Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Namrata Patel: Meena ​Dave őszinte élete

Saag aloo

2023. december 31. - KönyvParfé

1_78.jpgNamrata Patel Meena Dave őszinte élete című könyve egy kivételesen érzelmes történet arról, hogyan találj önmagadra, amikor úgy érzed elvesztél és már nem tudod, hogy ki is vagy valójában. Ez a könyv egy érzelmi utazás, mely rávilágít arra, mennyire fontos, hogy megismerd a gyökereidet, és hogy tudd, honnan jöttél. Megmutatja azt is, hogy soha nem késő megtanulnunk, hogyan kapcsolódjunk az örökségünkhöz. Váljunk eggyé családunk történetével, ápoljuk nemzedékről nemzedékre hagyományainkat, hogy ezáltal mindig hazataláljunk, bárhol is legyünk a nagyvilágban. A kötet a 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozatában jelent meg és Vereckei Andrea fordításában olvasható.

A könyv főszereplője Meena Dave, aki fotóriporterként utazgat a nagyvilágban. A világ minden táján megfordult már, de soha nem marad sokáig egy helyen, mert úgy érzi, sehol sincs otthon és mozgásban kell lennie. Fiatal korában tragikus balesetben vesztette el nevelőszüleit, és megtanulta, hogyan tartsa távol magától az embereket. Nem akar kötődni senkihez, alig vannak barátai és köszöni szépen, neki ez így tökéletesen megfelel. Egészen addig, amíg egy ismeretlen nő, akivel soha életében nem találkozott, rá nem hagy egy bostoni lakást. A lány pár hétre beköltözik a lakásba, hogy megnézze és felszámolja a benne lévő lomot, s közben igyekszik kitalálni, mit kezdjen vele. Azonban hamarosan azon kapja magát, hogy beleszeret a helybe, megkedveli az épületet és a benne élő lakóközösséget és úgy érzi, itt talán otthonra lelhet. Ám a pakolászás közbe furcsa papírcetliket talál, melyek minta üzenni akarnának neki, ő pedig próbál rájönni, hogy milyen titok lappanghat a háttérben.

Meena szomszédai között van három idősebb nő, akik nem tisztelik a személyes teret és ragaszkodnak ahhoz, hogy a lány tartsa be a "nyitott ajtók" politikáját, lehetővé téve számukra, hogy bármikor bemehessenek a lakásba, amikor úgy látják jónak. Egy nagy családként tekintenek magukra, s bár zavaró lehet ez a szabály, a nénik soha nem jönnek üres kézzel; chait hoznak, bevezetik a lányt az indiai gasztronómiába és gondoskodnak róla, a beteg. Meena nem tudja megszokni ezt a helyzetet, hiszen mióta az eszét tudja, független és nem szorul mások segítségére, ugyanakkor fontos neki a személyes tér. A nénik tolakodó magatartása miatt van némi súrlódás, de mindannyian próbálják megérteni egymást és tiszteletben tartani a magánszférát.
A történet során Meena próbálja leküzdeni a benne lévő gátat és nyitni mások felé, ugyanakkor fontos számára, hogy megismerje az indiai kultúrát is, melyet a hölgyek követnek és melyet ő is egyre inkább kezd közel érezni magához.

Az épület, vagyis a Mérnökház a Back Bay negyedben található, amelyet évtizedekkel korábban egy indiai bevándorló vásárolt meg. A ház minden lakásában indiai bevándorlók leszármazottai laknak, és Meena nem egyszer azon töpreng, hogy neki, mint sötét bérű, ismeretlen háttérrel rendelkező fiatal nőnek, lehet-e bármilyen családi kapcsolata azzal az asszonnyal, aki ráhagyta a lakását. A helyzet kezd bonyolódni, hamarosan rengeteg megválaszolatlan kérdése lesz. Ráadásul ott a szomszédban lakó jóképű és megbízható fiatalember is, Sam, akivel mindig jól érzi magát és akire bármikor számíthat.

Meena szemén keresztül nézve, ez az egész történet talán könnyed olvasmány is lehetne, ugyanakkor olyan mélyebb témákat is érint, mint a magány, az elhagyatottság és a kulturális elvárások. Az új szomszédokkal való interakción keresztül a szerző azt kutatja, hogy miből áll a család és az otthon. Különösen érdekes, hogy egy, amolyan modern cohousing épület mennyivel képes többet adni, mint egy egyszerű társasház, hiszen a lakók itt nem csak azt választják meg, hogy kikkel akarnak együtt élni, de azt is, hogy milyen irányelvek mentén működtetik az épületet.

Érdekes karakterekkel operált a szerző. Patel szerintem remekül szemlélteti azt a küzdelmet, amellyel szembesül az ember, ha elszakad a gyökereitől. A Meena Dave őszinte élete az identitás, a család, a kultúra és a komfortzóna jobbá tételének jelentőségét tárja fel. Érdekes és megható könyv, de leginkább azoknak ajánlom, akik szívesen olvasnának egy nő hovatartozáskereséséről, és akik picit jobban elmélyednének az indiai kultúrában.  

Saag aloo

Mivel a könyvben erős az indiai szál, így bepillantást nyerhetünk India ünnepeibe és gasztronómiájába is. Az olasz mellett az indiai ételek állnak hozzám a legközelebb, mert szeretem, hogy egyszerű alapanyagokból némi fűszer hozzáadásával hihetetlen fogásokat varázsolnak az asztalra. A szerző több ételt is említ a könyvben, mint például a dal makhanit vagy a spenótos parathát, én mégis egy saag aloo mellett döntöttem, mert ez a kurkumás-spenótos krumpli nem csak, hogy gyorsan elkészül és fenomenális, de jól illik a történethez is.

3_68.jpgHozzávalók:

  • 600 g burgonya (meghámozva és falatnyi darabokra vágva) 
  • 3 ek napraforgóolaj (vagy ugyanennyi ghí vaj)
  • 2 tk köménymag
  • 1 tk mustármag
  • 1 nagy lilahagyma
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kis piros chili (opcionális)
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk garam masala
  • 1 ek paradicsompüré
  • fél bögre zöldségalaplé
  • 150 g bébispenót
  • friss koriander vagy petrezselyem a tálaláshoz

A burgonyát felteszem főni egy lábosba annyi vízzel, hogy ellepje. 8-10 perc alatt enyhén puhára főzöm, leszűröm és félreteszem.
Egy nagy serpenyőben az olajat (vagy a ghít) közepes-magas lángon forróra hevítem. Hozzáadom a köménymagot és a mustármagot, és addig sütöm, míg a magok el nem kezdenek pattogni. Ez kb. 1 perc. Lejjebb veszem a hőt és hozzáadom az apróra felkockázott lilahagymát. Időnként megkeverve addig sütöm, míg a hagyma megpuhul. Ekkor mehet bele a zúzott fokhagyma és az felszeletelt chili is, és újabb 1 percig pirítom. Ezután mehetnek a fűszerek, vagyis a kurkuma, a garam masala és a paradicsompüré, majd újabb 1 percig kevergetem és amikor bevonja a hagymát ez az illatos fűszerkeverék, hozzáadom a burgonyát és a sót. Összeforgatom, beleöntöm az alaplevet, megszórom a bébispenóttal, óvatosan összekeverem és amikor a spenót megfonnyadt, lehúzom a tűzről. Friss korianderrel vagy petrezselyemmel tálalom.

415794884_7065467766833362_9133336850652893232_n.jpg

Meena Dave nomád fotóriporter. Nincs családja, állandó lakcíme, nem kötődik sehová, senkihez, akkor érzi igazán komfortosan magát, ha a kamerájának lencséje mögül szemlélheti a világot. Az élete azonban gyökeresen megváltozik, amikor lakást örököl egy ismeretlen nőtől. Vajon az új helyzet milyen hatással lesz az életére? Tartsatok velünk, legyünk közösen társai Meenának, miközben felfedezi a múltját és a gyökereit. Ha pedig nektek kedvez a szerencse, meg is nyerhetitek a kötet egy példányát.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Meenának indiai gyökerei vannak, így a mostani játékunk is az indiai kultúrához kötődik. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A  nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)kerdes_2.png

A turné állomásai:
12.30.  Csak olvass!
12.31.  KönyvParfé
01.02.  Szembetűnő
01.04.  Könyv és más
01.06.  Readinspo
01.08.  Utószó

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr1518259299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása