Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása

Nils papucscipője

2015. május 07. - KönyvParfé

nils_holgersson_csodalatos_utazasa.jpgEgy régi ismerősöm egyszer azon mulatott, hogy az Ikea éttermében Nils Holgersson menü kapható, Rénszarvas burgerrel, amit Zuzmó lével öblíthetsz le. Ezen akkor én is jót derültem, igaz azóta sem tudom, hogy ez komoly volt-e, vagy csak csőbe akart húzni. Viszont arról sokáig meg voltam győződve, hogy Nils Holgersson nem a svéd, hanem a holland gyerekek története... hiszen a fiún fapapucs van, az meg inkább rájuk jellemző viselet. Tévedtem! 

Pár hete felpattantam a Nosztalgia Vonatra, és azóta sem tudok leszállni róla. Nagy örömmel veszem kézbe a régi meséket és lapozgatom fel újra és újra. Csodás érzés megint gyereknek lenni. A könyvtárba járva bukkantam rá erre a történetre, amit rögtön haza kellett vinnem. Majd egész este csak olvastam, olvastam és olvastam.

Kevesen tudják, de ez a regény eredetileg iskolai tankönyvnek készült. 1906-ban a svéd kormány pályázatot hirdetett, és ennek keretein belül írta meg Selma Lagerlöf ezt az ifjúság számára. A cél az volt, hogy földrajz oktatásra használható tankönyv legyen, és izgalmas, érdekes köntösbe csomagolva tanítson. Az írónő hatalmas lelkesedéssel kezdett neki a munkának, melyből száműzni akarta az unalmas geográfiai segédleteket. Olyan könyvet szeretett volna írni, melyben a svéd gyerekek egy felejthetetlen utazás keretében megismerhetik a hazájukat, annak természeti kincseit, a népi hiedelmeket, legendákat. Akkora sikert aratott, hogy az írónő szó szerint beírta magát a halhatatlanok közé, hiszen ő lett az első nő, aki Irodalmi Nobel-díjat kapott. Jó lenne a mi hazánkról is egy ehhez hasonló kiadvány! Mennyivel izgalmasabb lett volna az általános iskolai földrajzóra, ha Szabó Ervin, vagy Csukás István írja a tankönyvet!

Nem gondolom, hogy a történet sokak előtt ismeretlen. Egy piros sapkás, 14 éves kisfiú a főszereplő, aki igen komisz. Rengeteg csintalanságot követ el és bántja a háziállatokat is. Eszik, alszik és unatkozik, a felmerülő időben pedig folyamatosan valami rosszaságon töri a fejét. Majd találkozik egy manóval, akivel tiszteletlenül beszél. Mivel mindannyian tudjuk, hogy a manókkal nem lehet kekeckedni, ő el is varázsolja Nilst, aki arasznyira zsugorodik. És innen kezdődik csak a nagy kaland! Érteni kezdi az állatok nyelvét, majd találkozik a vadludakkal. Izgalmas útra indul egy házilúd csapattal, és Márton Gúnár nyakán kapaszkodva fedezi fel hazája vadregényes és rejtélyes tájait. Rengeteg kalandot él át és sok új barátra tesz szert a féléves utazása során.

Ne tévesszük össze a könyvből készült rajzfilmsorozattal, mert sok mindenben különbözik. Nilst a könyvben Babszemnek hívják az állatok, és ami számomra kissé csalódás, az Pocok. Ez a kis szőrös, nagy dumás rágcsáló csak a mesefilmben létezik. A könyv itt-ott igen szomorú, hiszen pár szereplő meghal a történet során, de érdemes elolvasni, hisz Selma Lagerlöf varázslatos egyszerűséggel mesél az elmúlásról is. Nagyszerű kis mese, mert olvastatja magát, miközben egy csomó történetet, népmesét, hiedelmet megismertet az olvasóval. Gyönyörű tájakon fordulnak meg a szereplők, így rengeteg új információ is felcsipegethető. Nils megváltozik a történet végére, hiszen annyi mindent lát a nagyvilágban, hogy ő maga is formálódik közben. Megtanul aludni a jégen, megtanulja, hogy milyen nélkülözni, a hidegben vacogni, vagy éppen élelem nélkül álomra hajtani a fejét. 

A mondák és hosszú elbeszélések itt-ott lassíthatják az olvasást, ezért ha kisebb gyerekeknek szánod, akkor érdemes a könyvből készült rövidített verziót beszerezni. Ilse Binting dolgozta át a történetet, és bár a sztori ugyanaz, kevesebb leíró részt találsz benne. Végezetül még annyit, hogy Nils karaktere már több mint 100 éve jelen van. Ebből is látszik, hogy a jó történetek sohasem évülnek el.

+ 1 érdekesség: 

sved_20_korona.jpg

Ha esetleg Svédországban jársz és papírpénzzel fizetsz, akkor könnyen lehet, hogy olyan bankjeggyel találkozol vásárláskor, melynek hátoldalán Nils Holgersson szerepel. A 20 koronások között még rá lehet bukkanni Nilsre és a vadludakra. Igaz, igen sokat gyűjtik.

 

 Kedvenc idézetek: 

Vagyunk úgy néha egy-egy állattal, hogy akaratlanul is kételkedünk – állat-e vajon? És szinte félünk tőle, mert hátha elvarázsolt ember.

Nem érdemes búsulni, Nils Holgersson! Gyönyörű ez a világ, kicsinek, nagynak!

Nils papucscipője

Az ételválasztásról annyit, hogy nekem Nils Holgerssonról először mindig a fapapucs ugrik be. Kicsiként elméláztam azon, hogy miért nem esik le a fiú lábáról, hisz fent ül a magasban, miközben mindenféle időjárási viszontagságot elviselve, szédítő sebességgel szelik át Svédországot. Ezt a lábbelit most hosszúkás zsemlékből reprodukáltam.

nils01.jpg

 

Hozzávalók:

  • 2 darab hosszúkás zsömle (Hatalmas lábúaknak két egész vekni!)
  • 1 éles kés
  • 1 kis türelem
  • icipici kézügyesség

Tedd egy vágódeszkára a hosszúkás zsömléket. Merőlegesen vágj bele a késsel, kb. a zsömle 2/3-nál. Vigyázz, hogy ne vágd el teljesen, mert akkor nem lesz tökéletes a fej és talp része. Hagyj legalább 1 cm-es peremet az aljánál, majd az asztallal merőlegesen a végétől kezdd el szelni a tésztát, egészen a bevágásig. Így megkapod a papucs formáját. Most jöhet a tészta belének kiszedése, hiszen csak úgy bújhatsz majd bele, ha üreges! Voila, kész is a papucs! A képeken jól látszik, hogy az én lábbelijeim kicsit nyomoroncok lettek, ennek azaz oka, hogy nem találtam két egyforma, tökéletes zsemlét. Neked biztosan több szerencséd lesz! Figyelj arra, hogy látható legyen a jobbos és balos forma. Ha rozsosat veszel, vagy magosat, akkor a színekkel is variálhatsz. Nem mondom, hogy télen hordható, de ilyen időben jól szellőző viselet. Kora ősszel akár egy zoknival is felveheted, és szerintem igazán áramvonalas. Ergonómiai kialakításának köszönhetően kíméli a lábad, nincs is szükség lúdtalpbetétre. Hosszú túra utakra nem alkalmas, de városnéző körútra felveheted, esetleg madarakon repüléshez. Ebben tutira egyedi leszel! És ha végül úgy döntesz, nem akarod hordani, akkor kenj a belsejébe házi szilvalekvárt és már eheted is a lekváros papucsot, új csomagolásban!

nils07.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr257339006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása