Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Jennifer E. Smith: Greta ​James, az elsüllyeszthetetlen

Vegán "lazac" kapros dresszinggel

2022. július 19. - KönyvParfé

5_29.jpg

Ilyen elcsépelt szavakat és kifejezéseket olvashatunk a frissen megjelent könyvek borítóján, mint például "szívet tépő és érzelmes", "megkapó és szenvedélyes", "vibráló történet kalandvágyóknak", vagy a kedvencem: "magához láncol és soha többé nem ereszt". Mindig kétkedve fogadom ezeket a rövidke leírásokat, hiszen soha nem tudhatjuk, mi ebből a reklám és mi a valós vélemény. Mindenesetre Jennifer E. Smith Greta James, az elsüllyeszthetetlen című regénye engem jókor talált meg és ajánlom mindazoknak, akik ebben a melegben hideg vidékre vágyódnak és azoknak is, akik szeretik az olyan történeteket, amelyek különleges érzelmi utazásra invitálják az olvasókat. 

A történet főszereplője Greta James, aki egy nagyon tehetséges és feltörekvő indie zenész. Mielőtt a magazinok címlapjain szerepelt volna és telt házas koncerteket adott volna a nagyérdeműnek, a családi garázsban töltötte a mindennapokat, hogy tökélyre fejlessze gitártechnikáját. Első igazi rajongója édesanyja, Helen volt, aki már a kezdetekkor is az első sorból szurkolt lányának. De nem mindenki biztatta Gretát, hogy kövesse az álmait.
Sokak csak a csillogást, a rengeteg utazást, a pénzt és az irgalmatlan mennyiségű bulit látják a sztárság mögött. Csak Greta apja, Conrad nincs elragadtatva, ugyanis a bizonytalan jövőkép miatt sohasem akarta igazán, hogy lánya kövesse az álmait. Greta egész életét azzal töltötte, hogy bebizonyítsa neki, tévedett. A mai napig azt szeretné, hogy apja higgyen benne és elismerje a tehetségét, hogy lássa, mennyi energiát és munkát tesz bele nap mint nap a zenélésbe.

Anyja elvesztésével viszont megváltozik minden. Három hónappal Helen hirtelen halála után egy koncert alatt a lány összeomlik a színpadon. Ez a pillanatnyi filmszakadás felkerül az internetre, majd vírusként kezd terjedni, ez pedig nem tesz jót karrierjének, és a hamarosan megjelenő második album sikerére is kihathat.
Greta megpróbálja túlélni ezt az időszakot, és a bátyja unszolására elkíséri apját egy egyhetes alaszkai körútra, melyet szülei sok éven keresztül tervezgettek. A negyvenedik házassági évfordulójuk alkalmából lepték meg magukat ezzel a csodás, alaszkai  kiruccanással, melyen Helen már nem tudott részt venni.

Persze Greta nem alaptalanul tart az úttól, hiszen fogalma sincs, hogy jönnek majd ki apjával egy teljes héten keresztül, összezárva egy "bárkán". Ám ez az út mindannyiuk számára gyógyír lehet, s talán ez a James család utolsó esélye, hogy a régi sebek begyógyuljanak.
Greta a hajón megismerkedik Ben Wilderrel, a történésszel, aki szintén válságban van. Megromlott a házassága és két  tündéri kislánya hiányát is átéli. Ben a fedélzeten tart előadást Jack London A vadon szava című kalandregényéből, melyet Greta édesanyja imádott.
Az út során egyre több időt töltenek együtt, s amíg a lány az önbizalmának építésén és gyógyulásán dolgozik, Ben pedig a bizonytalan jövőjével szembesül, egymásból merítenek vigaszt, hogy leküzdjék traumájukat.

Ez a regény sokkal érettebb és összetettebb, mint ahogyan azt a fülszövegét olvasva elsőre gondolnánk. Azt hihetnénk, hogy unalmas lesz olvasni egy hajón töltött hétről, pedig nagyon sok minden történik a szereplőkkel, ha csak az érzelmi szinteket nézzük. Érdekes volt egy olyan regény, ahol ennyire előtérbe kerül egy elcseszett apa és lánya közötti kapcsolat. Érdemes belegondolni, mennyi minden félremehet, ha nem azt az életet éli egy gyermek, melyet a szülő akart vagy elvárt tőle.

A mesebeli helyekről sem szabad megfeledkezni, hiszen Alaszka vadregényes tájain barangolhatunk egy keveset és még bálnalesen is részt vehetünk. Talán jobban kiaknázhatta volna ezt az írónő, mert elenyésző a tudás, melyet felcsipegethettünk erről a csodálatos vidékről, de az biztos, hogy az ember kedvet kap ahhoz, hogy ha nem is elutazzon oda, de egy kicsit többet olvasson róla.

Jennifer E. Smith ügyesen játszik az érzelmekkel és pont ott és annyi húrt pendít meg a lelkünkben, amennyit még épp elbír a szívünk. Aki már veszített el nagyon közeli hozzátartozót vagy barátot, azok érteni és érezni fogják a történetet. De ez a regény nem csak a gyászról és annak feldolgozásáról szól, hanem a továbblépésről, az újrakezdésről és a szeretet erejéről is. 

Vegán "lazac" kapros dresszinggel

Mivel történetünk során elhajóztunk Alaszkába, ezért valami helyi nevezetességen gondolkodtam. De mivel ott leginkább a tengeri herkentyűk kerülnek tányérra, én meg ugye nemigen eszem már ezeket, így arra gondoltam, legyen valami köztes megoldás. Vegán "lazacot" készítettem, amelynek alapja tofu, viszont a pácba, amelyben a szeleteket fél órát pihentetem, került egy kis nori lap, hogy hozza egy picit azt az ízvilágot, amely annyira jellemző a halas ételekre.2_43.jpgHozzávalók:

  • 1 tömb natúr tofu (300g)

A páchoz:

  • 1 bögre zöldségleves
  • 1 nori lap
  • 3 ek almaecet
  • 1 kis nyers cékla
  • 2 ek fehér miso paszta (ami amúgy sárga)
  • 1 tk fokhagyma por
  • 1 tk só
  • fél tk kurkuma

Továbbá:

  • 4 ek kukoricakeményítő
  • kb. egy fél nori lap
  • kevés olaj a sütéshez

A dresszinghez:

  • 1 kis dobozos vegán tejföl
  • 1 tk mustár
  • pár csepp citromlé
  • só, bors
  • 1 púpos ek friss kapor apróra szeletelve

Az első lépés, hogy a tofuból kipréselek annyi vizet, amennyit csak bírok. Ehhez becsomagolom a tofukockát egy tiszta konyharuhába és ráhelyezek egy kis nehezéket, jelen esetben két egymásba rakható lábas lett az áldozat. De megfelel 1-2 konzerv vagy tepsi is, csak súly legyen rajta. (Érdemes minden tofut préselni, mert nagyon sok folyadékot tartalmaz és így kevésbé tudja magába szívni a pácot és a fűszereket. Legjobb, ha órákon át hagyod a nehezék alatt, de ha csak fél órád van erre a folyamatra, már az is sokat segít.) Amikor kész, 4 egyforma vastagságú hosszúkás csíkra vágom és egy kés segítségével srégen vágva beirdalom a szeletek egyik oldalát, mintha hal lenne. Vigyázok, hogy ne vágjam teljesen el a szeleteket, ezért két hurkapálca közé fogva vágom, így megakadályozva, hogy a kés végigfusson.

Amíg a tofu préselődik, jut idő a pácra is. Egy turmixgépbe öntöm a zöldséglevest, az almaecetet, a miso pasztát. A céklát kisebb kockára vágva szintén beledobom, a nori lapot kicsit összetépkedem és mehetnek bele a fűszerek is. Ezután homogén állagúra turmixolom. Az egészet egy edénybe öntöm és belehelyezem a tofuszeleteket. Kb. fél óráig hagyom, aztán kiveszem őket, különben nagyon sötétek lesznek. Egy kevés nori lapból akkora darabokat vágok, mint a tofuk egyik fele. A páccal rájuk ragasztok egyet-egyet, majd a szeleteket kukoricakeményítőbe forgatom és egy serpenyőben, kevés olajon minden oldalukat ropogósra sütöm.

A dresszing hozzávalóit egy tálkában alaposan kikeverem, majd tálaláskor megöntözöm vele a "lazacszeleteket".

ParféTipp: Mi most párolt zöldségekkel és rizzsel fogyasztottuk. Készítsd el te is mellé a kedvenc köretedet, legyen az rizs, bulgur, vagy habos krumplipüré. Vagy csak csepegtess rá egy kevés citromlevet és edd meg jóízűen!zjhcjvu.png

A 21. Század Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a sokak által méltán kedvelt Jennifer E. Smith legújabb könyve, a Greta James, az elsüllyeszthetetlen. Ennek örömre a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt az édes-bús történetet, mely nem csak Alaszka legvadabb vidékeire kalauzolja el olvasóját, hanem végigvezeti a gyászfeldolgozáson is. Továbbá kiderül, mi köze Jack Londonnak a regényhez, valamint hogy helyrehozható-e a megromlott szülő-gyermek kapcsolat.
Tartsatok velünk, járjátok be a kirándulás helyszíneit és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Greta James hétnapos alaszkai hajókirándulásra indul édesapjával, mely során több alaszkai várost is érintenek, ezért mostani játékunk során rendhagyó utazásra invitálunk benneteket. Minden állomáson találtok egy-egy plakátot, melyek által kicsit jobban is megismerhetitek a könyvben szereplő megállókat és New Yorkot. Nektek pedig nincs más dolgotok, mint azokat elolvasva válaszolni a hozzájuk kapcsolódó kérdésekre.
(Figyelem! A válaszok utólag nem módosíthatóak. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertes sorsolására kerül sor. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Milyen gyümölcsöt kóstolhatnak meg a túrázók a program végén?

6trs5io.png

A turné állomásai:
07.15.   Dreamworld
07.17.   Olvasónapló
07.19.   KönyvParfé
07.21.   Sorok Között
07.23.   Könyvvilág

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr8317870423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása