Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Barbie Book Tag

2023. augusztus 08. - KönyvParfé

peach_and_green_antique_floral_facebook_cover.jpg

Gyerekkorom egyik legnagyobb szomorúsága, hogy nem volt Barbie babám. Pedig szerettem volna, de valahogy soha nem került bele az ajándékkosárba. Ez az év viszont busásan kárpótol mindenért, hiszen mióta a mozivásznon megjelent Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével a Barbie című egész estés filmvígjáték, mindent rózsaszínben látok! Ennek apropóján egy Book Tag-re invitállak, ahol olvashatsz néhány érdekességet az ikonikus babáról és segítségével csokorba szedheted a legjobb könyveket, melyeket mostanság olvastál.

2_1.png

Az első Barbie baba 1959. március 9-én New Yorkban debütált a nagyközönség előtt.
Egy könyv, amely az '50-es évek végén és a '60-as évek elején játszódik

A tavalyi olvasásaim között ráakadtam egy gyöngyszemre. Már az első fejezetek után tudtam, hogy kedvenc lesz és tényleg jó lett a megérzésem. Bonnie Garmus Minden kémia című könyve a 60-as években játszódik, és egy olyan hölgy a főszereplője, aki okos, határozott és céltudatos, rendíthetetlenül menetel előre és próbálja felvenni a harcot a férfiakkal szemben a kegyetlen tudományos világban. Gyakorlatilag minden sorát imádtam, volt idő, amikor idegesítő, őrült némberként tukmálom rá a könyvet mindenkire. (Bocsi!) Nemrég megtudtam, hogy a regény megfilmesítési joga is elkelt, szóval nagyon várom, mit fognak kihozni belőle.

3_1.pngMint a legtöbb játékbaba, kívül gyönyörű, de belül üres.
Egy könyv, amelynek nagyon tetszett a fülszövege, de a történet már nem hozott annyira lázba

Hűha, volt mostanában pár könyv, ahol a borító elvitt, de a belbecs sajnos nem hozta a vártat. Jill Santopolo legújabb regénye a Minden, ami utána jött sajnos nem lett kedvenc, pedig az előző könyve, A fény, amit elvesztettünk nagyon tetszett. Valamint Katy Hays A kolostor című thrillere sem győzött meg, de erről hamarosan a blogon is olvashatsz, addig nem lövöm le a poént.

4.pngA Barbie baba mindig is sok ember fantáziáját megmozgatta és megmozgatja a mai napig is.
Egy könyv, amely teljesen bekúszott a bőröd alá és nem tudod felejteni.

Nagyon sok ilyen könyv van, de idén talán két olyan akadt, melyek sokszor előjönnek még most is a gondolataimban. Az egyik Clara Dupont-Monod Egy közülünk című regénye, a másik Emma Straub Holnap ilyenkor című könyve. Mindkettő a maga nemében tökéletes és szép történet. Persze nem árt, ha van a közelben papírzsepi...

5.pngSzámos ritka Barbie baba létezik, melyeket nagyon nehéz beszerezni.
Egy könyv a polcodon, amelyet nehezen sikerült megkaparintanod

Több is van, de talán amire a legbüszkébb vagyok, az Kathryn Stockett A Segítség című kötete. A sárga, filmes borítós kiadásért nagyon sokat kellett talpalnom, de végül meglett. Fontos számomra ez a könyv, mert egyrészt szeretem a történetet, másrészt a legelső blogbejegyzés erről a könyvről született az oldalon. Akkor még nagyon kezdő voltam, de az az írás mindig arra emlékeztet, hogy mennyi minden történt és mennyit fejlődésen mentem keresztül az elmúlt évek során. Érzelmi töltete van, szeretemkönyv, amelyre mindig jó ránézni a polcon.

6_1.pngBarbie mindig is a női erő szimbóluma volt. Láthattuk űrhajósként, orvosként, tudósként és rendőrként is.
Nevezz meg egy könyvet, amelynek főszereplője megelőzte korát

Itt is bedobhatnám Bonnie Garmus Minden kémia című könyvét, de inkább nem teszem. :) :)
Hmmm, azt hiszem a nemrégiben olvasott Agatha Christie életrajz passzol ehhez a ponthoz, hiszen az írónő korának egyik meghatározó nőalakja volt. Fittyet hányt a társadalmi elvárásokra, neme és származása ellenére sikerült legyőznie az akadályokat és egy sikeres, önmagát eltartó, dolgozó nővé vált. Modernsége abban is megmutatkozott, hogy szerette a gyors autókat, szörfözni járt Hawaiira és érdekelte az akkor még újnak számító tudományág, a pszichológia.

7_1.pngBarbie fiktív életrajza szerint 1961-től lett Ken a vőlegénye. Kevesen tudják, de 2004-ben szakítottak, ekkor összejött Barbie egy ausztrál szörfössel, akit Blaine-nek hívtak. Szerencsére 2011-ben visszataláltak egymáshoz Kennel, boldogságuk azóta is töretlen.
Egy könyv, amelynek szereplői igazán szeretik egymást és szerelmük minden akadályt legyőz

Idén nyáron több romantikus regény is lecsúszott, de ami a legjobban bejött eddig, az Emily Henry-től A könyvek szerelmesei. Volt benne minden: félreértések, vicces szópárbajok, szerethető karakterek és természetesen itt is minden jó, ha a vége jó.

8.pngA Barbie babák mindig is népszerűek voltak. Úgy is nevezhetnénk őket, hogy a legtöbb kislány vágyálma.
Melyik könyvre vágy a legjobban mostanság? Mit szeretnél olvasni nagyon a közeljövőben?

Arra gondoltam, hogy kicsit ráállok a klasszikusokra és szemezgetni szeretnék az 1001 könyves listáról. A Könyvhéten megvettem az Európa Kiadó standjánál Margaret Mitchell Elfújta a szél című regényét. Még nem olvastam, régi elmaradásomat szeretném törleszteni ősszel, ráadásul ez az új, kétkötetes kiadás valami csoda. Nagyon várom, hogy elkezdjem.

9.png

Barbie-t mindig is tökéletes alakja és elérhetetlensége miatt kritizálták.
Nevezz meg egy könyvet, amelyhez hasonlót még soha nem olvastál, mert egyedi és különleges

Nagyon szeretem az olyan könyveket, amelyekben a kitűnő történet mellett a vizualitás is hozzáad valami pluszt. Az egyik kedvenc íróm Patrick Ness, aki Siobhan Down korai halála miatt elvállalta, hogy befejezi a Szólít a szörny című regényt. Jim Kay illusztrációi és maga a történet annyira erős, hogy földhöz vágja az olvasót. Mindenkinek ajánlom. 
A másik könyv pedig, amit egyedinek tartok, az Brian Selznick A leleményes Hugo Cabret című regénye. Aki hozzá tud jutni, mindenképp olvassa el, nagyon egyedi és szép történet.

A Book Tag-et bárki viheti, jó töltögetést hozzá. Viszont arra megkérnélek, ha lecsapsz rá, a forrást ne felejtsd el feltüntetni. Köszönöm! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr6818187399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása