Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Bajzáth Mária (szerk.): Erdők-mezők ​népmeséi

Zöldsaláta pestós salátaöntettel és "katicás"-mozzarellás pirítóssal

2023. június 20. - KönyvParfé

aaa.jpgÚgy képzelem, amikor Bajzáth Mária és Ónya-Oláh Dóra először vették kezükbe a nyomdából frissen kikerült közös könyvüket, az Erdők-mezők népmeséit, Madách Imre juthatott eszükbe, amikor Az ember tragédiájában leírta: "Be van fejezve a nagy mű, igen." Mert ez egy remekmű lett, ráadásul kívül-belül csodálatos.
A kötet Magyarország varázslatos növény- és állatvilágát mutatja be, így talán érthető, hogy a megjelenése március 21-ére lett datálva, az Erdők Nemzetközi Napjára. Ha van olyan, hogy hiánypótló irodalom, akkor ez az, ugyanis arra hivatott, hogy a 21. század emberének megmutassa, mennyire sokszínű a természet, mennyi örömet tud okozni és milyen fontos, hogy harmóniában éljünk vele.

Az Erdők-mezők népmeséi a Népmesekincstár Plusz sorozat immár negyedik darabja. Mindegyik kötet történeteit Bajzáth Mária válogatta össze, akinek saját kidolgozású mesepedagógia-módszerét országszerte alkalmazzák különböző pedagógiai intézményekben. Az erdőpedagógia közel áll a szívéhez, ezen a könyvön pedig kívül-belül érződik a természet szeretete. Ez a tematikus mesegyűjtemény arra biztatja a gyerekeket, hogy figyeljék, lássák és védjék a természetet. Vigyázzanak a növényekre és az állatokra, és tiszteljék az élővilágot.

Ha kirándulni megy a család - márpedig a mesék olvasása után bizony kedvet kap mindenki, hogy kimenjen a szabadba -, mindenképpen helye van ennek a könyvnek a hátizsákban. Segítségével megfigyelhetjük a körülöttünk levő kinti világot, az apró élőlényeket és a fűben megbújó színes növényeket is.
Rengeteg hasznos információt felcsipegethetnek belőle kicsik és nagyok, de az ismeretterjesztésen kívül mondókák, találós kérdések és népi hiedelmek is szerepelnek benne. Te például tudod, hogy a mezei aszatot az ördög búzájának is nevezik? És hogy a róka sebessége elérheti az 50 kilométer per órás sebességet is?

11+1 fejezetre lett felosztva a könyv, így olvashatunk a gombákról, a rovarokról és bogarakról, a vizek állatairól és növényeiről, a fákról vagy épp az égbolt meséiről. Az utolsó fejezet üresen maradt, arra biztatva a szerző a kis olvasókat, hogy meséljék el vagy rajzolják le saját történeteiket.
Azt gondolom, a pedagógusoknak egy kifogyhatatlan aranybánya lehet ez a könyv. Egy ügyes óvónéni, vagy egy általános iskolai tanár kész foglalkozástervet építhet fel a témakörök segítségével, hiszen a történetek érdekesek és remek beszédindítóul szolgálnak. A mozgásos feladatokkal pedig soha nem lehet mellélőni, ha foglalkozásról van szó.

S talán ami az egyik legfontosabb, hogy ez a gazdagon illusztrált kötet Ónya-Oláh Dóra munkáitól kelt igazán életre. Varázslat, ami a lapokon történik, szinte minden oldal egy vizuális élmény. Az aprólékosan kidolgozott rajzok, kicsit eszembe juttatták gyerekkorunk Búvár zsebkönyveit, melyet anno hatalmas elánnal lapozgattunk. 

A Lampion Könyvek 4 éves kor felett ajánlja, de annyira sokoldalú, jól átgondolt és kompakt, hogy mindenki szereti fogja, aki egy kicsit is kedveli a meséket és otthon érzi magát a természetben.

Zöldsaláta pestós salátaöntettel és "katicás"-mozzarellás pirítóssal

Ha már a mesékben erdőn-mezőn kelünk át, arra gondoltam, ételválasztásnál is köszönjön vissza a sok zöld. Egy egyszerű saláta készült, melyet pestós salátaöntettel locsoltam le. Mellé pirítóst sütöttem, leheletvékonyan bedörzsöltem friss fokhagymával, szeltem rá mozzarella sajtot, adtam mellé egy-egy levél bazsalikomot, végül paradicsomból és olíva bogyóból katicabogarakat formáztam rá. A katica a könyvben is megjelenik, szemfülesek a borítón is megtalálják.aaaaa.jpg

Hozzávalók:
A salátához:

  • sok zöldsaláta (pl: madárbegy, jégsaláta, római saláta, rukkola, endívia)
  • retek, lilahagyma, paradicsom, uborka vagy bármilyen zöldség, amit szeretsz

Az öntethez:

  • fél üveg zöld pesto
  • 2 dl joghurt
  • só, frissen őrölt bors 

A pirítóshoz:

  • 1 bagett felkarikázva
  • mozzarella
  • koktélparadicsom
  • bazsalikom
  • fekete olíva bogyó
  • só, bors, fokhagyma

A salátához valókat egy hatalmas tálba ízlés szerint összetépkedem, felszeletelem és karikára vágom. 
Az öntet hozzávalóit egy kis üvegben alaposan összekeverem. A bagett szeletek mindkét oldalát ropogósra pirítom, bedörzsölöm fokhagymával, ráhelyezem a mozzarella szeleteket. Mindegyik szeletre rá helyezek egy-egy bazsalikom levelet és egy hosszában félbevágott koktélparadicsomot. Az olíva bogyóból egyik végéből levágok egy részt, ez lesz a katica feje, pöttyöket pedig a maradékból vágok kis és teszek a paradicsomra, így lesz ötpettyes katicabogár a pirítóson. Pici sót szórok rá és durvára őrölt borsot és a salátával jóízűen elfogyasztom.

ParféTipp: Feldobhatod ehető növényekkel is. A kötetben találsz pár ehető növényről is leírást. Tudtad, hogy a kerti százszorszép virágát salátába is teheted?

353966095_6410049552365290_3048835883859938858_n.jpg

Bajzáth Mária csodálatos válogatásában, az Erdők-mezők népmeséiben megismerkedhetünk a minket körülvevő természet számtalan lakójával, rovarokkal, növényekkel, állatokkal és égitestekkel. A kötetet a rövid ismeretterjesztő szövegek mellett Ónya-Oláh Dóra csodaszép, realisztikus rajzai teszik teljessé. Tartsatok négy bloggerünkkkel, és nyerjétek meg a Lampion Könyvek által felajánlott példányt!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban olyan növényeket kell felismernetek, amik a kötetben is megjelennek egy-egy mesében. Minden állomáson találtok egy képet, a ti feladatotok pedig az, hogy a növény nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.353653009_6406187286084850_920110030228565085_n.jpg

A turné állomásai:
06.15.  Könyv és más
06.20.  KönyvParfé
06.21.  Csak olvass!
06.23.  Szembetűnő

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr1518104352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása