Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Miklya Luzsányi Mónika: Petőfi, ​a sztár

Túrós tészta

2023. augusztus 09. - KönyvParfé

3_59.jpgJanuár 1-én ünnepeltük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. Egy kedves ismerősöm kissé pikírten azt mondta nemrég, hogy idén Petőfivel mindent el lehet adni. Ezen jót derültünk, de az tény, hogy sok-sok könyv megjelent róla az elmúlt hónapokban, legyen az gyerekeknek szóló irodalom vagy felnőtt szakkönyv. A nemzet költője 1823-ban született Kiskőrösön, Petrovics Sándor néven. Rövid élete alatt közel ezer verset írt, ebből több mint nyolcszázötven maradt az utókorra. Emlegetjük forradalmárként és nemzeti hősként, vagy ahogyan Miklya Luzsányi Mónika megfogalmazta, Petőfi, a sztár. Nemrégiben megjelenő könyvét Oravecz Gergely munkái díszítik, a végeredmény pedig egy igazán menő rajongói kézikönyv lett, mely kifejezetten a 9 éven felülieket célozza meg.

Ez a gazdagon illusztrált kötet egy hihetetlenül szemrevaló darab, ugyanakkor nagyon informatív is. Fejezetről fejezetre végigkövethetjük Petőfi Sándor kalandos életútját, bepillantást nyerhetünk a kor fontosabb eseményeibe, megismerkedhetünk a korabeli divattal és egy-két kulisszatitok is kiderül, mint például az, hogy mi volt Sándor kedvenc étele, milyen diák volt és milyen csínyeket követett el kiskorában.
Mindezek a fejezetek persze nem száraz tényekként vannak közölve, hanem sok-sok színes és képes oldalon keresztül. Van itt játék a betűkkel, sok-sok emoji, vibráló színek, jól időzített tördelések, vicces szalagcímek, kvíz és képregény is. Vagyis pont olyan, mintha egy pletykarovat hasábjait böngésznénk! Ez persze ebben az esetben abszolút megengedett, hiszen már a borítón olvashatjuk, hogy ez bizony a rajongóknak szól. S ha már egy sztárról beszélünk, elvárhatjuk, hogy egy ehhez hasonlatos kiadvány a pletykaéhségünk csillapításául szolgáljon. 

Miklya Luzsányi Mónika több fejezetet szentel az 1848-49-es forradalomnak és szabadságharcnak, valamint bepillantást nyerhetünk az előkészületekbe is. 
Irodalomtanároknak kötelező olvasmánnyá tenném, hiszen nagyszerűen megállja a helyét az iskolai tananyag kiegészítéseként. Rengeteg érdekes információt felszedegethetünk belőle, ugyanakkor megérthetjük, hogy miért válhatott Petőfi Sándor példaképpé.
Akarva akaratlanul elmélázunk majd azon is, ha ma élne, vajon milyen lenne? Most is képes lenne tömegeket mozgósítani? Valószínűleg igen, hiszen művei 200 év alatt sem koptak meg, verseit a mai napig is gyakran megzenésítik. Nyughatatlansága pedig arra ösztönözheti a fiatalokat, hogy utazzanak és ismerjék meg a körülöttük lévő világot, tanuljanak, olvassanak sokat és legyenek bátrak.

Bár a kiadó 9 éves kor felett ajánlja, azt hiszem mindenkinek tud adni ez a kötet valami pluszt, hiszen nagyon hasznos és mint kiadvány, egészen izgalmas. A kivitelezés pedig csont nélkül csillagos 5-ös. Szóval bátran tegyenek vele próbát azok, akik szeretik Petőfit és azok is, akiknek nem sikerült megkedvelniük az iskolai tananyagban. Biztos vagyok benne, hogy élvezni fogják az olvasást!

Túrós tészta

Petőfi Sándor egyik kedvenc étele a túrós tészta volt. Akadt még pár favorit, mint például a disznótoros és a kocsonya, de a túrós tészta maradt az örök befutó. Én is elkészítettem ezt a finom fogást némi átalakítással, ugyanis a házi gyúrt tésztára most nem szalonna pörc került, hanem kis kockákra vágott füstölt tofu. Az élvezeti értékéből szerintem nem vett el semmit, ráadásul így vegetáriánusoknak is mennyei lakoma lehet.2_66.jpg

Hozzávalók:
A házi gyúrt tésztához:

  • 30 dkg rétesliszt
  • 3 tojás

Továbbá:

  • túró
  • tejföl
  • só, ízlés szerint

Nagy mellénnyel vagyok, mert a képen látható kocka tésztát most kivételesen nem én készítettem, hanem az anyukám. De leírom a receptet, mert megéri a fáradozást, hiszen sokkal finomabb a friss, mint a bolti csomagolt. Az alaprecept végtelenül egyszerű, ugyanis 1 kg liszthez kell 10 tojást adni. Ez a klasszikus 10 tojásos tészta. Ez kb. 30 dkg volt, vagyis 30 dkg tésztához kellett 3 felvert tojás adni. Jól összekeverjük és szépen elkezdjük gyúrni, míg kemény állagú tésztát kell kapnunk. Ha nagyon nem akar összeállni, mehet hozzá egy kevés víz, de tényleg csak egy kevés! Ha már egyben van a tészta és egy kerek sárga cipó van a tál alján, akkor egy lisztezett deszkára öntjük, fogjuk a sodrófát és elkezdhetjük a nyújtást. Kb. 1-2 mm-esre nyújtjuk és egy éles kés segítségével felkockázzuk. Lobogó sós vízbe tesszük és néhány perc alatt szépen megfő. Ha szeretnénk, hogy mindig kéznél legyen, akkor a felkockázott tésztát egy fehér lepedővel leterített asztalra tesszük, szétterítjük és kiszárítjuk. Ilyen jó időben, hamar megszárad a tészta, és amikor kész, bezacskózhatjuk. Száraz, hűvös helyen tárolva hosszú hetekig eláll.

A pörchöz:

  • füstölt tofu
  • szójaszósz
  • olaj

A tofut apró kockákra vágom és egy serpenyőben öntöm. Zuttyintok rá 4-5 evőkanálnyi olajat és 1-2 evőkanálnyi szójaszószt. Közepes lángon addig pirítom a kockákat, míg mindenhol pirosra nem sül és kissé kopogóssá válik az állaga. Ezt érezni lehet, amikor fakanállal kicsit megütögeted.

Ezután már csak össze kell állítani az egészet. A tésztát egy tányérba halmozom, rámorzsolom a túrót, kanalazok a tetejére némi tejfölt és a végén megfejelem a sült tofupörccel. Egyszerűen isteni!365465468_6988860087790623_8543000362530382684_n.jpg

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját ünnepeljük idén. Miklya Luzsányi Mónika ebből az alkalomból egy különösen izgalmas kiadványt álmodott meg, melyben Petőfi személyét igyekszik közelebb hozni a fiatalokhoz. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, ők mit gondolnak erről az izgalmas inforgrafikus kiadványról. És ne feledjétek, ha helyesen válaszoltok az állomásokon található kérdésekre, megnyerhetitek a Móra Könyvkiadó által felajánlott példányt!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Sokan mondják, ha Petőfi most élne, valószínűleg influenszer lenne. Mi is eljátszottunk ezzel a gondolattal, így átültettünk néhány versének kezdő sorait emoji formába. Minden állomáson találtok egy-egy feladványt, nektek pedig ki kell találnotok az ikonokból, hogy a költő melyik művére gondoltunk, majd beírni a versek címét a Rafflecopter-doboz megfelelő sorába.
(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük, és amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

A feladvány a következő:

363381315_3530021503983692_3870313903552057007_n.jpg

A turné állomásai:
08.07.  Könyv és más
08.09.  KönyvParfé
08.11.  Spirit Bliss Sárga könyves út
08.13.  Szembetűnő

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr418084482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása