Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

William Joyce: Ollie ​hazatalál

Teljes kiőrlésű cukormentes kakaós csiga

2024. március 23. - KönyvParfé

aaa_1.jpg

Emlékszel még, hogy mi volt gyerekkorodban a legkedvesebb játékod? Nekem egy narancssárga maci, amelyet egy kedves, idős nénitől kaptam, amikor kiskoromban bekerültem a kórházba, hogy kivegyék a mandulámat. A műtétet végül elhalasztották és azóta sem feküdtem kés alá, de amíg bent időztem pár napig a klinikán, megismerkedtem a hölggyel, aki - hogy ne féljek annyira a szuritól -, megajándékozott azzal a kicsit durva tapintású, rikító színű, gombszemű és gomborrú kedvenccel. Azt hiszem, minden gyereknek szüksége van egy társra, akit lehet ölelni, akivel lehet játszani, akinek mindent el lehet mondani, és aki bátorságot ad, ha félelmetes a sötét. William Joyce nemrégiben megjelent könyvében, az Ollie hazatalál című kötetben a kedvenc játékokról olvashatunk, a történet során pedig beleláthatunk abba a varázslatba is, amikor egy játék egy kisgyermek kedvencévé válik.

A történet egyik főszereplője Billy. Születésekor egy pici lyukkal a szívén születik és amíg a szülei izgulnak érte és várják a vizsgálatok eredményeit, édesanyja egy nem mindennapi játékot varr neki. Ez a játék úgy néz ki, mint egy mackó és egy nyuszi keresztezése, de rendelkezik egy nagyon különleges dologgal is, mégpedig egy csengettyűvel a mellkasában. Billy játékát Ollie-nak nevezik el és már az első találkozás sorsdöntő, hiszen innentől kezdve elválaszthatatlanok. Az idő telik, egymás barátai lesznek, titkokat mondanak el egymásnak, közös nyelvük lesz, mindenféle klassz dolgot játszanak és Billy "alig" hatévesen megfogalmazza:

Az én  legkedvencebb dolgom ebben a szobában, ebben az országban, a földön meg az űrben meg minden olyan helyen, amiről még nem is tudtunk, szóval a legeslegkedvencebb dolgom... Te vagy!

Ám ebben a pillanatban Ollie nem csak Billy legkedvesebb játékává válik, hanem egy célponttá is.
Évekkel korábban, Billy otthonától nem messze, volt egy park és ott egy Zúzd-le-Zozót nevű játék, mely nagyon népszerű volt a gyerekek körében. A díj elnyeréséhez a gyerekek labdát dobtak Zozó bohócra, és ha leesett a helyéről, választhattak a bódéban található játékot közül. A játékok ezáltal folyamatosan cserélődtek, kivéve a bohócot. Egy nap azonban hozzájuk került egy Nina nevű balerina baba, aki a bódé tulajdonosa olyan hátra tett, hogy csak Zozó láthatta. Évekig figyelték egymást majd szép lassan a legjobb barátok lettek. De telt az idő, a tulaj már nem üzemeltette a helyet, és miután valaki másé lett a bódé, a bohóc bánatára, a Nina nevű játék is gazdára lelt.

Sok év eltelt azóta, Zozó pedig a játékvilág rettegett a bohóckirályává vált, aki a mai napig keresi Nináját. Ehhez életre keltett egy csapatot, melyet alamuszoknak hívnak, csatlósainak pedig az a feladata, hogy elraboljanak minden olyan játékot, melyek a gyerekek kedvenceivé váltak. Elrabolják ezeket a játékokat, egy föld alatti börtönbe vetik őket és még akkor is ott rostokolnak a sötétben, amikor a gyerekek már rég elfelejtették, hogy valaha is léteztek. Most pedig Ollie lett az első számú célpont.

lost-ollie-1-1024x493.png

Ám a nem mindennapi kaland akkor kezdődik, amikor Billyék egy esküvőre hivatalosak és a kisfiú úgy dönt, hogy mindenképpen magával viszi kis kedvencét is. A hátizsákból azonban kibújik Ollie és ezt az óvatlan pillanatot kihasználva, az alamuszok elrabolják. Amikor este hazaérnek, Billy akkor veszi észre, hogy legjobb barátja eltűnt, a szülei pedig megígérik, hogy másnap visszamennek az esküvő helyszínére és megkeresik. De Billy rosszat sejt és úgy dönt, nem vár reggelig. Összepakol egy kis túlélőcsomagot és Ollie keresésére indul.

Az Ollie hazatalál két történetet mesél el, két különböző időszakból. Billy és Ollie története a jelenben játszódik, míg Zozó és Nina útját a múltban, majd a jelenben követhetjük tovább. Mindkét mese izgalmas és érdekes, noha Zozó világa sokszor ijesztő és sötét. Az illusztrációk erre még inkább ráerősítenek, legalábbis a szépia típusú rajzok és egyik-másik rémséges külsejű szereplő képe mindenképp.

Billy és Ollie meséje egy olyan bensőséges történet, melyet talán csak egy kisgyerek érthet meg igazán, hiszen amikor eljön az idő és a felnőtt dolgok átveszik az irányítást a mindennapokban, elfelejtjük a játékokat és elfelejtünk játszani. Nagyon tetszik, ahogy Joyce megörökíti a gyermekkor ártatlanságát, ahogy megragadja azt a csodát és varázslatot, amelytől szórakoztatóvá és különlegessé válik a gyermekkor. Ugyanakkor nem zárkózik el azoktól a dolgoktól sem, amelyek beszennyezhetik ezt.

Az egyik kedvenc rajzfilmem a Toy Story, mert mindig megmosolyogtat, amikor a játékok életre kelnek. Van némi párhuzam a könyvvel, de az Ollie hazatalál azért ennél sokkal több, sokkal mélyebb. Mondanivalójában és egyszerűségében lenyűgöző, és azt gondolom, minden felnőttnek és gyereknek el kell olvasnia. Abban egészen biztos vagyok, hogy a történet sokáig velem marad, hiszen annyi mindenről szól, annyi mindenről mesél. Szól ez a megváltásról, az új kezdetekről, a megbocsájtásról, a bátorságról és a reményről. Valamint a felnőtté válásról, és a gyermekkor elfeledett részeire való visszaemlékezésről, amelyek annyira különlegessé teszik azt az időszakot.

Teljes kiőrlésű cukormentes kakaós csiga

A gyerekkor ízeit akartam belecsempészni a bejegyzésbe és nekem egyértelműen a kakaós csiga jutott az eszembe. Már kicsinek is szerettük letekerni, módszeresen enni a csigát, mert tudtuk, hogy a ropogós külső lehántása után a közepén található a legfinomabb, legkakaósabb rész. Nem zavart bennünket, hogy az egész arcunk maszatossá válik, és az sem érdekelt minket, ha némi folt a ruhánkra is jutott. A csiga nekem a mindenkori gyermekkort idézi, ha pedig egy pöttyös bögrében langyos tejet is hörpintek mellé, az már aztán tényleg maga a nosztalgia!

aa.jpgHozzávalók (12-15 darabhoz):
A tésztához:

  • 550 g + 60 g vaj
  • 150 g + 900 g teljes kiőrlésű liszt
  • 150 g eritrit
  • 500 ml tej
  • 50 g friss élesztő
  • 3 db tojássárgája
  • 1 tk só
  • kevés olaj

A töltelékhez:

  • 350 g eritrit
  • 100 g holland kakaópor

A langyos tejbe belemorzsolom az élesztőt és félreteszem. Az 550 g hideg vajat a 150 g liszttel összemorzsolom és gyors mozdulatokkal simára gyúrom. Téglatestre formázom és hűtőbe teszem, hogy kicsit megdermedjen. Addig elkészítem a tésztát, vagyis a tejes élesztőt, az eritritet, a lisztet, a tojássárgákat, a maradék vajat és a sót egy nagy tálba öntöm és addig dagasztom, amíg el nem válik a tészta az edény oldaláról. (Ha van dagasztógéped nyugodtan használd azt.) Ha kész, letakarva kb. 30 percig pihentetem. 
Ezután a lisztes vajat bedolgozom a tésztába, vagyis a megkelt tésztának nyújtok 4 vékony fület, úgy, hogy a közepe vastagabb maradjon. Ráhelyezem a megdermedt vajat és erre hajtom rá a fülecskéket. Ezután egy nyújtófa segítségével elegyengetem, vagyis beledolgozom a tésztába. Ha kész, szimplán csinálok rajta egy hajtást és elfordítom 90 fokkal, majd ismét áthajtom duplán. 30 percre megint hűtőbe teszem. Ha letelt az idő, enyhén lisztezett felületen 4 mm vastagságúra nyújtom a tésztát és vékonyan megkenem étolajjal.
A töltelékhez elkeverem az édesítőben a kakaóport és elegyengetem kinyújtott tésztán, ügyelve, hogy az alsó 1,5 cm-re ne jusson. Ezután szorosan feltekerem és a hengerekből 1,5 cm vastagságú karikákat vágok.
A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és 200-210°C-ra előmelegített sütőbe teszem. 15-18 perc alatt ropogósra sütöm, majd miután kihűlt, porcukor eritrittel szórom meg a tetejét.

430041312_7749647811720867_354673309235411586_n.jpg

Legtöbbünk még felnőtt fejjel is emlékszik gyerekkori legkedvesebb játékára, amit mindenhová magával vitt, s ami talán már születésétől mellette volt. Ollie és Billy története pont ezeket az érzéseket és élményeket szeretné feleleveníteni egy rendkívül kedves és gyönyörűen illusztrált kötetben. Tarts bloggereinkkel, hogy megismerhesd a két barátot, s esélyed legyen nyerni egy példányt a könyvből.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Ebben a játékban nincs más dolgod, mint elolvasni a kiadó honlapján a kötet beleolvasóját, majd az alapján megválaszolni az állomásokon található kérdéseket. Természetesen, a Rafflecopter megfelelő soraiban várjuk a válaszokat!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

ollie.png

A turné állomásai:
03.13.  Csak olvass!
03.15.  Milyen könyvet olvassak?
03.17.  Spirit Bliss Sárga könyves út
03.19.  Booktastic Boglinc
03.21.  Könyv és más
03.23.  KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr4318347875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása