Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Lucy Worsley: Agatha ​Christie

Fekete mazsolás scone tejszínhabbal, eperlekvárral és eperrel

2023. május 31. - KönyvParfé

6_21.jpgLucy Worsley az Egyesült Királyságban élő és közkedvelt történész és életrajzíró, legújabb könyvében egy olyan nőt mutat be, akiről mindenki hallott már, de csak kevesen ismernek. Agatha Christie - Egy sejtelmes nő alcímmel nemrégiben jelent meg hazánkban ez az életrajzi kötet, melyben olyan tévhitekre és rejtélyek mögött meghúzódó igazságokra világít rá az írónő, amelyeket az emberek életében és talán a mai  napig nem hajlandók tudomásul venni.
Azt mondják, Agatha Christie könyveiből eddig kétmilliárd példányt nyomtattak, s úgy hírlik, ennél több kiadást csak a Bibliának és Shakespeare köteteinek tulajdonítanak. Christie történetei részei életünknek; 66 detektívregényt, 14 novellagyűjteményt és több mint 20 színpadi darabot írt. Minden idők legnagyobb bestseller írójának tarthatjuk számon, könyvei időtállóak, melyek még most is képesek megdolgoztatni a szürke agysejtjeinket.

Elöljáróban annyi, hogy nem olvastam még eddig Agatha Christie-életrajzot, és csak kevés ismeretem volt arról, hogy 1926-ban eltűnt néhány napra. Talán ezek hiánya, vagy mert jókor kapott el a könyv, de annyira olvasmányos volt és olyan érdekes, hogy ezt a majdnem 600 oldalas monstrumot sikerült két nap alatt legyűrnöm. Lucy Worsley alaposan körbejárta a témát, könyve felöleli Agatha életének teljes 85 évét. A kötet hátulján találhatóak a jegyzetek és egy hosszú felhasznált irodalom is alátámasztja, hogy sikerült mélyen beleásnia magát a témába. Csodálatos kordokumentum, melyből egy kicsit megérthetjük, mi adhatja a zamatát a Christie-jelenségnek.

Agatha Christie 1890-ben született, gyermekkorát Ashfieldben töltötte, egy méretes viktoriánus villában. Életében sok változást megtapasztalt, jelen volt, amikor kitört a világháború és saját szemével látta az utána következő társadalmi és gazdasági változásokat is.
Egy olyan világba született, amikor mindent egyértelmű és szigorú szabályok szabtak meg, főként azt, hogy mit tehet és mit nem tehet egy nő. Agatha Christie korának egyik meghatározó nőalakja, aki fittyet hányt a társadalmi elvárásokra. Neme és származása ellenére sikerült legyőznie az akadályokat és egy sikeres, önmagát eltartó, dolgozó nővé vált. Modernsége abban is megmutatkozott, hogy szerette a gyors autókat, szörfözni járt Hawaiira és érdekelte az akkor még újnak számító tudományág, a pszichológia.

A könyv hétköznapi hangvételben íródott, s talán ez a titka, így tudott érdekes és szórakoztató maradni. Worsley személyes levelek és ritka dokumentumok alapján próbálja megmutatni az olvasónak, hogy mennyire kivételes nő volt Agatha. Különös élethelyzetekről olvashatunk, valamint olyan eseményekről, melyek olyannyira nagy hatással voltak Christie-re, hogy könyveiben felvillannak, egyes szereplőket pedig ismerős karakterekről formáz meg, szájukba ténylegesen elhangzott mondatokat ad. 
Új műfajt teremtett, Sherlock Holmes után megszületett két különc és zseniális karaktere, mégpedig Miss Marple és Poirot. Általuk vált még inkább népszerűvé a krimi, Agatha Christie-t pedig méltán nevezhetjük a krimi koronázatlan királynőjének.

A kötetben egy külön nagy fejezetet kapott 1926, azon belül is a decemberi hónap, amikor az írónő 11 napra eltűnt. Számomra hihetetlenül izgalmas volt, ahogyan próbálta a szerző a különböző jegyzőkönyvek és leírások alapján felgöngyölíteni az ügyet. Nem egyszerű, s talán soha nem tudjuk meg az igazságot, mindenesetre ez a kérdés a mai napig foglalkoztatja a rajongókat, hogy anno szándékosan tűnt-e el vagy egy megváltozott tudatállapot következtében vett fel hamis személyazonosságot. Az újságírók nem hittek neki és sokan úgy gondolták, mindenkit becsapott és csak a rendőrség idejét vesztegette, amikor a keresésére indultak. Bárhogy történt, még ennyi idő után is ad beszédtémát az embereknek és szeretnénk megfejteni titkát.

Akik szeretik Agatha Christie regényeit, azok ezt a könyvet is kedvelni fogják. De akik csak egy jóféle életrajzi kötetben szeretnének elmerülni, semmiképpen se hagyják ki. Szórakoztató és olvasmányos, mindenkinek meleg szívvel ajánlom.

Fekete mazsolás scone tejszínhabbal, eperlekvárral és eperrel

A pletykák szerint Agatha Christie kedvenc ételei közé tartozott az édes scone. Ezek a  pogácsák nagyon hamar elkészülnek, ráadásul sokféleképpen variálhatóak. Agatha szerette a fügét, a narancsot és a diót, de aminek igazán a megszállottja volt, az a tejszín és a devonshire krém. A finom, illatos és omlós scone-t keményre felvert tejszínhabbal és lekvárral tálaltam, füge helyett fekete mazsola került a belsejébe és friss eperrel és eperlekvárral tálaltam. Villámgyorsan elkészül és isteni finom!4_41.jpgHozzávalók:

  • 400 g liszt + a nyújtáshoz
  • 1,5 tk sütőpor
  • 40 g porcukor
  • egy csipet só
  • 90 g hideg vaj vagy margarin
  • 100 g aszalt fekete mazsola
  • 145 ml tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek citromlé
  • 1 nagy tojás
  • kevés tej és kristálycukor a tetejére

Tálaláshoz:

  • tejszínhab
  • eperlekvár
  • friss eper

A tészta nagyon gyorsan elkészül, ezért mielőtt nekilátnék, begyújtom a sütőt és előmelegítem 200°C-ra.
Egy nagy tálba összekeverem a lisztet, a sütőport, a sót és a porcukrot. A hideg vajat kisebb kockákra vágom és elmorzsolom a lisztben. Hozzákeverem a fekete mazsolát. Egy tálkába habosra keverem a tojást a tejjel, a citromlével és a vaníliás cukorral. A tejes keveréket a liszthez öntöm, majd gyorsan tésztává gyúrom.
Lisztezett felületre öntöm és kézzel kb. 2-2,5 cm vastagságúra lapogatom. Egy nagyobb pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral darabokat szaggatok a tésztából és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem őket, kicsit távolabb egymástól. Lekenem a tetejüket tejjel és megszórom kristálycukorral. 12-15 perc alatt megsütöm, amikor a pogácsák megemelkednek és aranybarnára sülnek, kiveszem. Rácsra helyezem és amikor kihűlnek, mehetnek az asztalra. Félbevágom, belekanalazok egy kevés tejszínhabot, adok hozzá eperlekvárt is, mehet bele friss eper is. Voilá! Kész a fincsi scone.

ParféTipp: Próbáld ki a kedvenc gyümölcseiddel, aszalt gyümölcseiddel is.348680686_821672315470498_5710502096511358475_n.jpgAgatha Christie vitathatatlanul a krimi királynője volt, de vajon ő maga ezt hogyan élte meg? Mennyire lehet őt megismerni a regényei alapján? A Helikon Kiadó jóvoltából most mi is kézbe vehetjük Lucy Worsley életrajzát, melyben a szerző alaposan utána jár nem csak ezeknek a kérdéseknek, de még sok más az írónővel kapcsolatos mítosznak is. Tartsatok ti is velünk ezen a turnén, ismerkedjünk együtt Agatha Christie életével, műveivel és azok hatásával. A turné végén pedig megnyerhetitek a könyv egy példányát is.

NYEREMÉNYJÁTÉK

A mostani játék természetesen Agatha Christie-hez kapcsolódik az ő regényeiből találtok idézeteket a blogokon. A Rafflecopter doboz megfelelő helyére a könyv címét írjátok be, ahonnan az idézet származik! :)
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Egy detektívregényben persze valamilyen különleges fajtájú papír lenne, vagy valamilyen speciális módon hajtották volna össze. Kedvem volna egy kis tanfolyamot tartani rutinmunkából az efféle detektívregény-íróknak. Hamar megtanulnák, hogy a legtöbb nyom követhetetlen, és senki soha és sehol nem vesz észre semmit!

A turné állomásai:
05.26.  Olvasónapló
05.28.  Spirit Bliss sárga könyves út
05.31.  KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr7818123470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása