Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Stacey Halls: Mrs. ​England

Édesburgonyás polenta palacsinta fokhagymás vegán tejföllel és sült barna csiperkével

2022. augusztus 01. - KönyvParfé

p1100256.jpg

A 21. Század Kiadóban nagyon érzik, hogyan fogják meg az olvasókat. Nemcsak kiváló szerzőket vonultatnak fel, de a könyveik borítói is látványosak, vizuális szempontból is hihetetlenül izgalmasak. A kedvenceim a KULT Könyvek-sorozatuk, amelyből az elmúlt hetekben már olvashattál a blogon kettőt is. Jennifer E. Smith Greta James, az elsüllyeszthetetlen és Rosie Andrews A Leviatán című könyve egészen kimagaslóak a friss megjelenések között, ezért meleg szívvel ajánlom bárkinek őket. Korábban Stacey Halls debütáló regénye a Familiáriusok is terítékre került, melyet jó minőségű irodalmi csemegének könyveltem el. Idén a Simonyi Ágnes fordításában megjelenő Mrs. England-del robbantott nagyot. Elöljáróban annyit, hogy ha szereted a hátborzongató, feszültségekkel és érzelmekkel teli Edward-kori  történeteket, csapj le rá azonnal.

A történet 1904-ben játszódik, amikor is főszereplőnk Ruby May, a frissen végzett dadus egy előkelő londoni családnál vállal munkát. Nagyon szeretik, jó a viszonya a gyermekkel és a szülőkkel is, de amikor felmerül a külföldre költözés lehetősége, a fiatal lány nem tart velük, esze ágában sincs egy távoli országba költözni. Keményen tanult, hogy elvégezhesse a dadus képzőt, keresetével pedig segít családjának, főleg beteges húgának, akinek gerincproblémái miatt orvosi ellátásra van szüksége. Mivel sürgősen kell neki egy új állásra, hogy a rendszeresen hazaküldött apanázs ne szakadjon meg, felkeresi a Norland Intézet vezetőjét, hogy segítsen neki másik családot találni. Hamarosan Nyugat Yorkshire-be indul, hogy Mr. és Mrs. England négy gyermekére vigyázzon. Eleinte kicsit tart a feladattól, mert még soha nem felügyelt ennyi gyerekre, de hamar megszereti őket. A szülők viselkedésén viszont egyre több furcsaságot fedez fel, és egyre inkább azt érzi valami nem stimmel velük. Munkaadói gazdagok és egy pamutgyár tulajdonosai. Rengeteg feladat van az üzlettel, mégis szinte Mr. England viszi a háztartást. A férfi kedves, barátságos és segítőkész, míg felesége Mrs. England folyton betegeskedik, alig foglalkozik a gyerekeivel és ideje túlnyomó többségét szobájában tölti. Ruby egyre gyanakvóbbá válik és észrevesz minden különös jelet. S miközben próbál rájönni a titkokra, szembe kell néznie saját múltjával is.

A cselekmény feszes, de egyáltalán nem gyors. Lassan kerülnek a kirakós darabkái a helyükre, talán ezért is tud fejezetről fejezetre feszültségekkel teli lenni. Halls lényegében egy egyszerű történetet mesél el, de rétegenként tárja fel előttünk a múlt és a jelen darabkáit. Kicsit megvezet bennünket, cserébe kárpótol Ruby karakterével, aki akár egy Austen hősnő is lehetne. Meg persze itt van még a vad, távoli vidék hangulata, mely remekül megy a családi titkokhoz, a sötét házhoz és a huzatos szobákhoz.

Az írónő újfent történelmi forrásokat és utalásokat csempészett a regénybe, Ruby alakját is egy valós személy alapján formálta meg. Persze ez nem meglepő, hiszen regényeit mindig egy megtörtént esemény köré építi, melyet megfűszerez némi misztikummal és borzongással. Jól körbejárta az adott kor helyszíneit és jellemzőit. Most is hitelesen mutatja be a korabeli Angliát, nem szépíti, hanem a maga nyers valóságában láttatja azt.

A hősnőnk összetett személyiség, erős és határozott ifjú hölgy, ugyanakkor tapasztalatlansága miatt sokszor naiv. Talán nem lövöm le a poént, hogy neki is vannak titkai, melyek a könyv végére természetesen kiderülnek. De Mrs. England, valamint Charles, vagyis Mr. England alakja is érdekes és nagyon sokrétű. Sok fejezetet el kell olvasni, mire kiigazodunk rajtuk és rájövünk, mi mozgatja és motiválja őket.

A regény izgalmas fordulatai miatt nem megyek bele jobban a részletekbe, de mindenképpen ajánlom azoknak, akik kedvelik a kicsit baljós és komor történeteket, és azoknak is, akik nem bánják, ha egy regény nagyon lassan építkezik. Remek az atmoszféra, könnyen el lehet veszni a lapok között. Csupán arra figyelj, hogy ne olvasd éjszaka az üres házban, mert minden kis zajra összerezzensz...

Édesburgonyás polenta palacsinta fokhagymás vegán tejföllel és sült barna csiperkével

Amikor olyan könyvet olvasok, amely Angliában játszódik és sok évtizeddel ezelőtt járunk, valahogy mindig az esős, borongós idő jut eszembe, meg az erdők buja növényei és a nehéz ételek, mint például a hagyományos angol reggeli. Most egy kicsit átgondoltam ezt a reggelit, mert egy tápláló sós palacsintát képzeltem a könyv mellé, melyre sült barna csiperkét halmoztam, hogy még karakteresebb legyen. Kicsit mai, mert növényi összetevőkkel turbóztam fel, de azért eltudom képzelni, hogy Ruby May megfelelő villásreggelinek találná a gyerekek és a szüleik számára is. A alapreceptre a BBC Good Food oldalon találtam, de azért jócskán átment némi változtatáson.p1100246.jpgHozzávalók:

  • 500 ml szójatej
  • 1 tk almaecet vagy citromlé
  • 2 ek olaj
  • 100 g főtt és tört édesburgonya
  • 100 g kukoricadara
  • 180 g liszt
  • 1 ek sütőpor
  • 2 tk szójaszósz
  • só, bors
  • 6 nagy barna csiperkegomba vastagon szeletelve
  • kevés olaj a sütéshez
  • vegán tejföl, fokhagyma és snidling a tálaláshoz

A szójatejet és a kukoricadarát egy nagy tálban összekeverem és legalább 20 percig állni hagyom, hogy kicsit puhuljon és megszívja magát a dara. Ezután belemegy az almaecet, az olaj, a főtt és tört édesburgonya, a liszt és a sütőpor. Alaposan összekeverem, ha túl sűrű lenne, akkor adok hozzá egy kevés szójatejet. Egy serpenyőben kevés olajat hevítek és a masszából belekanalazok egy keveset. Amikor kezdenek kis buborékok jönni a tészta felületén, megfordítom és a másik oldalukat is megsütöm. Tálalásig egy tányérra halmozom a kisült palacsintákat.

A vastagra szeletelt csiperkegombára egy kevés olajat és szójaszószt öntök. Egy serpenyőben közepes hőfokon minden oldalát átsütöm. Figyelek arra, hogy ne kapjon oda egyik oldala sem, mert akkor nem lesz finom. A tűzről lehúzva borsozom és sózom, ha igényli.

A vegán tejfölt kikeverem egy kevés sóval és fokhagymával, majd a palacsintákra kanalazok belőle és megfejelem a sült, fűszeres gombával. Ilyenkor még tekerhetünk rá egy kevés őrölt borsot és megszórhatjuk friss snidlinggel.

ParféTipp: A kikevert tésztát ízesítheted a kedvenc zöldfűszereiddel is. Jól áll neki a snidling és a rozmaring.

+1 Tipp: Mivel a tészta alapreceptje a kukoricadara miatt kissé édeskés, szimplán csak egy kevés lekvárral megkenve is mennyei.

294942970_5635214049872869_9208262995382068856_n.jpg

Stacey Halls a boszorkányos témájú, Familiárisok című regényével robbant be a magyar könyvpiacra két évvel ezelőtt, és tette rajongójává a 21. Század Kiadó olvasóit. A Mrs. England már a harmadik regénye, amelyet olvashatunk tőle magyar fordításban. Tartsatok velünk, ha érdekel, mit gondolunk az írónő legújabb szerzeményéről!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Könyvünk helyszíne az angliai Yorkshire. Játékunkban az a feladat, hogy végigfussatok az állomások bejegyzésének szövegén, és keressétek meg, mely szó alá linkeltünk be egy fotót a yorkshire-i tájról. Minden állomáson ugyanazt a fotót látjátok majd. A Rafflecopter dobozba azt a szót írjátok, amely alatt a linket találtátok.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk ki. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A turné állomásai:
07.20.   Csak olvass!
07.22.   Utószó
07.24.   Olvasónapló
07.26.   Szaffi polca
07.28.   Könyv és más
07.30.   Kelly és Lupi olvas
08.01.   KönyvParfé
08.03.   Zakkant olvas
08.05.   Readinspo

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr9817868877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása