Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Bridget Collins: A ​csendgyár

Pókos falatkák

2024. október 14. - KönyvParfé

462569197_1740769786750664_1271316908957567743_n.jpg

Képzeld el, hogy egy különleges dolog segítségével ki tudod zárni az összes nyugtalanító és idegesítő hangot, amely körbevesz. Nincs autódudálás, nincsenek kiabáló szomszédok, síró csecsemők, sem kutyaugatás, s nem hallasz szirénázást sem az éjszaka közepén. Azoknak, akik képtelenek mélyen aludni és minden neszre felébrednek, ez maga lehet a mennyország. Annak pedig, aki valóban képes egy olyan eszköz előállítására, amely kiszűri a zavaró tényezőket, hatalmas vagyont jelenthet. Bridget Collins legújabb regényének középpontjában a csend áll, de ez talán már a címéből is sejthető, mely csupán annyi: A csendgyár.
A kötet a 21. Század Kiadó gondozásában és Borbély Judit Bernadett fordításában olvasható.

A történetben oda-vissza ugrálunk az 1820-as években egy eldugott kis görög sziget és a század második felében egy angliai kisváros között. Az 1820-as években James Ashmore-Percy és felesége Sophia a görög szigetekre utaznak, hogy megkeressenek egy különleges pókfajtát, melyről egy ismerősük levelében olvastak. A nő eleinte nehezen alkalmazkodik a primitív körülményekhez, de hamarosan barátságot köt Hirával, a faluban élő különös asszonnyal. Jamest idegesíti, hogy hosszú hetek és hónapok vannak mögöttük és nem leltek még rá a pókokra, frusztrációját pedig feleségén vezeti le, akit érzelmileg bántalmaz. Történetük a nő naplóbejegyzéseiből bontakozik ki.

Sok évvel később Henry Latimert ismerhetjük meg, aki gyászolja feleségét. Apósa hallásjavító-eszközökre szakosodott boltjában dolgozik, mindennapjai monotonan, csendes beletörődésben telnek. Egy nap Sir Edward Ashmore-Percy téved be az üzletbe, aki gyógymódot keres lánya süketségére, Henry pedig beleegyezik, hogy felkeresi birtokán és megnézi, tud-e segíteni a gyereken. Odaérve azonban megtudja, hogy Telverton városa, amely Sir Edward gyárának ad otthont, egy varázslatos selyem előállítására specializálódott, mely ha jól használják, képes elnyelni a hangokat. Ezt egy évtizedekkel ezelőtt felfedezett különleges pók hálójából szövik, Henry pedig hamarosan azon kapja magát, hogy  a selyem és Sir Edward bűvöletébe esik.

A történet lassan indul, ráadásul az egészet körbelengi valamiféle sötét és baljós atmoszféra. Henry szemén keresztül nézni egészen lenyűgöző a város, és érdekes belepillantani annak mindennapjaiba. Olyan, mintha valamiféle varázslat alatt állna, megbabonázza mindaz a lehetőség, melyet a szövet adhat. Ugyanakkor rengeteg figyelmeztető jel mellett elsiklik a szeme és sokáig tart, míg felfogja, hogy valami nincs rendben a gyár körül.
Sir Edward szintén egy jól kidolgozott karakter, aki piszkosul tudja manipulálni a körülötte lévőket. Státusza pedig lehetővé teszi, hogy kevés kérdezősködés mellett azt csináljon, amit akar. A férfi családja a csipkéből gyűjtötte össze a vagyonát, ám Edward találta ki, hogy helyette selyemszövésre váltsanak. A Telverton selyem valóban páratlan kelme és látszólag semmissé teszi a zajokat, azonban ezt a figyelemre méltó tulajdonságot beárnyékolja egy furcsa őrület, mely az előállításakor mutatkozik meg.

Bridget Collins korábban megjelent könyveiben - az Árulásokban és A könyvkötőben is -, már bebizonyította, hogy csodálatosan bánik a szavakkal. A történelmi környezet és a mágikus realizmus ötvözésével olyan képi világot jelenít meg, mely fejezetről fejezetre ott tartja az olvasót, ám mindezt megspékeli némi sötét rejtéllyel is. Szerettem, ahogyan beleszövi a korabeli társadalmi kérdéseket és megmutatja, hogyan és milyen körülmények között dolgoztak az emberek. Beleláthatunk a gyárak veszélyeibe és a gyerekmunkások szerepébe egyes munkafázisoknál. A nyilvánvaló egyenlőtlenség a vagyonosok és a nincstelenek között szintén megmutatkozik, csakúgy,  mint a nőkkel való bánásmód és annak ábrázolása, hogy akár gazdag, akár szegény, kevés választási lehetőséggel bírtak.

Ha őszinte akarok lenni, döcögősen indult a könyv, de valahol a felénél átfordult nálam a történet és kezdtem elmélyedni benne. Összességében az az üzenet, hogy az emberiség mit hajlandó tenni a hatalomért, mindvégig erős maradt és a vége is szépen lezárt lett. Annak ellenére, hogy nem szerettem annyira ezt a kötetet, mint az előzőeket, mégis sok pozitívumot tudok levonni belőle. Ajánlom mindazoknak, akik szeretik a gótikus és nyugtalanító olvasmányokat, viszont semmiképpen ne olvassák azok, akik nem rajonganak a pókokért!

Pókos falatkák

Mivel a történetben fontos szerepet játszanak a pókok és a hálójukból szőtt kelmék, ezért köréjük gondoltam a regény mellé feltálalt étel ötletét is. Igaz, nem valódi pókokat szolgáltam fel, de a tányéron azért mégis megjelentek, még ha fekete olívabogyónak álcázva is.1_1_11.jpg

Hozzávalók:
A snidlinges-sajtos szendvicskrémhez:

  • 15 dkg krémsajt
  • 10 dkg vajkrém
  • 10 dkg sajt
  • 1-2 ek snidling apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors

Továbbá:

  • kifli
  • fekete olívabogyó

A sajtot lereszelem és aprítógépbe teszem. Hozzárakom a vajkrémet, a krémsajtot, a zúzott fokhagymát, a sót és a borsot. Krémesre dolgozom. Ezután mehet bele az apróra darabolt snidling. A krémet egy tálba kanalazom, és 1-2 órára a hűtőbe teszem, hogy összeérjenek az ízek.
Ezzel a krémmel kenem meg az előzőleg felkarikázott kifliket, végül fekete olívabogyóból pókokat készítek és a tetejére helyezem. Ehhez a magozott bogyókat kettévágom. Az egyik fél lesz a pók teste, a másik félből pedig kis szeleteket vágok, ezek lesznek a lábak. Óvatosan ezeket is felhelyezem a falatokra, végül megszórom egy kis snidlinggel és tálalom is.462629169_27639920152259878_1338612326446269287_n.jpg

Titokzatos selyem borzolja a kedélyeket a csendgyár körül. Egyik oldala a tökéletes csendet, a másik oldala a tébolyt hozza el viselője számára. Mi lehet a titok? Miért áll a csendről álmodó Henry Sir Edward selymének ügye mellé? S milyen titkokat rejtenek a pókok? Tarts a Blogturné Klub hét bloggerével, s deríts fényt a titokra! A turné végén megnyerheted Bridget Collins regényét a 21. Század Kiadó felajánlásával.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Bridget Collins könyve a 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozatában jelent meg, melyek közül már a Blogturné Klub tagjai is számos kiadványt bemutattak. A mostani játékunkban ezeket szeretnénk ismét a figyelmetekbe ajánlani. Minden állomáson találtok egy-egy rövid részletet az adott blogger egy korábbi bejegyzéséből. A feladatok az, hogy megkeressétek, bloggerünk melyik könyvet ajánlja épp figyelmetekbe. Segítségképp a könyv fülszövegéből is adunk nektek részletet. :)
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

FELADVÁNY

Ivett (KönyvParfé) véleménye a könyvről: "Ez a könyv egy figyelmeztető mese és egy görbe tükör az emberiségnek. Azoknak ajánlom ezt a történetet, akik kedvelik az elgondolkodtató disztópikus regényeket, valamint azoknak, akik szeretik feszegetni a morális kérdéseket. Feszültségekkel teli és abszolút provokatív, felkavaró és intenzív, ugyanakkor annyira sok érzelmet és kérdést kivált az olvasóból, hogy kötelező olvasmánynak tenném."

Részlet a fülszövegből: "Frida Liu nem boldogul. Munkahelyi előmenetele nem méltó azokhoz az áldozatokhoz, amelyeket kínai bevándorló szülei hoztak érte. Férjét nem tudja rávenni, hogy szakítson fiatalabb szeretőjével."

A turné állomásai:
10.12.  Szembetűnő
10.14.  KönyvParfé
10.16.  Csak olvass!
10.18.  Könyv és más
10.20.  This is my (book) universe
10.22.  Spirit Bliss Sárga könyves út
10.24.  Zakkant olvas

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr718707476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása