Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Pamela Butchart: Űrlény ​lett a tanárnőm! (Izzy 1.)

Űrlényes képviselőfánk

2023. június 07. - KönyvParfé

1_1_4.jpg

Na jó, ha most lennék kisiskolás és kezdenék önállóan olvasni, imádnám az Izzy-sorozatot. Izzy-t választanám olvasópajtásnak, mert irtó klassz lenne ezzel a belevaló és szókimondó kislánnyal együtt, különféle vicces kalandokba keveredni. Pamela Butchardt Űrlény lett a tanárnőm! című könyve mindent tud, amellyel egy gyerekmágnesnek rendelkeznie kell. A borítója színes és vicces, a történet szintén vidám és bolondos, a szedése tökéletes ahhoz, hogy a gyerekeknek sikerélménye legyen olvasás közben, és a szereplők mindegyike szerethető, helyes karakter. A kötet a Móra Könyvkiadó gondozásában és Magyari Andrea fordításában jelent meg és alig várom, hogy a sorozat következő részét is olvashassam!

Már a könyv címéből sejteni lehet, hogy ez nem egy mindennapi történet. Az egész kalamajka akkor kezdődik, amikor a 8 éves Izzy és barátai összezavarodnak tanárnőjük viselkedésén, ugyanis Miss Jones egyik napról a másikra kedves lesz. Ahelyett, hogy alaposan megmosná a fejüket vagy kiabálna velük, ha valamilyen csintalanságot csinálnak, édességeket osztogat, hagyja, hogy filmet nézzenek órán és furcsán, már-már gusztustalanul boldognak tűnik. Mi folyik itt? Izzy hamarosan az egyetlen lehetséges következtetésre jut: földönkívüliek vették át a hatalmat a teste és az elméje felett, innen pedig már csak egy lépés, hogy mindnyájukat átváltoztassák, leigázzák a sulit és az egész Földet! Te jó ég, sürgősen tenni kell valamit?!

Már rég nevettem ennyit gyerekkönyvön. Pamela Butchart remek érzékkel képes a legváratlanabb módon meglepni az olvasóit és betenni egy plusz csavart, melytől a történet soha nem lesz unalmas. Tele van drámával, de azzal a fajtával, amelyet csak a hatalmas képzelőerővel rendelkező 6-8 évesek képesek produkálni. Annyira jól szórakoztam, hogy egy ültő helyemben elolvastam a könyvet, mert tudnom kellett, hová fog kifutni ez az egész.

A regény főszereplője, a nagyszájú és édes kislány Izzy meséli el ezt a különös történetet, és mutatja be barátait is. Zack, Jodi és Maise hű társai a bajban, együtt oldják meg ezt a rejtélyt és keresnek megoldásokat a felbukkanó problémákra. Gondolom sejted, hogy ezek a gondok nem is biztos, hogy léteznek, de a gyermeki fantázia végtelen, így olyan dolgokat is képesek belelátni egy-egy szituációba, melyek nem is léteznek. Szóval helyzetkomikumból és félreértésekből nincs hiány, de ezek végül mind tisztázódnak és minden jó, ha jó a vége.

Thomas Flintham egyszerű stílusú fekete-fehér illusztrációi kísérik végig a kötetet, hűen visszaadva a szereplők és a történet mozgékonyságát. Kompakt kis könyv lett, szórakoztató és vicces, a színes borító pedig vonzza a tekintetet. Üde színfolt a kezdő olvasóknak szánt könyvek között, de azt hiszem - vagyis remélem -, hogy egy-két szülőnek is vidám órát biztosít majd a történet.

Űrlényes képviselőfánk

A képviselőfánkok nem úgy néznek ki, mint a kicsi űrhajók? És ha zöld töltelék kerülne a tésztába és kapna mindegyik fánkocska néhány cukorkaszemet? Akkor aztán tényleg olyanok lesznek, mintha űrhajókból kikandikáló földönkívüli lények lennének!2_64.jpgHozzávalók:
A fánkokhoz:

  • 15 dkg finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • 12 dkg vaj
  • 4 db tojás

Az égetett tésztához felteszem a tejet melegedni a felkockázott vajjal. Mikor felolvad, hozzáadom a lisztet, alaposan elkeverem és amikor szépen összeállt egy sűrű, de jól formázható masszává, egy fakanállal kevergetem, forgatom tovább néhány percig. Ezután leveszem a tűzről és robotgéppel egyesével hozzákeverem a tojásokat, majd hagyom langyosra hűlni. Habzsákba töltöm a tésztát és sütőpapírral kibélelt tepsibe halmozom. Csiga alakból indulva próbálok kúpot formázni és figyelek arra is, hogy legyen a halmok közt elég hely, mert nőni fognak. 200 ºC-ra elmelegített sütőbe teszem és kb. 20 percig sütöm. Akkor jó, ha a fánkokat meglököm és könnyen csúsznak a papírom. Fontos, hogy 10 percig bent hagyom a sütőben, különben összeesik.

A krémhez:

  • 6 db tojás
  • 4 ek liszt
  • 6 ek cukor
  • 4 dl tej
  • vanília aroma (opcionális)
  • zöld ételfesték (ha idegenkedsz tőle, akkor egy kevés matcha por)

A tojásokat szétválasztom. A fehérjét vízgőz fölött a cukor felével felverem. A lisztet egy kevés tejjel és a tojások sárgájával habosra keverem. A maradék tejet a vaníliaaromával felforralom, ezután beleöntöm a tojássárgás masszát. Színezem a zöld ételfestékkel, majd folyamatos keverés mellett sűrűre főzöm. A tojásfehérjét ezután adom csak hozzá, kis adagokban és laza mozdulatokkal keverve.

Díszítéshez:

  • porcukor
  • cukorkaszemek

A fánkok tészta kalapját levágom és beletöltöm a zöld krémet. Megszórom porcukorral és cukorkaszemekkel díszítem.

ParféTipp: Tehetsz a krém tetejére keményre felvert tejszínhabot is!350916477_969786077509196_3318811514449249157_n.jpg

A Móra Kiadó jóvoltából egy igazán vicces, fiatalokról, de nem csak fiataloknak szóló történetet vehetünk a kezünkbe Űrlény lett a tanárnőm! címmel. Ezúttal három bloggerünk nyomoz az iskolai furcsaságok után, és természetesen, ha velünk tartotok, a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Tinédzserek és űrlények állnak ezúttal a játékunk középpontjában. Ki kell találnotok, hogy mely sorozatban vagy filmben szerepelnek az adott karakterek, és beírni a sorozat vagy film címét a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Karakterek a játékhoz: 

Cassie Sullivan, Ben Parish, Evan Walker, Sammy Sullivan, Colonel Vosch

A turné állomásai:
06.03.   Spirit Bliss Sárga könyves út
06.05.   Könyv és más
06.07.   KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr1818084498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása