Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

David Walliams: Gengszter ​nagyi újra lecsap

Vegán döner kebab

2023. augusztus 30. - KönyvParfé

7_17.jpgIGEEEN! Egy újabb David Walliams könyv a láthatáron! A Gengszter nagyi az egyik kedvenc könyvem tőle, így amikor megtudtam, hogy érkezik a folytatás, hatalmas volt az öröm. Ebben a kötetben sem csalódtam, hiszen itt is megkaptam a walliams-féle furcsa, kitalált szavakat, Tony Ross humoros illusztrációit, a vicces listázásokat, az őrült humort és a felejthetetlen karaktereket. A Gengszter nagyi újra lecsap a Kolibri Kiadó gondozásában és Kövesdi Miklós Gábor fordításában olvasható.

A kötet olvasásának nem előfeltétele, hogy az elsőn túl legyél, de azért ha mégis úgy döntenél, hogy teszel vele egy próbát nem fogod megbánni. Egyrészt, mert a történet szívmelengető és nagyon olvastatja magát, másrészt képben leszel a szereplőkkel és jobban megismered Ben Herbertet a kisfiút, aki mindkét regény főhőse.

Bár a fülszövegből sejthető, hogy mi történt az előző részben, talán nem árulok egy túl nagy titkot, hogy Bennek hiányzik a nagymamája, aki egy évvel ezelőtt elhunyt. Sokat gondol imádott nagyijára, az együtt töltött időkre és arra a különleges éjszakára, melyet utolsó kalandjuk során éltek át. Azon a végzetes éjjelen ugyanis megpróbálták ellopni a koronaékszereket és végül találkoztak a királynővel is. De ez az este nem csak számukra vált emlékezetessé, hanem Caramell közrendőrnek is, aki akaratán kívül segített a küldetésükben, és Kukutchka úrnak, a kotnyeles szomszédnak, aki azóta is megvan róla győződve, hogy a kisfiú bűnös és szeretné fülön csípni egy gaztett közben. Most pedig újra lesben áll a minden lében kanál szomszéd, ugyanis újabb rablásokról szólnak a hírek. Ez Ben figyelmét is felkelti, mert felettébb különös nyomokat hagy maga után a tettes. Mintha a Fekete Macskaként elhíresült nagyija állna a bűntény hátterében! De hát ez lehetetlen, hiszen ő már nincs közöttük!
Kukutchka úr és bandája, a Kertvárosi Őrszolgálat zsémbes öregei ott szaglásznak körülötte, Bennek pedig muszáj megtalálnia az igazi elkövetőt, különben könnyen bajba kerülhet miatta és ráfogják a bűntényeket. Legkedvesebb barátja Rádzs, a város legnépszerűbb boltosa a segítségére siet és együtt próbálják kibogozni a szálakat. A történet pedig most is átmegy egy őrült hajszába, ahol szerepet kap a királynő, egy óriási fűnyíró, valamint egy homár jelmez is. A káosz elkerülhetetlen, a veszedelmes hajsza során pedig mi is velük menekülhetünk London sötét utcáin.

Egyszerűen imádom ezt a könyvet is, mert tele van rejtélyekkel, elképesztő fordulatokkal és egy olyan utazással, mely segítségével meglátogathatjuk London főbb nevezetességeit. Betérünk a Wembley Stadionba, megcsodálhatjuk a Világbajnoki Kupát, belopódzunk a British Museumba és az út végén Madame Tussaud panoptikumában két királynőt is szemügyre vehetünk, melyek közül az egyik valóban él.

Ez a könyv a szülői elvárásokról, a családi kötelékekről és a gyász kezeléséről szól, bár ezek azt hiszem mindig is fontos szerepet játszottak Walliams könyveiben. Számomra azt a tanulságot hordozza a kötet, hogy ha valaki meghalt, az nem jelenti azt, hogy teljesen eltűnt az életünkből. A szívünkben örökké él és ha emlékezünk a szeretteinkre, az együtt töltött vidám pillanatokra, még nagyon sokáig velünk maradnak.
De az emlékezés mellett muszáj a mában élnünk. Ebben segít Bennek Rádzs, a melegszívű barát és hű társ, aki ahelyett, hogy a boltjában ülne és árulná a lejárt és romlott édességeket, Bennel tart a korántsem veszélytelen kaland során.

Az illusztrációkat, mint ahogy megszokhattuk, most is Tony Ross követte el. Talán nem is lenne tökéletes egy Walliams könyv sem nélküle. Nem csoda, hiszen ők olyanok ketten, mint a borsó meg a héja. Ideális párosítás, remélem még nagyon sok közös könyvet olvashatunk tőlük.

A Gengszter nagyi újra lecsap egy szellemes és humor történet, melytől annyit fogsz nevetni, hogy fájni fog a hasad. Ajánlom azoknak, akik szerették az első kötetet, de azoknak is, akik nem riadnak vissza a szürreális pillanatoktól. A vizuális élmény, valamint a könyv szedése pedig arra csábítja a gyerekeket, hogy önállóan olvassák el. Hajrá!

Vegán döner kebab

A döner kebab fontos jelentőséggel bír a történetben, ezért arra gondoltam, el is készítem a könyv mellé. Mivel nem fogyasztunk húst, helyette fűszeres szejtánnal töltöttem meg a pite batyukat. Azt hiszem még életemben nem esett ilyen jól egy vacsora. Fűszeres falatok, selymes öntet és sok zöldség. Egyszerűen isteni volt!

4_43.jpg

Hozzávalók:
A szejtánhoz:

  • 250 g búzasikér
  • 100 g fehér liszt
  • só, bors (Jobban kell fűszerezni, mint a húsokat, de figyelj arra, hogy ha pácolni fogod, az szintén sós, így ne ess túlzásokba. Ha a későbbiekben is készítesz, de másképp akarsz eljárni, akkor tehetsz bele fokhagymát, szójaszószt vagy más
  • 3-4 dl hideg víz
  • 1 zacskó gyros fűszerkeverék
  • olaj

A sikért, a lisztet és a fűszereket egy nagy tálban összekeverem. Hozzáöntöm a vizet és nagyon gyorsan eldolgozom a masszát. Sietni kell vele, mert a sikér gyorsan összeáll, a végén pedig egy kicsit nyúlós gombóc lesz a végeredmény. Nem kell megijedni az állagán, ilyennek kell lennie. 
Egy nagy lábasba vizet teszek, adok hozzá sót és felforralom. A masszát 4 részre osztom és a forrásban lévő vízbe dobom, de maximum 2 darabot teszek bele egyszerre, mert a búzahús megdagad a főzés során. 10-15 percig forralom, majd kiveszem őket és hagyom langyosra hűlni. Amikor mindegyik kész, vékony csíkokra szeletelem, beleteszem az egészet egy nagy edénybe, meglocsolom egy kevés olajjal, megszórom a gyros fűszerkeverékkel, majd alaposan összekeverem. Lefedve legalább fél óráig állni hagyom.
Egy nagy serpenyőbe öntöm a csíkokat és egy kevés olajon megpirítom minden oldalát. Kevergetem, kavargatom és hagyom, hogy itt-ott igazán pirosra piruljanak a falatok, mert tudom, hogy ezek lesznek a legfinomabbak.

Az öntethez:

  • vegán tejföl/joghurt
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • só, bors

Az öntetet hozzávalóit egy kis tálkában alaposan összekeverem és felhasználásig hűtőbe teszem, hogy addig is jól átjárják az ízek.

Továbbá:

  • pita tészta
  • zöldségek minden mennyiségben: paradicsom, uborka, hagyma, saláta, lilakáposzta, stb.
  • chili szósz (opcionális)

Ezután már csak össze kell rakni a kebabot. A piták mindkét oldalát egy kis vízzel meglocsolom és egy forró serpenyőben picit megpirítom. Levágok belőlük egy kis darabot, hogy meg tudjam tölteni a belsejüket, majd szépen belepakolom azt a sok jóságot, melyeket korábban előkészítettem. Vagyis jöhetnek bele a fűszeres szejtán csíkok, a zöldségek, a chili szósz és végül a fokhagymás öntet. Azonnal fogyasztom, mert melegen a legfinomabb. És ami a legfontosabb, ez nem az az étel, melyet lehet szépen enni, szóval szalvétát a közelbe és uccu!

ParféTipp: Ha nincs időd szejtánt, vagy más néven búzahúst készíteni, boltban is beszerezheted. Ezt csak pácolni kell és kisütni, de ha rám hallgatsz, szánsz időt az elkészítéshez, mert rendkívül kiadós és fillérekből kihozol 5-6 adagot.363376341_10160775692259812_6405661317398625412_n.jpgDavid Walliams legújabb regénye a nagysikerű Gengszter nagyi folytatása, s kiderül belőle, hogy mi történt Bennel az előző történet vége óta és hogy milyen kapcsolat van élete legkülönlegesebb éjszakája és a Londonban ismét elharapódzó különös rablások között. Ha bloggereinkkel tartasz és velük együtt feded fel a titkokat, akkor tiéd lehet a Kolibri Kiadó által felajánlott nyereményjáték is.

NYEREMÉNYJÁTÉK

A regényben az egyik bűntény helyszíne a British Museum ahol rengeteg műkincs megtalálható. Ezekről találsz képeket a bloggereknél, megfejtésül a műtárgy nevét írjátok be a Rafflecopter megfelelő dobozába.
(Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)370265139_10160829882684812_7629543944732573685_n.jpg

A turné állomásai:
08.29.  Olvasónapló
08.30.  KönyvParfé
08.31.  Szembetűnő

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr6718181715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása