Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

5+1 érdekesség a Grimm testvérekről

2023. május 19. - KönyvParfé

grimm_tesok.jpg

Ha valaki a Grimm testvéreket emlegeti, általában a tündérmesék ugranak be először róluk, és azok a Disney-adaptációk, amelyek gyerekek generációit szórakoztatták. De mi a helyzet a történetek eredetével és mit is tudunk a két testvérről? Hófehérke és a hét törpétől a Piroska és a farkasig szinte az összes meséről hallottunk már, találkozhattunk velük valamilyen átdolgozás formájában. Látjuk magunk előtt a gonosz mostohát, amint átnyújtja mostohalányának a mérgezett almát, és Rapunzel alakja is ismerős lehet, akit a boszorkány bezár egy magas toronyba, de évekkel később hosszú aranyszínű hajfonatát leengedve, felmászik hozzá a jóképű herceg, hogy megmentse. Vajon honnan jöttek ezek a történetek és milyen jól ismerjük a mesegyűjtő testvérpárt?

1. Nagy családban nőttek fel, Jacob és Wilhelm voltak a legidősebbek az öt fivér és egy nővér közül. Kimagasló sikereket csak ketten értek el, bár az 1815-ben kiadott mesekönyvük illusztrációját egyik öccsük, Ludwig Emil készítette. Jacob volt a legidősebb, komoly és eléggé befelé forduló embernek tartották, míg Wilhelm szókimondóbb és beszédesebb volt, de fizikailag betegeskedőbb, gyengébb testvéreinél. Asztmában szenvedett.

2. Mielőtt mesegyűjteményükről ismertté váltak volna, a testvérek filozófiát és nyelvészetet tanultak. Életünk nagy részét a germán régiók folklórjának kutatásával és gyűjtésével töltötték. Jacobról még egy nyelvészeti törvényt is elnevezek, mely alapjaiban változtatta meg a tudósok véleményét a germán nyelvről.
A mesék gyűjtése szenvedélyükké vált, nagyjából 200 történetet sikerült egyetlen kötetbe, a Bölcsődei és Háztartási mesékbe köttetniük. Kevesen tudják, de a testvérek vállalkoztak egy terjedelmes német szótár megírására, de sajnos csak az F betűig jutottak. Jacob épp a Frucht, azaz a gyümölcs szócikknél tartott, amikor elhunyt. A testvérek halála után több tudóstársuk dolgozott ezen a munkán, a mű végleges terjedelme harminckét vaskos kötetből áll.

3. Az a szóbeszéd járja, hogy a Grimm testvérek elismerően beszéltek hazánk egyik legnagyobb költőjéről, Petőfi Sándorról. A világirodalom öt legismertebb egyénisége közé sorolták, olyan híres és kimagaslóan tehetséges szerzők közé, mint Dante, Homérosz, Goethe és Shakespeare.

4. A mesék hosszú évek alatt formálódtak, és váltak könnyebben emészthetőbbé az olvasók számára. A brutális történetek a kiadások és fordítások során finomodtak, de erre szükség is volt, hiszen sok ismert mese igaz történeten alapul. A Jancsi és Juliska című mesét például egy 17. században élt asszonytól származtatnak, aki különlegesen finom kekszeket sütött, de a receptet senkinek sem árulta el. Egy féltékeny rosszakarója ezért boszorkánysággal vádolta, állítólag saját kemencéjébe vetették az asszonyt. 

5. 2011-ben a Leicesteri Egyetem hallgatói azt vizsgálták, hogy az egyes Grimm-mesékben történtek a valóságban is működhetnek-e. A Raponc, avagy Az aranyhajú leány című meséből azt kutatták, valóban fel tudna-e mászni a herceg a toronyba egy lány hajfonatába kapaszkodva. A kísérletből kiderült, hogy az emberi haj elég rugalmas és erős ahhoz, hogy ez éles helyzetben is működjön.

+1. A szóbeli történetmesélést akkoriban főként nők végezték, így logikus, hogy a Grimmek történeteit női mesemondók mesélték el. Dortchen Wild volt az egyik legtermékenyebb mesemondó, aki nagyjából negyven történetet mondott el a testvéreknek. Tőle ismerjük a Békakirályt, A tündék és a cipészt, valamint a Jancsi és Juliskát. A hölgy sok éven át segített Grimméknek, kapcsolatuk pedig annyira szorossá vált, hogy Wilhelm Grimm a későbbiekben feleségül vette Dortchent.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr6117765070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása