Régen azt mondták, hogy a 30 az új 20. Most meg azt hallom, hogy a 40 az új 30. De mi a helyzet a 70 felettiekkel? A könyvtárban, ahol dolgozom, elég sok a nyugdíjas olvasó, és váltig állítja mindegyik, hogy teli vannak programokkal és szinte soha nem érnek rá, mert örök rohanásban vannak. Szóval egyáltalán nem ér leírni az idősebb korosztályt sem. Olivia Ford Mrs. Quinn híres lesz című regényének főszereplője 77 éves, de még mindig tele van tettvággyal, és arra készül, hogy megmutassa, nem csak a fiataloknak vannak álmaik. A kötet a Magnólia gondozásában és Szabó Olimpia fordításában jelent meg idén.
Mint ahogy már fentebb említettem, főhősünk Jenny Quinn, egy 77 éves háziasszony. Hálás az életéért, közel 60 éve boldog házasságban él. Ez nagyon hosszú idő, s talán pont ezért érzi most, hogy elszaladtak az évek, de vágyik valami többre még. Nagyon szeret sütni, finomabbnál finomabb dolgokat készít a konyhában, így amikor a kedvenc főzőműsorában a Ki mit süt?-ben versenyzőket keresnek, jelentkezik rá. Maga is meglepődik, amikor kiválasztják a versenyre, s kissé zavarban van, amikor bevallja férjének, hogy titokban csinálta végig a meghallgatásokat. Ez pedig egyike annak a két titoknak, melyet valaha elhallgatott Bernard előtt.
A kötet sok rövid fejezetre osztott és mindegyik etaphoz egy-egy étel kapcsolódik. Így minden egyes sütésnél visszaemlékezünk Jenny múltjának pillanataira, melyek némelyike boldog, de vannak benne szomorú részek is. Valahol megértettem, hogy vonakodik beavatni férjét az önmegvalósítási-projektben, pedig Bernard nagyon kedves ember. Támogató, csakúgy, mint az unokahúga családja. Jenny karakterét is szerettem, az az út, melyet kitaposott magának, igazán inspiráló. Az írónő érzékenyen nyúl az öregedés témájához, de talán ami a legfontosabb, elismeri, hogy az emberek életkoruktól függetlenül, meg tudják valósítani az álmaikat. A történet előrehaladtával Mrs. Quinn is egyre magabiztosabbá válik, hiszen tudod te is, hogy ha jó helyen vagy és jól csinálod, amit csinálsz, nagy baj nem lehet.
Mivel rengeteg étel szerepel a kötetben, csak olyanok vegyék kézbe a könyvet, akik teletömték a bendőjüket. De ha evésre épp nem is csábít, biztos lesznek olyanok, akik kedvet kapnak a sütéshez és előszedik a kötényt meg a habverőt. Az emlegetett finomságok ínycsiklandók voltak, a teljesség igénye nélkül felsorolok párat: csokoládés teasütemény, zöldcitromos-brandys tekercs, vajas keksz, etoni és diós-kávés krémmel töltött profiterol, málnás-fekete ribizlis pavlova.
Ez egy nagyon kedves könyv, mely elgondolkodtatott az életről és arról, hogy mit jelent megöregedni. Arra késztetett, hogy átgondoljam a kapcsolataimat és azt, mennyire is fontosak ezek a kötelékek. Az is eszembe jutott, hogy a nők milyen gyakran helyeznek másokat önmaguk elé, rendelik alá magukat mások boldogságáért. Azt hiszem, ez a könyv bekerül az 5 legjobb idei könyv közé, melyet eddig olvastam, úgyhogy bátran ajánlom mindazoknak, akik egy olyan olvasnivalót keresnek, mely egyszerre könnyed és szórakoztató, ugyanakkor vannak mélységei is.
Hagymás-sajtos pite
A regény hemzseg a finomabbnál finomabb ételek leírásától. Van benne sós és édes ízvilágú is, de most egy sós pitét készítettem, mely szintén megjelenik az egyik fejezetben.Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- só
- hideg víz
A hagymás részhez:
- 1 nagy poharas tejföl
- 3 közepes méretű tojás
- 3 szál újhagyma, a zöld szárával együtt felkarikázva
- 1 kicsi póréhagyma apróra vágva
- 20 dkg füstölt sajt
- só, bors
Először a tésztát gyúrom be. A kimért lisztbe belekockázom a vajat, majd gyorsan elmorzsolom benne. Beleszórom a sót és 2-3 evőkanál hideg vizet öntök hozzá. Gyorsan összedolgozom az egészet egy gombóccá. Ha nagyon morzsolódna, adok hozzá még egy pici vizet. Folpackba csomagolom és legalább fél órára hűtőbe teszem. Addig elkészítem a hagymás részt.
A tejfölt egy nagyobb tálba öntöm. Hozzákeverem a tojásokat, sózom és borsozom. Belemegy a felkarikázott újhagyma és az apróra vágott póréhagyma is, végül hozzákeverem a reszelt füstölt sajtot.
Előveszek egy kerek sütőformát, ez akár egy csatos tortaforma is lehet. Lisztezett felületen kinyújtom a tésztát és beleteszem a formába. Kicsit megszurkálom, majd beteszem a 180°C-ra előmelegített sütőbe kb. 10 percre. Ezután beleöntöm a tejfölös-hagymás cuccot és 35-40 perc alatt készre sütöm. Langyosan a legfinomabb!
ParféTipp: Használd a kedvenc fűszereidet, válassz karakteresebb sajtot vagy turbózd fel más zöldséggel.
A Mrs. Quinn híres lesz című kötet nem más, mint egy óda a mennyei süteményekhez, miközben egy szívmelengető, keserédes történetet mesél el megöregedésről, szeretetről, és arról, hogy nem csak a fiataloknak lehetnek álmaik. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Jenny Quinnt, aki bebizonyítja minden olvasó számára, hogy nem csak a húszéveseké a világ. Hagyjátok, hogy ez a kedves történet elcsavarja a szíveteket, és ha nektek kedvez a szerencse, tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv.
NYEREMÉNYJÁTÉK
Ebben a játékban most nincs más dolgotok, mint figyelmesen elolvasni a kiadó által feltöltött beleolvasó fájlt és válaszolni a feltett kérdésekre, a megoldást pedig beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
A turné állomásai:
03.17. Csak olvass!
03.19. This is my (book) universe
03.21. KönyvParfé
03.23. Olvasónapló