Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Celeste Barber: Challenge ​Accepted! – Kihívás elfogadva

Fairy bread, avagy az ausztrál tündérkenyér

2024. január 07. - KönyvParfé

1_1_9.jpg

Szeretem azokat az embereket, akiknek jó humoruk van, de a legjobban azokat kedvelem, akik tudnak önmagukon is nevetni. Az önirónia nagyon fontos. Megtalálni a kínos szituációkban is a pozitívumot, elütni egy csattanós poénnal, nos, azt hiszem ez sokszor tud segíteni abban, hogy önmagunkkal és embertársainkkal is javuljon a kapcsolatunk. Mert a nevetés a legjobb orvosság, sok problémára gyógyírként felírható. Celeste Barber érti és érzi ezt a mesterséget, ám humoristaként nem csak megnevettet minket, de görbe tükröt is állít elénk. Már egy ideje követem az Instagramon és a Facebookon is, az időnként feljövő posztjain pedig hangosan nevetek, de most, a Challenge Accepted! - Kihívás elfogadva című önéletrajzi könyvében egy kicsit más, komolyabb arcát is megmutatja a nagyközönségnek. A kötet a Libri Könyvkiadó gondozásában és Kövesdi Miklós fordításában olvasható.

Nos, Celeste influenszerként emberek millióinak csal mosolyt az arcára, bár mint említettem fentebb, ebből a memoárban nem annyira a vicces oldala kerül előtérbe, mint inkább azok a történések, melyek nem csak vidám, hanem erős, határozott és rettenthetetlen nővé formálták. Nyersessége néhol átjön a fejezeteket, ugyanakkor az őszinte és nagyon emberi oldalát is engedi láttatni. Ha azt hiszed, ez a könyv egy paródia, vagy önmaga kifigurázása, nagyon tévedsz. Bepillantást nyerhetünk a kulisszák mögé, beavat minket az iskolai tanulmányaiba, mellette vagyunk, amikor ADHD-val diagnosztizálják, megismerjük a fiatal Barbert, akinek mindene a tánc, látjuk színészként sorozatokban játszani, de olyan komoly témákkal is foglalkozik, mint az iskolai zaklatás, a szexuális ragadozók jelenléte vagy egy barát elvesztése, melyeket saját bőrén tapasztalt.

A könyv, szerkezetét tekintve sok-sok rövidebb egységekre bontott, és mindegyik fejezet egy-egy különálló témát ölel fel. Könnyen és gyorsan olvasható, s bár a nyelvezet és az írásmód közel sem irodalmi, a stílus lapról lapra visz bennünket a befejezésig. Tetszik ebben a nőben, hogy két lábbal áll a földön, tiszta fejjel látja a dolgokat, és hiába szerzett 10 milliónál is több követőt, pontosan tudja, hogy híresnek lenni olyan, mint a Monopolyban gazdagnak lenni. Semmire sincs garancia.

Celeste egy amolyan anti-influenszer, akit olyan hírességek is követnek, mint Gwyneth Paltrow vagy Cindy Crawford. S hogy miért anti? Mert ő nem egy hollywoodi híresség vagy egy gyönyörű és csontsoványra fogyott szupermodell, hanem épp az ellenkezője. A #CelesteChallgengeAccepted hashtag alatt kikarikírozza a szépség és a divat iránti megszállottságunkat, és szembeállítja a hírességek Insta-képeit a saját, otthon gyártott humoros fotóival.

A képeken néha megjelenik Api is, a #HotHusband, vagy más néven a #dögösférj, de láthatjuk a gyerekeiket is. Két saját és két, a férjtől "kapott" gyerekkel nem lehet egyszerű az élet. Mégis, ahogy olvassuk és nézzük ezt a csodás nőt, elhisszük, hogy van boldogság és ez a boldogság mindenkinek jár, valamint azt is elfogadjuk, hogy nem létezik olyan, hogy tökéletes. Celeste nők millióinak üzeni, hogy: "Légy erős!" és ami a legfontosabb "Szeresd önmagad!". Én azt hiszem, ezt teljes szívemből eltudom ezt hinni egy olyan nőnek, aki van olyan merész, hogy fejjel lefelé jóga képeket készítsen, vagy melltartóban és nagyibugyiban pózoljon.  

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, feltétlenül nézd meg a Netflixen található stand-upjait is. Sírva nevetős, délutáni elfoglaltságnak egyszerűen tökéletes!

Fairy bread, avagy az ausztrál tündérkenyér

Mivel Celeste Barber származását tekintve ausztrál, ezért egy Ausztráliában elterjedt, elég meghökkentő ételt hoztam. Leginkább gyermekbulikon nagy kedvenc, de az tuti, hogy Celeste is fogyasztott ehhez hasonlót, bár ő talán egy üveg borral öblítette le. Elképzelni sem tudom, hogy terjedt el ez a szendvics, az viszont biztos, hogy a végeredmény egy egészen zavarba ejtő valami. Nekem picit a kollégiumi konyvasztásainkra hajaz, amikor mindenki beadta a közösbe, ami megmaradt a hét vége felé, és abból próbáltunk kihozni valami ehetőt. Az viszont tény, hogy ez a tündérkenyér olyan, mint Barber... színes, vicces és fittyet hány a konvenciókra.

3_69.jpg

Hozzávalók:

  • szeletelt fehér kenyér
  • vaj vagy margarin
  • színes szórócukor, cukorgyöngyök

A kenyérszeleteket kend meg vajjal vagy margarinnal, majd alaposan szórd meg a színes szórócukorral, esetleg cukorgyönggyel. Figyelj arra, hogy minél színesebbeket válassz, mert minél rikítóbb, annál jobb! Ezután tedd tányérra és élvezd minden harapásnál, ahogy a sok-sok cukorka szétrobban a szádban!

Végezetül egy figyelmeztetés: Ne egyél belőle túl sokat, mert már a szórócukor tégelyének kibontása is egy tízessel megemeli a vércukorszintet.

413026364_10161065044174812_7618417633979159252_n.jpg

Celeste Barber nevét ha nem is ismeri mindenki, az Instagramon megjelenő paródia fotóit igen: ő az, aki a celebeknek állít görbe tükröt. Memoárjában megismerkedhetünk azzal, hogy jutott el a világhírig s a bloggereinkkel tartotok, még meg is nyerhetitek a kötetet, amit a Libri Kiadó jelentett meg.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Természetesen Celeste alkotásaival fogunk játszani: minden bloggernél találtok egy paródia képet, amit ő készített. Megfejtésnek a parodizált celeb nevét kell beírnotok a Rafflecopter megfelelő sorába.
(Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)b_1.jpg

A turné állomásai:
01.05.  Olvasónapló
01.07.  KönyvParfé
01.09.  Szembetűnő

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr2818264011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása