Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Hugh Howey: Siló (A siló 1-5.)

Krémes polenta paradicsomos zöldségraguval

2024. április 21. - KönyvParfé

11_7.jpg

Gondoltad volna, hogy Hugh Howey eredetileg egyszeri műnek szánta Wool című novelláját? Először saját kiadásként töltötte fel az Amazon webshopra, de álmaiban sem gondolta volna, hogy ilyen jó fogadtatást fog kapni az írás. A disztopikus jövőben játszódó történet akkora sikert aratott, hogy folytatni kezdte, végül egy kisregénysorozattá nőtte ki magát. A Silóból tavaly Rebecca Ferguson főszereplésével filmsorozat készült, melyről sok-sok elismerő kritikát olvashatsz, a sikeren felbuzdulva a Könyvmolyképző Kiadó pedig újra kiadta egy vaskos kötetben az első öt részt.

A regény fő helyszíne egy föld alatti, hatalmas siló. A mostani világban a Föld sivataggá változott, a levegő pedig mérges gázokkal teli, így a túlélők ebbe a hihetetlen építménybe kényszerültek. A siló igen monumentális a 144 emelet magasságával; a szintek hatalmasak, így mindennek és mindenkinek megvan a helye és a feladata. A lakosság, mint egy jól funkcionáló kis hangyaboly, közös munkával tartja fenn magát.
Persze csak akkor működhetnek a dolgok olajozottan, ha vannak szabályaik és emberek, akik betartatják azt. Aki megsérti a rendet vagy lázadni mer, szeműzetésre számíthat, mely annyit jelent, hogy egy szkafanderben ki kell menniük a silóból és utolsó útjuk során eldönthetik, hogy vállalják-e a takarítást. Vagyis, az épület külső szenzorán lévő szennyeződéseket lepucolják, hogy a bentiek tisztábban láthassák a külvilágot. A takarítás nem tart hosszú ideig, de eddig még senki sem tért vissza onnan, mert bárki, aki kitette a lábát a silóból, rejtélyes módon életét vesztette.
A regény főszereplője Juliette Nichols, aki a legalsó szinteken gépészként dolgozik és felel azért, hogy minden mechanikus rendszer olajozottan működjön. A nő szereti a munkáját, átlátja a feladatokat, precíz és a hosszú évek során sikerült kivívnia munkatársai tiszteletét is. Az élete viszont fenekestül felfordul, amikor Holston seriff úgy dönt, elhagyja a silót és vállalja a takarítást, utódjául pedig őt nevezik ki. Eleinte ágál ellene, végül mégis elfogadja a pozíciót, és már a megválasztásakor különös, rejtélyes gyilkosság történik. Nyomozni kezd, az ügy felderítése  során pedig nem csak szövetségeseket, de ellenségeket is szerez.

Mint ahogy fentebb már írtam, ez a közel 600 oldalas féltégla öt nagyobb részegységre osztott. Az első történetben Holston seriffet ismerjük meg, akinek tettei szörnyű lavinát indítanak el. A második etapban Jahns polgármester asszony bőrébe bújhatunk, így az ő szemén keresztül barangoljuk be a silót, látjuk át a rendszer működését és ismerünk meg olyan mellékszereplőket, melyek a történet során nagy jelentőséggel bírnak majd. A harmadik résztől kerül középpontba Juliette és innentől kezdve kezd minden szál egyre érdekesebbé és izgalmasabbá válni.

A siló világa nagyon zárt. Látszatra úgy tűnik, az emberek demokráciában élnek, de ha jobban megfigyeljük a háttérben húzódó történéseket, láthatjuk, hogy közel sem. Persze valahol érthető, hiszen egy ilyen kicsi és zárt közösségben a legapróbb szikra is kirobbanthat egy lázadást, így kell egy olyan erő, mely koordinálja a dolgokat. Ez az erő, vagy nevezhetjük titokzatos vezetőknek is, a háttérből irányítanak és megakadályozzák, hogy az információk túlzottan áramoljanak. A külvilágról nincs sok ismeretük a bentieknek, könyvet elvétve látnak, a lakók pedig szintenként valamennyire elszeparálva élnek. Nincs lift, e-mail, telefon, így a kommunikáció is nehézkesebb. Nem beszélve arról, hogy nincs helye kérdéseknek, így akik azon merengenének, hogy kik alkották a silót, vagy hogy mi lehet odakint, száműzetésben részesülnének. 
Azt gondolom a regény minden része lenyűgöző. Howey ereje a kitalált világon kívül a karaktereiben rejlik, akik különlegesek és mégis ismerjük, megértjük a vágyaikat. Szeretnek, akkor is, ha nem szabad, a siló határain belül pedig megtalálják a módot, hogy új dolgokat alkossanak.

S itt most azt hiszem, kénytelen vagyok megállni, mert véletlenül sem szeretnék spoilerezni. A Siló egy lassan hömpölygő és izgalmas disztópia, mely rengeteg érdekes kérdést felvet. Az egyik legfontosabb, hogy milyenek lennének az emberek, ha több száz éven keresztül egy óriási, föld alatti konténerben lennének kénytelenek élni? Mennyit változnak az idők során és megtudjuk-e érteni az aggodalmaikat és a vágyaikat? Hugh Howey ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat, hiszen a mindenütt jelenlévő emberi természet és annak jellemzői örök témául szolgálnak. A történet sok helyen nyomasztó, olvashatunk benne háborúról, diktatúráról és az emberi gonoszságról, ugyanakkor mindig ott a remény, hogy az emberek talán mégsem annyira szörnyű teremtmények, hiszen a több száz év bezártsága ellenére a lakók még mindig vágynak felfedezni és bővíteni a látókörüket.

Krémes polenta paradicsomos zöldségraguval

A silóban sok mindent előtudnak állítani. Külön szinteken van a kertészet, ahol zöldségeket termesztenek és lejjebb nyulakat is tenyésztenek. A fő élelem szerves részét képezi a gabona, így kukoricalisztből és a zabból készült éltelek sűrűn kerülnek a lakók tányérjára. Most egy egyszerűen elkészíthető és tápláló ételt hoztam, melyet könnyűszerrel eltudok képzelni siló lakóinak asztalán. Ráadásul a krémes polenta fő összetevő pedig a kukoricadara. Mellé pedig paradicsomos zöldségragu került.

22_1.jpg

Hozzávalók:
A polentához:

  • 7 dl víz
  • 3 dl tej
  • 200 g szemcsés kukoricadara
  • só, bors
  • 25-30 g parmezán
  • 50 g vaj

A zöldségraguhoz:

  • 1 közepes padlizsán
  • 1 cukkini
  • 1 vöröshagyma
  • piros kaliforniai paprika
  • sárga kaliforniai paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • olaj
  • só, bors

A polentához felteszem a vizet melegedni. Amikor kezd gyöngyözni a víz, beleöntöm a kukoricadarát és sózom. Folyamatos keverés mellett addig keverem, amíg be nem sűrűsödik és közben hozzáöntögetem a tejet is. Sózom még, ha szükséges, borsozom és lehúzom a tűzről. A forró masszába megy a vaj és a reszelt parmezán. Alaposan összekeverem és tálkákba öntöm.

A raguhoz először egy kevés olajon megpirítóm a nagyobb darabokra felszeletelt vöröshagymát. Erre dobom a felkarikázott padlizsánt és a cukkinit. Kicsit megpirítom a zöldségeket, majd ráöntöm a darabolt paradicsomot. Sózom, hozzáadom a zúzott fokhagymát és addig főzöm az egészet, míg a zöldségek puhulni nem kezdenek, a paradicsom pedig sűrű szósszá nem válik. A felcsíkozott paprikákat csak ekkor adom hozzá, mert azok elég hamar megfőnek és egyébként is finomabbak, ha egy picit ressek maradnak. Amikor kész, ráhalmozom a krémes polentára és tálalom.

435671458_7292576860779731_5072517341232416396_n.jpg

Tarts velünk Hugh Howey Silójába, a helyre, ahol ezrek élnek a föld alatt egy maguk gyártotta börtönben. A külvilágról és a múltról szóló történetek legendaszámba mennek, hiszen csak az arra ítéltek jutnak ki a felszínre, ahol a mérgező levegő hamar megöli őket.
A hat állomásos turné végén egy szerencsés olvasónk megnyerheti ezt a megdöbbentő disztópiát a Könyvmolyképző Kiadónak hála!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Könyvmolyképző Kiadó honlapján találtok beleolvasót a Siló omnibusz kiadásához és minden állomáson egy idézetet belőle, amiről el kell döntenetek, hogy az olvasottak alapján az IGAZ VAGY HAMIS?
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)silo.jpg

A turné állomásai:
04.13.  Hagyjatok! Olvasok! (extra)
04.14.  Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)
04.16.  Könyv és más
04.18.  KönyvParfé
04.20.  Spirit Bliss Sárga könyves út
04.22.  Hagyjatok! Olvasok!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr118381847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása