Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Meik Wiking: Hygge

Smørrebrød

2023. november 19. - KönyvParfé

5_38.jpg

Amikor először hallottam a hygge-ről, az első gondolatom az volt, hogy a fenébe kell ezt a szót kiejteni? Szerintem még most is sokszor rosszul használom, noha a gugli fordítója szerint valahogy így hangozna: hüge. A második gondolat, mely átsuhant az agyamon, hogy ez biztos valamilyen trendi hipszter-irányzat, egy kérész életű felkapott újdonság, amelyről pár év múlva már ciki lesz beszélni. Nem is tévedhettem volna nagyobbat, ugyanis ez korántsem új keletű dolog, hisz a dánok már több száz éve élvezik ezt a trendet. Meik Wiking Hygge című könyve azt mutatja be, hogy miért Dánia a világ legboldogabb országa. A szerző a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója, és többéves kutatása során arra a következtetésre jutott, hogy a válasz nem más, mint a hygge.

Szerencsére Wiking azzal indítja a könyvet, hogy tulajdonképpen édes mindegy, hogyan ejtjük ki ezt a kifejezést, mert itt az életérzésen van a hangsúly. Az otthon melege, a biztonság, az összetartozás, a béke és a nyugalom, ezek mind-mind a hygge alappillérei. Persze az olvasó akaratlanul felteszi magának a kérdést: Engem vajon mi tesz boldoggá? Elaludni egy kényelmes, meleg ágyban, miközben a tetőn megnyugtatóan kopog az eső? Kenyeret dagasztani vagy sütemény süti és belecsípni a nyers tésztába? Összegömbölyödni egy kényelmes fotelban egy jó könyvvel? Vagy csak egy békés estére gondolsz, melyen a barátaiddal osztozol?
Képzeld el, hogy hangulatvilágítás gyanánt gyertyát gyújtasz, kényeztető ételeket szervírozol az asztalra, majd egy jóízű beszélgetés mellett közösen elfogyasztjátok. De nézzük csak a mostani időjárást! Kint esik az eső és fúj a hideg szél, de nincs is nagyobb boldogság, mint bekuckózni a szobába egy puha takaró alá, zenét hallgatni és csokoládét majszolni. Jól hangzik, ugye? Ha vadul bólogatsz, akkor bizony neked is tetszeni fog ez a könyv, és imádni fogod a hyggét.4_48.jpgA kötet több fejezetre tagolt, melyek bemutatják a hygge alapjait és a hyggézés módját télen, nyáron, egész évben, karácsonykor, otthon vagy akár kis költségvetéssel. Tippeket kapunk, hogyan tegyük barátságosabbá és meghittebbé az otthonunk fényeit, milyen ételeket és italokat fogyasszunk, mely még több boldogsággal tölthet el bennünket, és az öltözködéssel kapcsolatban is találunk egy fejezetet.
Jól átgondolt és megtervezett, nagyon olvasmányos könyv, benne sok szép kép és mindenféle statisztika, melyeken alátámasztást nyernek a szerző elméletei. De ezek nem tolakodó módon jelennek meg a lapokon, hanem érdekességként. Itt is egy példa rá: Gondoltad volna, hogy az európai átlag 4,1 kg édességet fogyaszt, míg a dánok átlagban 8,2 kg-ot?

Őszintén szólva nem vagyok meglepve, hogy a dánok a legboldogabbak a világon. Engem is nagyon kevés dolog tesz boldogabbá, mint a puha takarók, a kávé (jó sok tejszínhabbal), a meghitt fények, a sütemény (pláne ha sok fahéj van benne), valamint a barátaimmal és a családommal töltött közös és minőségi idő. A jó ételekhez újabb tippeket kapunk, számos recept található a könyvben és néhány kézműves ötlet is. Sőt, ha valaki szeretne ellátogatni Koppenhágába, akkor Wiking tippeket ad, hogy hová érdemes menni "hyggetúrázni". Ez a könyv egy nagyon érdekes országimázs, mert nincs az az ember, aki elolvasása után ne szeretne eljutni Dániába és megismerkedni a dán kultúrával.

Nagyon ajánlom ezt a kötetet mindenkinek, már csak a hangulata miatt is, mely nyugalommal és boldogsággal tölti el az embert. Legjobb ezt otthon, kényelemben, kellemes fények között lapozgatni, és az sem baj, ha előszedjük hozzá a kedvenc hygge-készletünket, vagyis egy puha és meleg ruhát, bolyhos gyapjú zoknit, illatgyertyákat, csokoládét, forró teát és az sem baj, ha a háttérben duruzsol valamilyen lassú és lágy zene a lejátszóból.

Smørrebrød

Gondoltad volna, hogy a smørrebrød, ez az apró szendvics, Dánia egyik nemzeti eledele? Az eredeti neve, smør og brød, mely annyit jelent vaj és kenyér. Persze kérdezhetnéd, hogy tényleg egy egyszerű kenyérszeletke a legnépszerűbb náluk? De ha belegondolsz, ugyan, ki ne szeretné a vajas kenyeret? Persze itt nem csak egy egyszerű szendvicsről van szó, ez annál sokkal több. A smørrebrød abban különbözik a simától, hogy ez nyitott és mindenféle finomsággal megpakolják a sűrű kovásszal készült, tömör, különböző magokkal dúsított rozskenyér alapot. Emellett játszanak a színekkel és a textúrákkal, vagyis látványosan és étvágygerjesztően "feldíszítik". Állítólag a 19. században lett népszerű ez az étel, amikor a dán munkásosztály az előző napról megmaradt maradékot halmozta a kenyérre. Így valóban igaz erre a finomságra, hogy gyakorlatilag bármit elbír, a feltétek variációjának csak a képzelet szab határt. Főként halat tesznek rá, kedvelik a lazacot és a heringet, én mégis egy egyszerű, krumplis verziót hoztam. Fontos, hogy a kenyérre mindig kerül egy réteg vaj vagy krémsajt, mely megakadályozza, hogy átázzon az alap. És jó tudni, hogy ezt nem kézzel eszik, hanem késsel és villával, azt pedig innentől kezdve te döntöd el, hogy falatkákat vágsz belőle, vagy a feltétet lecsipegetve, fentről lefelé haladva pusztítod el az egészet.

2_75.jpg

Nincs pontos recept, így konkrét, betűbe vésett és kigrammozott összetevőkkel sem szolgálhatok. Vettem egy szelet tömör, magokkal dúsított rozskenyeret. Egy nagy kanál krémsajtba kevertem egy kevés apróra felkockázott ropogós csemegeuborkát és finomra vágott kaprot, majd sóztam és borsoztam. Ezt rákentem a kenyérre, erre pedig karikára vágott, héjában főtt burgonyát halmoztam. Került még rá friss piros retek és némi lilahagyma is. A végén pedig megszórtam kaporral és egy kevés pirított hagymával. -Szigorúan az érzés kedvéért!

ParféTipp: Kísérletezz te is bátran, a legjobb, ha kinyitod a hűtőszekrény ajtaját és improvizálsz. Nálad mi lapul a hűtőszekrényben?401774033_24633450702906853_2097294111703243856_n.jpgA meghittség művészete, a lélek otthonossága? Ismerd meg az életérzést, ami a dánokat a világ egyik legboldogabb nemezévé emelte. A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent kiadványban Te is megtalálhatod, milyen apróságok lehetnek elegendőek ahhoz, hogy az élet boldogabb és kiegyensúlyozottabb lehessen. Kalauzunk pedig ki más lehetne, ha nem egy boldogságkutató? Tarts a Blogturné Klub négy bloggerével, ismerd meg a Meik Wiking könyvét - a turné végén pedig meg is nyerheted a könyvet a Kiadó felajánlásában.

NYEREMÉNYJÁTÉK

A turnéhoz kapcsolódva ellátogatunk Dániába, így minden állomáson találtok egy-egy kérdést az országhoz kapcsolódóan. A feladatotok, hogy a választ beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába. Kellemes kalandozást!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenekző esetben új nyertest sorsolunk ki. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)hygge.png

A turné állomásai:
11.15.  Szembetűnő
11.17.  Könyv és más
11.18.  KönyvParfé
11.20.  Hagyjatok! Olvasok!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr5318228305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása