Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Pamela Butchart: A ​kém, aki szerette a menzakaját (Izzy 2.)

Vega pásztorpite

2023. szeptember 16. - KönyvParfé

1_67.jpg

Idén júniusban találkoztam először Izzy-vel, azzal a 8 éves cserfes és belevaló kislánnyal, aki Pamela Butchart fantáziájából pattant ki. Az Űrlény lett a tanárom! című kötetben egy földönkívüli támadás megakadályozásának és egy oltári félreértésnek lehettünk szemtanúi, a sorozat következő részében pedig egy újabb zűrös ügyet kell felderítenie hősünknek és kis barátainak. A kém, aki szerette a menzakaját, ugyancsak szórakoztató történet, melyen garantáltan nagyokat nevetnek majd kicsik és nagyok. A könyv a Móra Könyvkiadó gondozásában és Magyari Andrea fordításában jelent meg.

Nos, az űrlények helyett ebben a részben egy új osztálytárs érkezése bolygatja fel a kedélyeket. Izzy nagyon izgatott, ugyanis azt a feladatot kapja a tanárnőjétől, hogy segítse a Franciaországból érkező Mathilde beilleszkedését. Izzy próbál összebarátkozni vele és igyekszik bevonni a bandába. Még a titkos barlangjukba is elviszi, de Matilde-nek semmi kedve beszélgetni velük, ráadásul nagyon furcsán viselkedik. Majd amikor észreveszik, hogy a menzán megeszi a világ legundorítóbb ételét a pásztorpitét, egyértelművé válik, hogy valami nem stimmel. De most mégis, ki képes megenni azt a borzalmat? Izzy, Jodi, Zach és Maisie biztosak benne, hogy Matilde csakis KÉM lehet, és azzal a titkos küldetéssel érkezett hozzájuk, hogy kifigyelje az összes titkukat, elpusztítsa az iskolájukat, vagy akár az egész világot!

Mindig jól szórakozom, amikor az őszinte gyerekszáj kerül előtérbe, mert annyira vicces dolgokat tudnak mondani a kicsik. Ebben a kötetben is megkaptam ezt, sokat nevettem az érdekes elgondolásokon, a nyakatekert teóriákon és a poénos helyzeteken. Tehát humorban és cukiságban most sincs hiány, így nem okozott csalódást ez a rész sem.

izzy.pngA képen Jodi, Maisie, Izzy és Zach

Izzy jó barát, akinek mindig helyén van a szíve. De a kis olvasók nem csak ezt a talpraesett kislány fogják szeretni, hanem a többieket is. Én most nagyon bírtam az ájulós Maisie-t, akiről picit többet megtudhatunk a történetben, de Zach is hozta a formáját, aki egészen addig bátor, amíg meg nem lát egy szem borsót.
A csapat ereje a barátság és a kommunikáció. Összetartanak a legnagyobb bajban is és mindent megbeszélnek, meghallgatják egymást. Hatalmas piros pont, hogy ha egy terven agyalnak, közösen hoznak döntést, felsorakoztatva egymás érveit és ellenérveit. Szeretem ezt a dacszövetséget, melyet megalkotnak.

Csakúgy, mint az előző kötetben, Thomas Flintham fekete-fehér illusztrációi kölcsönöznek még több vidámságot a történetnek. A vidám, színes borító most is jól eltalált gyerekmágnes lett, meghozza a kedvet az önálló olvasáshoz is. A szedésnek köszönhetően kezdő olvasóknak ideális, a nagy betűméret és a különböző betűtípusok vegyítése csak még inkább megkönnyíti az olvasást. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a vicces történeteket és azoknak is, akik kíváncsiak arra, hogyan kell legyőzni egy francia kémet.

Vega pásztorpite

Mivel a történetben többször előtérbe kerül a pásztorpite, kézenfekvő volt, hogy elkészítem. Persze itt a szereplők nem ugrálnak érte túlzottan, pedig ha benne van minden földi jó és szívvel készül, ez egy nagyon finom egytálétel. Korábban már tettem fel vegán pásztorpite recept a blogra, most viszont sajt, vaj és tej került a burgonyába, így vega lett.2_69.jpgHozzávalók:
A raguhoz:

  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 250 g next level meat vegán készítmény (Én a Pennyben vettem.)
  • 1 konzerv főtt lencse
  • 1 kis dobozos sűrített paradicsom
  • 1,5 bögre mirelit zöldség (Nekem mexikói volt itthon, így borsó, répa, zöldbab és kukorica került bele.)
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek keményítő + kevés víz
  • fél bögre zöldség alaplé
  • kevés olaj
  • só, bors + egy kevés rozmaring

A krumplis részhez:

  • 5 közepes krumpli
  • vaj/margarin
  • tej
  • 1 bögre reszelt sajt

A raguhoz egy nagy serpenyőben kevés olajon üvegesre párolom a vöröshagymát. Rádobom a vegán "húskészítményt" és egy fakanál segítségével összetöröm, mintha darált husi lenne. Picit pirítom, majd hozzáadom a fűszereket, a sűrített paradicsomot, a mirelit zöldségeket és az alaplevet. Szójaszószt is teszek bele, de mivel ez sós, sóból kevesebbet teszek bele. Lefedve 6-8 percig rotyogtatom közepes lángon. Egy evőkanál keményítőt kevés vízzel kikeverek és hozzáöntöm. Hagyom, hogy besűrűsödjön, majd lehúzom a tűzről.

A krumplit megpucolom és felkockázom. Egy lábosba teszem, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, adok hozzá egy kevés sót és puhára főzöm. Leöntöm róla a vizet, összetöröm egy burgonyatörő segítségével, hozzáadom a vajat, egy kevés tejet és habosra keverem. Ha kell még só, adok hozzá egy keveset, végül beleforgatom a reszelt sajtot.

Egy kisebb tepsibe öntöm a sűrű ragut, rákanalazom a sajtos törtkrumplit, elegyengetem és betolom a 190°C-ra előmelegített sütőbe. 30-35 perc alatt szépen megsül és megpirul a teteje. Langyosra hűtve a legjobb!

ParféTipp: Tehetsz bele zellert és gombát is. Kísérletezz bátran a fűszerekkel.

378802761_7129820030361294_2945859028325309403_n.jpgA Móra Kiadó jóvoltából megérkezett hozzánk Pamela Butchard Izzy Könyvek sorozatának második része, A kém, aki szerette a menzakaját címmel. Ezúttal három bloggerünk nyomoz együtt Izzyvel és a barátaival, hogy megmentsék az iskolát és a világot a furcsa francia cserediáktól. Tartsatok velünk, és a turné végén nyerhettek egy példányt a könyvből ti is!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A történetben központi nyomként szerepel a menzakaja, ezért ezúttal a menzával kapcsolatos kérdéseket fogunk feltenni nektek. Írjátok be a válaszotokat a Rafflecopoter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

colorful_photo_rainbow_facebook_cover.pngA turné állomásai:
09.15.  Spirit Bliss Sárga könyves út
09.16.  KönyvParfé
09.17.  Könyv és más

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr318183377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása