Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Emma Straub: Holnap ​ilyenkor

Vegán hot dog

2023. június 16. - KönyvParfé

4_42.jpg

Pár hete lettem 40. Minden évben egy kicsit megvisel a szülinapom, mert látom magamon és a környezetemben élőkön is az idő múlását. Egy picit ilyenkor megállok és átgondolom az elmúlt évet, számot vetek, hogy mi történt és min kell, vagy kellett volna változtatnom. Ilyenkor jobban tudatosodik bennem, hogy milyen gyorsan röpülnek az évek, s persze elő jön az örök kérdés is: Merre tartok és jó helyen vagyok-e most az életemben? Emma Straub Holnap ilyenkor című regényének főszereplője egy szintén 40 éves nő, aki hasonló dilemmákkal küzd, mint most én. Valószínűleg ezek miatt vált meghatározó könyvvé számomra ez a regény, melynek szinte minden cselekményszálával tudtam egy picit azonosulni.

A történet főszereplője Alice, aki hamarosan 40 lesz, de nem igazán várja, hogy átlépje azt a bűvös 4-est. Egyedülálló és egy brooklyni stúdiólakásban él, ráadásul a régi iskolájában dolgozik. Úgy érzi, megállt az idő, ő pedig megrekedt egy szinten. Legjobb barátnője Sam, szöges ellentétben áll vele. New Jersey-ben lakik, boldog házasságban él, gyerekei vannak és a zűrös mindennapok mellett a karrierjét is sikerül építenie. Alice születésnapja elég magányosan telik, egyedül sétál a nagyvárosban, felkeresi a régi, kedvenc helyeit és próbál nem belegondolni, hogy mennyire egyhangú minden és nem emlékeztetni magát percenként arra, hogy az apja haldoklik. Azon az éjszakán kissé többet iszik a kelleténél és ittasan vetődik az apja házához, majd miután vacakol a kulcsokkal és nem tud bejutni, a fészerben tölti az éjszakát. Másnap reggel viszont szembesülnie kell egy nem kis problémával: újra 16 évesen ébred a hálószobájában, a naptár pedig 1990-et ír. Minden olyan, mint ahogy az emlékeiben élt: az apjával lakik, merő kupleráj a szobája, ugyanazok a barátai és kamaszként újraéli az első gyerekkori szerelmet is. Az első sokk után egyre érdekesebbé válik a történet, a tapasztalások alkalmával pedig arra is rájön, hogy beleszólhat a történésekbe és ezáltal megváltoztathatja a jövőjét. Először a szerelmi életét teszi rendbe, majd megkeresi és megkéri az apját, hogy csináljon pár dolgot másképp, hiszen arra vágyik, hogy nagyon sokáig mellette maradjon. Csakhogy miután visszatér a jelenlegi életébe, amely a beavatkozások miatt egészen más lett, mint a korábbi, rájön, hogy talán mégsem erre az új életre vágyott.

Azt hiszem, amikor kicsi gyerekek vagyunk, úgy tekintünk a szüleinkre, mintha hősök lennének. Sebezhetetleneknek és erőseknek látjuk őket. Kamaszkorban egy kicsit megváltozik minden. Azt gondoljuk, hogy nekünk mindent másképp kell csinálunk, és hogy a saját gyerekeinket jobban neveljük majd és mindenben jól, vagy legalábbis jobban döntünk. Szentül hisszük, hogy nem fogjuk azokat a hibákat elkövetni, melyeket mi még akkor is hatalmas sérelemnek érzünk. Aztán amikor saját gyerekeink lesznek, saját háztartásunk, saját életünk, egy csapásra rájövünk, hogy milyen nehéz is ez, és értelmet nyer egy csomó dolog, melyet korábban hibának véltünk. De eközben rengeteg idő eltelik, a szüleink pedig halhatatlan hősökből hétköznapi hősökké válnak, akiket minél hosszabb ideig szeretnénk magunk mellett tudni. Csakhogy az idő nem nekünk dolgozik, az örökké nem létezik és egyszer mindennek és mindenkinek eljön az ideje.
Alice is retteg az elkerülhetetlentől, a történet ezen szála és a felismerés bizony alaposan megdolgoztatja a könnycsatornákat. Mert muszáj megtanulnia mindenkinek, hogy bizonyos dolgokon nem lehet változtatni, bármennyire is próbálkozunk.

Ez egy nagyon szép történet a család és a barátok közötti kapcsolatokról, melyet az időutazós szál tesz izgalmassá. Személy szerint odáig vagyok az időutazós filmekért, igaz hasonló könyvet ritkán veszek a kezembe. Pedig tetszett ez a sci-fi vonal, még ha nem is annyira erős, mint egy kemény és áramvonalas science fiction regényben. Mert itt igazán a kőkemény nosztalgia figyel be, mint inkább a tudományos fantasztikum. Visszarepülünk újra a 90-es évekbe, ahol még nincs okostelefon csak vezetékes, még ismerjük azt a kifejezést, hogy VHS, vagyis videókazetta, és rádión próbáljuk elkapni az épp aktuális kedvenc popsztárunk friss slágerét. Kész nosztalgia!

A történet rengeteg kérdést felvet az idővel és a saját életünkkel kapcsolatban, bár azt gyanítom, hogy ezt a könyvet azok fogják igazán értékelni, akik már bőven túl vannak a kamaszéveken. Az idő múlásával vannak ajtók, melyek bezárulnak. Kifuthatunk a gyerekvállalásból, elhibázott döntések miatt lecsúszhatunk egy ígéretes karrierről vagy egy boldog házasságtól. Ez a könyv pedig lehetőséget ad arra, hogy egy kicsit mindannyian elmélázzunk azon, vajon az életünk egy-egy fontosabb állomásán jól választottunk-e. Vajon most, érettebb fejjel másképp csinálnánk bármit is?

Vegán hot dog

Gyorskajákból soha nem elég, legyen az pizza vagy hot dog. Ha Amerikában élsz, talán még inkább a mindennapok szerves részét képezi, bár lehet, hogy ez csak egy újabb negatív sztereotípia. De egy biztos, jó sok fontos beszélgetés zajlik gyorsétteremben, mely ebben a könyvben sincs másképp. Általában megkérdezem a turnén résztvevő bloggereket, hogy kinek milyen étel jutott eszébe a könyvről. Erre zsigerből jött a válasz, hogy hot dog. (Köszi Lobo!) Annyiban extráztam, hogy a vásárolt bolti kiflikbe saját készítésű, húsmentes kolbászkák kerültek. Csak halkan súgom meg, hogy fenomenálisak!

3_58.jpg

Hozzávalók:
A vegán kolbászkákhoz (6-8 db jön ki nagyságtól függően):

  • 1 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 tk köménymag
  • fél bögre főtt csicseriborsó
  • 2 ek paradicsompüré
  • só és bors (a sóval csak óvatosan, mert a szójaszósz is sós)
  • 1 tk füstölt paprika
  • 2 ek szójaszósz
  • 1,5 bögre búzasikér
  • fél bögre szénsavas víz (bubimentessel is működik, de szerintem jobb lesz az állaga bubissal, könnyít a szejtán textúráját)

Továbbá:

  • hot dog kifli
  • saláta, hagyma, paprika, ecetes uborka vagy bármilyen finomság, amit otthon találsz
  • ketchup, mustár és vegán majonéz

Egy nagy serpenyőben puhára párolom az olajon a vöröshagymát, majd amikor már jó illatos és üveges, hozzáadom a zúzott fokhagymát is. Beleszórom a köményt is és pár percig pirítom.
Egy aprítógépbe beleöntöm a csicseriborsót, a sült hagymás keveréket, a paradicsompürét, a sót és borsot, a füstölt paprikát, a szójaszószt és a szénsavas vizet. Addig dolgozom rajta a géppel, amíg lágy massza nem lesz. Ezután belemegy a búzasikér és pulzálva addig nyomom a gépet, amíg az egész egy nagy golyóvá nem áll össze.
Előveszek egy nagy lábost, amibe egy kevés vizet öntök. Elég csak pár centinyit megtölteni. Egy párolóbetét teszek az edénybe. A fűszeres masszát 8 részre osztom (attól függően, mekkora kolbászkákat szeretnék). Megformázom a rudacskákat és sütőpapírba majd alufóliába csomagolom a rudacskákat. Szorosan tekerem és figyelek arra is, hogy a csomag két vége jól befedje a kolbászokat és erősen zárva legyen. Belehelyezem mindet a kosárba és hagyom párolódni kb. 40 percig. Fél időnél megforgatom őket. Hagyom kihűlni és csak utána távolítom el a csomagolást. Egy serpenyőben kevés olajat hevítek és jól átsütöm a kolbászokat. Amikor már szép pirosak és kaptak egy kis kérget, elkészítem a hot dogot. A kifliket bemetszem az oldalukon, de nem vágom át teljesen, hiszen tölteni szeretném és nem magamra borítani az egészet, amikor falatozom. Beleteszek pár salátalevelet, ráhelyezem a kolbászokat és a többi extrát. Jöhet a paradicsom, a lila hagyma, az ecetes uborka és nem finomkodok, amikor nyomni kell a ketchupot, a mustárt és a majonézt. Ezután már csak arra kell figyelnem, hogy úrinőhöz méltóan fogyasszam el és ne úgy nézzek ki, mint egy maszatos kis óvodás. 

348582019_10160674777104812_9001420109422234228_n.jpg

Mi lenne, ha elutazhatnál a múltba? teszi fel a kérdést Emma Straub Holnap ilyenkor című regényében, amelyre keserédes választ kapunk. Az okos, érzékeny történetet a 21. Század Kiadó jelentette meg magyarul és ha bloggereinkkel tartotok a regény blogturnéján, játszotok az állomásokon, akkor esélyetek van megnyerni a kiadó által felajánlott példányt!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Az időhurok egy nagyon izgalmas motívum, amivel sok könyv és film foglalkozott már. Játékunkban olyan filmekből találtok képeket, amelyek szintén az időhurok koncepciójára épülnek. A rafflecopter megfelelő sorába a képeken található filmcímeket kell beírni.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A  nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)346635061_10160674777854812_2645737505802901296_n.jpg

A turné állomásai:
06.12.   Olvasónapló
06.14.   Könyv és más
06.16.   KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr2118143098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása