Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Michael Bond - Emily Sutton: A ​kastély egerei

Továbbgondolt sajtos makaróni

2018. január 20. - KönyvParfé

sajtos_teszta_17.pngMichael Bondról már olvashattál az oldalon, ugyanis ő a legendás Paddington medve megálmodója. Nagyon szeretem ezt a kedves, bohókás medvét, hiszen hatalmas az igazságérzete, és mindig helyén van a szíve. Minő meglepetés, a szerzőnek nemrég új könyve jelent meg, mellyel most az egészen kicsiket célozza meg. A kastély egereinek főszereplői imádnivaló kisegerek, akik egy babaházban élnek. Varázslatos könyv, megkoronázva Emily Sutton tündéri illusztrációival.

Mint ahogyan már írtam, főszereplőink egerek. Azt hiszem Csipetékre mondhatom, hogy nagycsaládosok, ugyanis tizenöten vannak: Csipet úr, Csipet asszony, valamint tizenhárom csemetéjük. Hatalmas boldogságban élnek egy gazdag gróf tulajdonában lévő babaházban. Otthonuk kényelmes laknak számít, ahol mindenki berendezkedett; egyesek a kádban alszanak, míg mások a szoba polcain. A hétköznapok dolgosan telnek, korán felkelnek, hogy kifényesítsék az ezüstneműt, kirázzák a szőnyegeket, és felsöprögessenek. Csipet asszony mindig is jó szakács volt, kamrája tele a kastély konyhájából származó maradékokkal, így szerencsére soha nem éheznek. Nyáron mindannyian kint játszanak, télen pedig a szalonban múlatják az időt. Csipeték igazán elégedett és boldog család, ám egy nap megváltozik minden. Egy szerencsétlenség folytán az egérkéknek ki kell költözniük kényelmes házukból, a telet pedig kénytelenek fedél nélkül tölteni.

34e61d4034f9a8071d355d8bf1b434d9.jpgCsipet asszony a jól felszerelt konyhájában

Ez a könyv tele van melegséggel és szeretettel. Példaértékű, ahogyan Csipet úr és felesége nevelik a gyerekeiket. Nagy szeretetben élnek, a kicsik pedig kiveszik a részüket a mindennapi teendőkben. Nincs morgás, nagy az egyetértés, és ami a leginkább tetszik, hogy a nagy bajban is összefognak. Tudják, hogy együtt kell átvészelniük a telet, és esténként össze kell bújniuk, hogy melegen tartsák egymást.

Emily Sutton illusztrációi bámulatosak. Aprólékos rajzait képes lennék órákig bogarászni, és mindig találnék rajtuk valami érdekeset. A két egész oldalas babaház tetszett a legjobban, mert ott részletesen kidolgozta a szobákat, és egyes helyiségekben az egereket is ábrázolta. A képeken rengeteg szín és forma szerepel: sok-sok virág, zöldségek és gyümölcsök.

A mese nagyon rövid, de miután bőven van mit bogarászni a könyvben, így talán a nagyobbakat is képes lekötni. A bájos történet fordítását Kleinheincz Csillának köszönhetjük, és azt hiszem, ő is könnyen bele tudta képzelni magát Csipeték varázslatos otthonába.

Kedvenc idézeteim a könyvből:

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy egércsalád, amely egy babaházban lakott. Tizenöten voltak: Csipet úr, Csipet asszony, valamint tizenhárom csemetéjük.

Csipet asszony jó szakács volt, kamrája tömve a kastély konyhájából származó maradékokkal, ezért az egereknek soha nem kellett korgó gyomorral nyugovóra térniük. Egyszóval boldog és gondtalan életet éltek.
A hosszú, nyári estéken a kastély gyepén játszottak...
télen pedig, amikor kint hideg volt, a szalonban üldögéltek, és a holdfénynél televíziót néztek. A tévé képernyője aprócska volt, és nem is változott soha, de azért segített elütni az időt.

Hamarosan egy pisszenés sem hallatszott.
Csipeték olyan csöndesek voltak, amilyenek a boldog egerek lehetnek.

Továbbgondolt sajtos makaróni

Nos, az egerek miatt mindenképp valami sajtos fogást akartam készíteni. Mert nincs olyan finci, amelyik ne szeretné a sajtot, ugye? A kigondolt ételem hasonlít az amerikaiak mac and cheese elnevezésű gyors ételére, amelynek alapja egy besamel mártás, makaróni és rengeteg sajt. A mi történetünk főszereplői Angliában élnek, ezért én fehér és vörös cheddar sajtot használtam; a makarónit pedig csavart tésztára cseréltem, mert szerintem ezek úgy néznek ki, mint a kunkori egérfarkincák. Egy pici angol mustárral tovább bolondítottam a szószt, végül sajttal megszórtam és pár perc alatt megsütöttem. Fejedelmi étel, szuper gyorsan elkészül és még az egerek... akarom mondani a gyerekek is jóízűen lakmároznak majd belőle.sajtos_teszta_01.pngHozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 4 ek liszt
  • 5 dl tej
  • 20 dkg vörös cheddar
  • 20 dkg fehér cheddar
  • 1 púpos tk mustár
  • só, bors
  • 40 dkg csavart tészta

A tésztát bő, sós vízben kifőzöm, és amíg megfő, elkészítem a sajtos szószt.
Vajon világosbarnára pirítom a lisztet, hozzáadom a tejet és felforralom. Amikor szépen sűrűsödni kezd, kb. 30 dkg reszelt sajtot apránként beleteszek, sózom, borsozom és elvegyítem benne a mustárt is. Addig kavarom, míg a sajt teljesen elolvad, és sima, aranysárga nem lesz. Alaposan beleforgatom a kifőtt tésztát, majd az egészet egy kivajazott tepsibe öntöm. Megszórom a tetejét a maradék reszelt sajttal, és 20-25 percre  beteszem a 180°C-ra előmelegített sütőbe. Isteni és gyors vacsora, amit nem csak a kis, hanem a nagy egerek is szeretni fognak.

ParféTipp: Nagyobb és bátrabb egerek megbolondíthatják egy kevés csilivel, valamint kockázott baconnel is.sajtos_teszta_03.pngsajtos_teszta_06.png

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr9513584797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása