aki fekete öves Szívek Szállodája rajongó, valószínűleg könnyedén feltudja majd idézni a jeleneteket, ahol ezek az ínyencségek szerepeltek.

Ám a leírásokon kívül rengeteg fotó és idézet szerepel a lapokon, mely még közelebb hozza hozzánk a szereplőket. Plusz pont a kötet elején lévő Stars Hollow lakói leírásért, valamint a szereplők közti viszonyt bemutató rajzos kapcsolati hálóért. Ez nagyon tetszett, mert egyrészt hasznos, másrészt vicces megjegyzésekkel tarkított.000_1.jpgTöbb mint ötven recept található a kiadványban, ezek között van könnyebben és nehezebben elkészíthető étel vagy ital. Azt hiszem, mindenki talál benne olyat, amit szívesen kipróbálna, én például biztosan elkészítem majd a zöldséges sült tésztát, Sookie cukkinilevesét, vagy éppen Lane esküvői gombócát. A hozzávalók tekintetében nincsenek benne vad dolgok, egy nagyobb közértben szinte minden könnyűszerrel beszerezhető. Aki pedig szereti az egzotikus dolgokat, azoknak valószínűleg van otthon a kamrapolcon egy-egy üveg szezámolaj, szójaszósz vagy épp balzsamecet. Az elkészítési leírások is rendben vannak, segítségükkel egy kezdő szakács is simán eltudja készíteni az ételeket.

A szakácskönyvet lapozgatva megint kedvet kaptam a sorozathoz, így azt hiszem, valamikor újra időt szakítok rá és meglátogatom a Gilmore lányokat, hogy majd velük együtt betérjek Luke kávézójába egy jó erős feketére. S hogy kiknek ajánlom ezt a kötetet? Mindenkinek, aki szereti a Szívek Szállodáját és aki szereti a szép, igényes és különleges szakácskönyveket. 000000_1.jpgSzinte az összes szereplőt imádom, de ha mondanom kellene valakit, aki igazán közel áll a szívemhez a sorozatból, akkor egyértelműen Sookie St. Jamest jelölném. Mindketten szeretünk sütni-főzni, otthonosan mozgunk a konyhában és bármikor szívesen készítünk valami finomat a barátainknak. A könyvből hoztam most egy receptet, mégpedig kedvenc szakácsnőnk egyik egyszerű, hamar összedobható szendvicsét. A lenti recept egy az egyben a könyvből van, bár én annyit módosítottam rajta, hogy kihagytam a hússzeletet, s így vált vegetáriánus fogássá.

Caprese szendvics

A leghíresebb séf egész Stars Hallow-ban, ráadásul még tűzhely nélkül is isteni harapnivalót készít! A mi nagyon üdvözlendő, mert amikor a tűzhely kigyulladt a Szitakötő Szállóban, beletelt pár napba, hogy minden visszaálljon a régi kerékvágásba. De aggodalomra semmi ok, a kulináris remekművek alkotója, Sookie St. James megmenti a helyzetet sütést nem igénylő remek szendvicsekkel, többek között a caprese szendviccsel, amelyet ciabattába tölt. A tökéletes ízhatáshoz érett húsparadicsomra is szükség lesz.00_7_1.jpgHozzávalók (4 szendvicshez):

  • 1/2 csésze balzsamecet
  • 1 evőkanál méz
  • 3 evőkanál minőségi olívaolaj
  • 4 ciabatta, félbevágva
  • 2 gerezd fokhagyma, megtisztítva
  • 2 csésze bébirukkola
  • 1 csésze bazsalikom, vékonyra vágva (szifonád)
  • 1 evőkanál só
  • 2 nagy húsparadicsom
  • frissen őrölt fekete bors az ízesítéshez
  • 200 g friss mozzarella, szeletelve
  • 8 vékony szelet prosciutto, elhagyható

Egy lábosban a balzsamecetet és a mézet közepes fokozaton állandó kevergetés mellett forraljuk fel. Addig főzzük, amíg a térfogata egyharmadára csökken, és rátapad a kanálra.
Vegyük le a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni. MEGJEGYZÉS: Ez nagyjából 10-15 percig tart, és 20 perc, amíg kihűl. Egy-két nappal korábban is elkészíthető, jól zárható üvegben vagy légmentesen záródó dobozban eláll a hűtőben.

Amikor a mézes balzsamecet kihűlt, melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.

Két evőkanál olívaolajjal kenegessük meg a fél ciabatták vágott oldalát, és tegyük őket egy tepsire. Dörzsöljük be őket fokhagymával. A maradék fokhagymát tegyük félre egy más alkalomra.

Egy tálban a maradék evőkanálnyi olajhoz adjunk 1/2 teáskanálnyi sót, forgassuk bele a bébirukkolát és a bazsalikomot, és tegyük félre.

Amikor a sütő már forró, pirítsuk meg a ciabattákat, a vágott oldalt 5 percig, majd fordítsuk meg, és pirítsuk még 3-5 percig.

Amíg a ciabatta pirul, vékonyan szeleteljük fel a paradicsomot, tegyük tányérra, szórjuk meg frissen őrölt borssal és a maradék 1/2 teáskanálnyi sóval.

A szendvics összeállításakor a ciabatta alsó részére tegyünk egy maroknyi rukkolakeveréket, arra egy szelet paradicsomot, egy szelet mozzarellát, azután még egy paradicsomszeletet, majd egy újabb mozzarellaszeletet. Erre tegyünk egy félbehajtott szelet vékony prosciuttót, majd a tetejére újabb rukkolakeveréket. Fedjük be a másik fél ciabattával, és keresztben vágjuk ketté. MEGJEGYZÉS: Ki is tehetjük a hozzávalókat, hogy mindenki maga állítsa össze a szendvicsét.

410878364_7387696251263215_4259276892244004038_n.jpg

Kávé, kávé, kávé! A Gilmore girls sorozat ikonikus receptjeit tartalmazó hivatalos szakácskönyv a 21. Század Kiadó jóvoltából végre magyarul is megjelent. Megkóstolhatjuk Sookie csodarizottóját, de ha csak egy hamburgerre van időnk, beugorhatunk Luke falatozójába, valamint megtudhatjuk a tökéletes kávé receptjét is. A könyv teli van gyönyörű, színes fényképekkel a sorozatból, valamint idézetekkel és természetesen az ételek fotói segítik az elkészítésüket. Az első és egyetlen szakácskönyv, mely a sorozat hivatalos receptjeit tartalmazza. Tartsatok bloggereinkkel, és esélyetek lesz megnyerni egy példányt a kötetből!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Gilmore girls hivatalos szakácskönyv minden rajongó polcán tökéletesen mutat, amiből most nyerhettek egy példányt. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire ismeritek a sorozatot. Minden állomáson találtok egy feladványt, ami lehet egy kép vagy egy idézet és egy kérdés, minden esetben egy karakter neve lesz a helyes válasz, amit a Rafflecopter doboz megfelelő sorába tudtok beírni. Sok sikert mindenkinek!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)kerdes_1.png

A turné állomásai:
12.16.  Pandalány olvas
12.17.  Csak olvass!
12.18.  Readinspo
12.19.  Könyv és más
12.20.  KönyvParfé
12.21.  Olvasónapló
12.22.  Dreamworld

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr918259293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása