Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Soman Chainani: Szörnyek ​és Szépek

Hófehérke mérgezett almája

2023. november 12. - KönyvParfé

5_37.jpg

Bár Soman Chainani Szörnyek és Szépek című könyve a fiatal felnőtteket célozza meg, egyáltalán nem érdekelt, hogy nem én vagyok a célközönség. A mese egyébként is kortalan, hiszen minden korosztály számára adhat valami pluszt, legyen az egy bölcs gondolat, vagy egy kis iránymutatás. Hiszek abban, hogy a mese örök és mindenkihez szól, ezért is olvashatjuk/láthatjuk/hallhatjuk újra és újra azokat a klasszikus történeteket is, melyeket gyerekkorunkból már ismerünk. Legyenek ezek a magyar népmesék, a Grimm testvérek összegyűjtött történetei vagy Andersen meséi, a mai napig képesek megszólítani bennünket, így ha némiképp módosultak is az eltelt évek során, a céljuk ugyanaz maradt: hatni és adni valamit a befogadónak.

Azt gondolom, a szerző remekül ötvözte a régi történeteket az újjal. A  kötetben 12 mese átdolgozása található, melyek lírai stílusban, mégis modern megközelítésben íródtak. A teljesség igénye nélkül, de olyan mesék kerültek a kötetbe, mint  például a Hófehérke, Rapunzel, Jancsi és Juliska, Hamupipőke, Szépség és a Szörnyeteg vagy a Pán Péter. Ezek elég gyakori tündérmesék, jól ismerjünk őket - vagy legalábbis azt hisszük. Mert Soman Chainani elméje másképp működik, a cukormáz és a boldog befejezés helyett kapunk valami újszerű, kreatív és sokszor hátborzongató dolgot, de egy biztos: ezek nem átlagos tündérmesék, ahogyan Chainani sem átlagos szerző.

Mint a legtöbb gyűjteményes kötetnél, itt is igaz, hogy vannak történetek, melyeket nem szerettem annyira és vannak, melyekhez tudtak kapcsolódni. A Jankó és a babszem soha nem tartozott a kedvenc meséim közé, az újra dolgozás itt sem segített rajta. Viszont a Pán Péter átiratot érdekesnek találtam, miután szerelem szövődik Wendy és a fiú között, majd a későbbiekben a lány anyaszerepben találja magát, egészen más arcát mutatja a történet. Egyébként sokszor kerül előtérbe az anyaság kérdése is, a Rumplestiltskinben ez a vonal nagyon hatásosra sikerült.

Érdekességük, hogy a modern köntös olyan témákkal gazdagítja tovább ezeket a meséket, mint a feminizmus, a családi kötelékek, a felnőtté válás, az etnikai sokszínűség vagy a szabad szerelem. Ebből is láthatod, hogy a szerző teljesen átdefiniálja az általunk ismert Disney-féle meséket, de elgondolkodtat bennünket arról, hogy kinek van igazi "hatalma" és mit jelent valójában az "boldogan éltek, míg meg nem haltak" kifejezés. Ezek a mesék olyan szempontból valóságosak és reálisak, hogy a szereplők döntései, melyeket meghoznak, nem mindig vetítik előre a happy end-et, de hát az életben sem mindig adatik meg mindenkinek a boldog befejezés.

A könyvben Julia Iredale illusztrációi színesítik, vagy épp teszik komorabbá a meséket. Van közte egész oldalas, színes rajz is, de inkább a kisebb, sötét és szomorkásabb képek jellemzőek, melyek még élénkebbé és néhol félelmetesebbé teszik az olvasást. Nagyon passzol a szöveg és az illusztráció egymáshoz és meglepően modern hangulatot kölcsönöznek az egésznek. A jó minőségi lapokra nyomtatott tartalom, az átgondolt szedés, valamint a csodálatos borító, melyen megelevenedik a Piroska és a farkas meséje, mind-mind azt sugallja, hogy ez egy rendkívül igényes kiadvány, melyet szeretnénk a polcunkon tudni. Nagyon örülök, hogy felkerült az én polcomra is, biztos vagyok benne, hogy elő fogom venni még és olvasok belőle máskor is.

Ezt a mesékkel teli kötetet mindenképpen 18 éven felülieknek ajánlom, valamint azoknak, akik szeretik a tündérmeséket és a mese átdolgozásokat. De azok is tegyenek vele egy próbát, akik olyan élethelyzetet dolgoznak fel, mellyel egyszer mindenkinek szembe kell néznie. Mert ki tudja? Talán pont az egyik mese ad iránymutatást, reményt és erőt egy-egy kilátástalan helyzet megoldásához.

Hófehérke mérgezett almája

Ehhez a kötethez annyira adta magát a Disney egész estét rajzfilmjei közül Hófehérke almája, melyet a gonosz boszorkány méreggel itatott át. A kötetben is szerepel Hófehérke története, bár ez is egy kis átíráson ment keresztül. Persze ijedtségre semmi ok, nem mérgeztem meg senkit. Az elkészítéshez pedig almára, fehércsokira, némi ételfestékre és egy pici kézügyességre lesz csak szükséged. 

1_72.jpg

Hozzávalók:

  • 5-6 szép, piros alma
  • 2 tábla fehér csoki
  • zöld ételfesték gél

Az almákat megmosom és fényesre törölgetem. Vízgőz fölött megolvasztom a fehér csokoládét és amikor már elég krémes, zöld ételfestékkel színezem. A zöld masszát beletöltöm egy habzsákba és elkezdem kialakítani a mérgező almák "arcait". Először két karikát teszek egymás mellé, aztán egy kisebb fordított szívet próbálok a két szemgödör alá formázni. Ezután hullámokat rajzolok, mintha folyna a csoki, kialakítom a fejet is és végül kitöltöm munícióval a réseket. Fogpiszkálóval korrigálom, ha valahová nem jutott elég csoki, de a szemek és az orr  formázásához is jól jöhet. Megvárom, míg megdermed a csoki, végül tányérokra helyezem. Rémes ajándék válhat belőle, vagy akár egy Halloween parti tökéletes kiegészítője. 

ParféTipp: Itthon találtam fél tábla mogyorótöretes fehércsokit. Felolvasztás után jöttem rá, hogy ez nem volt a legjobb ötlet, mert ettől nem lett a mázam szép, sima felületű. Ráadásul kinyomni is nehezebb volt a habzsákból, mert egy idő után a cső végére kerültek a mogyoró darabok és semmi nem jött a lyukon. Szóval ha ki szeretnéd próbálni, maradj a sima fehér csokoládénál és NE kísérletezz! :)399724300_7165426410184951_2168671868346283293_n.jpg

A Jók és Rosszak Iskolája szerzője, Soman Chainani ismét a fantázia világába kalauzol el bennünket. Ezúttal ismert, klasszikus mesék átiratait olvashatjuk tőle, melyek a borzongatás jegyében íródtak. A horror műfaját kevésbé szeretőknek, de a Halloween idején rémségekre vágyóknak ajánljuk. És ne feledjétek, ha velünk tartotok a turné során, lehetőségetek van szert tenni egy példányra a könyvből!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Játékunkban a könyvből hozunk rövid idézeteket - minden meséből csak egyet. A feladatotok, hogy kitaláljátok, az idézetek mely ismert, klasszikus mese átiratából származhatnak (pl. Hófehérke, Rumpelstiltskin).
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)salata.png

A turné állomásai:
11.04.  Readinspo
11.06.  Könyv és más
11.09.  Hagyjatok! Olvasok!
11.12.  KönyvParfé
11.14.  Csak olvass!
11.16.  Dreamworld
11.18.  Szembetűnő

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr5918249949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása