Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

10 érdekes tény a krimi koronázatlan királynőjéről

2023. szeptember 01. - KönyvParfé

10_erdekes_teny.png

Ki volt Agatha Christie? Minden bizonnyal a 20. század egyik legnagyobb írónője. Könyveiből eddig kétmillió példányt nyomtattak ki és 103 nyelvre fordítottak le. Úgy hírlik, ennél több kiadást csak a Bibliának és Shakespeare műveinek tulajdonítanak. 66 detektívregényt, 14 novellásgyűjtemény, és több mint 20 színdarabot írt. Minden idők legnagyobb regényírójának tartjuk számon, történetei időtállóak, melyek még ma is megdolgoztatják a szürke agysejtjeinket. Most összeszedtem 10 meglepő és érdekes tényt róla, hogy kicsit jobban megismerjük a krimi koronázatlan királynőjét!

1_2.png

Azért kezdett el detektívregényeket írni, mert 11 évvel idősebb nővére Margaret (Madge) Frary folyton ugratta, hogy úgysem menne neki. Bonyolultnak tartotta Agatha történeteit, ám a későbbiekben pont ez a kikezdhetetlen logika tette sikeressé. 1920-ban jelent meg első krimije, melynek címe: A titokzatos stylesi eset. A sors fintora, hogy évekig nem haraptak rá a kiadók.

2_3.pngUtálta a tömeget, a cigarettafüstöt, a hangos zenét, a narancslekvárt és az osztrigát. Ellenben megszállottja volt a tejszínnek és a devonshire krémnek, valamint rajongott még a foxterrierekért, a Wagner operákért, a gyöngyvirágért és a zöld színért. Két kedvenc írója volt: Elizabeth Bowen és Graham Greene.

3_3.png1922-ben első férjével, Archie Christie-vel világkörüli útra indultak. Még Hawaii-ra is eljutottak, ahol megtanulták a szörfözés tudományát. A írónő imádta ezt a sportot, de nem csak ebben volt jó. Szeretett görkorcsolyázni és teniszezni is. Unokája, Mathew Prichard szerint a nagymamája tele volt energiával és szenvedéllyel.

4_1.pngHa Isztambulban jársz, lehetőséged van kivenni a Pera Palace Hotel 46 négyzetméteres, erkélyes, fürdőszobás lakosztályát. A 411-es szoba különlegessége, hogy Agatha itt írta meg a nagysikerű Gyilkosság az Orient expresszen című krimijét. A regényből számtalan adaptáció készült, utoljára 2017-ben láthattuk a mozivásznon. A filmet Kenneth Branagh rendezte, és ő alakította Poirot karakterét is. De szerepet kapott még benne Johnny Depp, Penélope Cruz és Judi Dench is.

5_1.pngAz 1926-os év életének talán legjelentősebb fordulópontja volt. Ekkor jelent meg Az Ackroyd-gyilkosság, mellyel gyakorlatilag berobbant a köztudatba, valamint ebben az évben tűnt el. December 3-án, miután akkori férje, Archibald bejelentette, hogy válni akar tőle, Agatha beült a kocsijába és néhány napra teljesen nyoma veszett. Csak egy levelet hagyott a titkárnőjének, melyben azt írta, hogy Yorkshire-be utazik, de a helyszínen nem jelent meg. A rendőrség kiterjedt kutatást indított, 15 ezer önkéntes kereste és búvárokat is bevetettek, hogy átfésüljék a környékbeli tavat. Ám a keresés eredménytelen volt.
11 nappal később azonosították Christie-t a Swan Hydropathic Hotelben, ahová Mrs. Terese Neele néven jelentkezett be. Az írónő nem tudott kielégítő magyarázatot adni a történtekre, de felmerült az idegösszeroppanás, az amnézia és a férj bosszantásának gyanúja is.

6_2.pngA rossz nyelvek szerint egyszer azt mondta, hogy "A régész a legjobb férj. Minél jobban öregszel, annál inkább érdeklődik irántad." Ez a híresztelés téves, de az viszont biztosan igaz, hogy régész férje Max Mallowan sorozatosan félrelépett. Majd miután Agatha Christie meghalt, feleségül vette akkori szeretőjét, Barbara Parkert.

7_2.pngAgatha Christie-nek álnéven is jelentek meg könyvei, de ezt 20 éven keresztül sikerült titokban tartania. 6 romantikus regénye került fel a könyvesboltok polcaira, melyeket Mary Westmacott néven adtak ki. De nem ez volt az egyetlen alteregója, ugyanis karrierjének elején Monosyllaba néven küldte el a kiadóknak írásait.

 8_1.png1941 környékén nyomozni kezdett utána az MI5, miután az N vagy M című regényének egyik szereplője, Major Bletchley és a történet, melyet köré fűzött, túl realisztikusra sikeredett. Azt gondolták az ügynökök, hogy Christie-nek van egy kéme a Bletchley Parkban lévő kódfejtő központjukban. Másképpen honnan jutott volna eszébe ez a név? Az írónő így magyarázta a dolgot: "Éppen Oxfordból zötykölődtem London felé, amikor Bletchleynél lerobbant a vonat. Azzal álltam bosszút a helyen, hogy Bletchleynek neveztem az egyik legkellemetlenebb karakteremet."

9_1.pngAmikor Agatha Christie megölte egyik legsikeresebb szereplőjét, Hercule Poirot, a New York Times teljes oldalas gyászjelentést jelentett meg. Azóta sem kapott ekkora figyelmet egy fiktív személy sem. Christie nem különösebben kedvelte az általa kitalált karaktert. Utálatosnak, dilisnek, egocentrikusnak és fárasztónak nevezte. Már az 1940-es években eltervezte, hogy kivégzi egy történetben a férfit, végül 1975-ig megkegyelmezett neki. Poirot neve a francia poireau-ból jön, amely magyarul póréhagymát jelent.

10.png

Kíváncsi vagy, hogy milyen hangja volt a krimi koronázatlan királynőjének? Több, mint 13 órányi hangszalagot fedezett fel néhány éve Agatha unokája. Ezeket a tekercseket önéletrajzának megírásakor rögzített, IDE KATTINTVA te is belehallgathatsz a megmaradt hangfelvételbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr4318204651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása