Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Szabó-Bartha Anett: Sémakémia

Szívecskés falatkák

2024. április 13. - KönyvParfé

111.jpgValószínűleg sokunk feltette már magának azt a kérdést egy szakítás után, hogy miért mindig ezt a típust fogom ki? Vagy azt, hogy miért nem érzem magam biztonságban egy párkapcsolatomban sem? Miért szorongok folyton és rettegek attól, hogy nem leszek elég jó, nem szeretnek eléggé, megcsalnak és elhagynak? Miért ismétlődig mindig ugyanúgy és jönnek elő ugyanazok a problémák és konfliktusok mindegyik kapcsolatomban? Dr. Szabó-Bartha Anett klinikai szakpszichológus, pár- és családterapeuta ezekre a kérdésekre (is) próbál válaszokat adni Sémakémia című könyvében, és segít megértetni velünk, hogy miért is lehetünk hajlamosak mindig újra és újra elkövetni ugyanazokat a hibákat. A kötet a Kulcslyuk Kiadó gondozásában jelent meg.

Biztosan volt már olyan érzésed neked is, hogy találkoztál valakivel és valami ismerős érzés fogott el. Úgy érezted, mintha ezer éve ismernéd a másikat és vonzódsz hozzá. De az egész valahogy megmagyarázhatatlan, ezért a kémiára fogtad, vagy egy legyintéssel elintézted, hogy ez valószínűleg az a bizonyos "szerelem első látásra" lehet. Pedig érdemes megvizsgálnunk, hogy mi is húzódhat emögött az ismerős érzés mögött, mert könnyen lehet, hogy van ennek valami alapja, valami tudattalan, s netán a múltunkhoz tartozó kapcsolati mintázatok ismétlődnek. Persze ez nem minden esetben jelent rosszat, nem kell megijedni ettől. De a sémakémiának, mint fogalomnak talán az egyik legfontosabb ismérve ez az ismerősség érzése, mellyel bizonyára már te is találkoztál valahol, valamilyen formában.

Szabó-Bartha Anett arról mesél a könyvében, hogy a sémák önmagukban se nem jók, se nem rosszak, viszont szükségesek. Hasznos segítői az életünknek, melyek születésünktől kezdve bennünk élnek. Elraktározunk minden élményt és tapasztalást, melyek formálódnak és dolgoznak bennünk és néha lecsapódnak valamilyen formában. Ezek "igazítanak el" bennünket, hogy milyennek látnak mások, hogyan viszonyulunk embertársainkhoz és a körülöttünk lévő világhoz. Ez mind szép és jó, de akkor van probléma, ha ezek a tapasztalatok valamilyen módon szélsőségesek. A túlszeretés, a túlzott aggódás is ilyen lehet, ezek a dolgok, vagy ahogy tudományosan mondják maladaptív (negatívan befolyásoló) sémák, újra és újra ismétlődnek életünkben, párkapcsolatainkban.

Minél több ilyen sémát hordozunk, annál nehezebb az átírásuk, de nem lehetetlen. Bizonyos módszerekkel és terápiákkal lehet segíteni, hogy ne vegyék át viselkedésünk felett az irányítást. A könyv hét fejezeten át boncolgatja a sémakémiát, melyekből megtanulhatjuk az alapfogalmakat, valamint tizennyolc sémáról olvashatunk. Ezek mindegyike olyan, melyek befolyásolhatják életünket, párválasztásunkat, kapcsolatainkon belül pedig különböző játszmákhoz vezethetnek. 

A Sémakémia egy borzasztóan fontos önfejlesztő könyv, mely arra hivatott, hogy jobban megismerjük önmagunkat, s hogy megtanítson minket egy kicsit tudatosabban kezelni párkapcsolatainkat. A kötetben olyan eseteket ír le a szerző, melyekkel könnyen azonosulni tud az olvasó, hiszen vagy a környezetében találkozott már hasonló helyzetekkel, vagy mindenki önmagára ismer egy-egy szituációnál. A fejezetek végén áttekintő kérdéseket is találunk, melyek saját gondolataink, viselkedésünk, motivációink, és beállítódásaink megfigyelésére és megértésére ösztönöznek.

Mindenkinek meleg szívvel ajánlom ezt a kötetet, hiszen fontos, hogy megismerjük a rejtett mechanizmusainkat. Ezek megismerése és felismerése vezet ahhoz, hogy egészséges, boldog párkapcsolatban élhessünk és fejleszteni tudjuk konfliktus-kezelő módszereinket is.

Szívecskés falatkák

Mivel a könyv a párkapcsolati kérdéseket boncolgatja és a borítón is megjelenik a szívecske, ezért e köré gondoltam ki az elkészített ételt is. Parti falatkákat készítettem, melynek alapja a pizzatészta és a rajta lévő ricottás krémre harsány, piros paradicsom és paprika került.112.jpgHozzávalók:
A ricottás krémhez:

  • 25 dkg ricotta
  • 2 ek joghurt
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, oregánó

Továbbá:

  • 1 csomag pizzatészta
  • paradicsom, kaliforniai paprika (piros és sárga), lilahagyma
  • olívaolaj, balzsamecet
  • bazsalikom
  • só, bors
  • reszelt parmezán (opcionális)

A pizzatésztát kicsomagolom és egy közepes nagyságú szív alakú sütikiszúróval formákat vágok ki belőle. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezem a tésztát és a csomagolópapíron megadott elkészítési mód szerint megsütöm. Közben kikeverem a ricottás krémet, vagyis minden összetevőt egy tálba teszek és alaposan összekeverem.
A zöldségeket kis kockákra vágom, sózom és borsozom, megöntözöm egy kevés olívaolajjal és balzsamecettel, végül teszek bele friss bazsalikomot is.
A szív alakú pizzafalatokat megkenem a ricottás krémmel, ráhalmozom a paprikás-paradicsomos toppingot és mehet is a vendégek elé.

434601601_3694583757527465_1355680116813871252_n.jpg

Talán többeknek ismerős a helyzet, amikor olyasvalakivel alakítunk ki szerelmi kapcsolatot, aki képes érzelmileg úgy bántani minket, ahogyan azt gyerekkorunkban a számunkra fontos személyek, leginkább szüleink tették. A pszichológusok ezt a jelenséget nevezik sémakémiának. A mostani turnénk során egy kicsit körbejárjuk ezt a témát, hogy könnyebben felismerjük a jeleket. Ismerjétek meg bloggereinkkel együtt Szabó-Bartha Anett Sémakémia című önismereti könyvét, és nyerjétek meg a Kulcslyuk Kiadó által felajánlott példányt!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban a Kulcslyuk Kiadó további izgalmas pszichológiai kötetei után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)sema.jpg

A turné állomásai:
04.08.  Könyv és más
04.10.  KönyvParfé
04.12.  Szembetűnő

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr6318377651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása