Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Téma - Túra: Rák, daganat

2016. október 01. - KönyvParfé

tema-tura.pngOktóberben is Téma - Túra! Minden hónapban körbejárunk egy témát, ehhez összegyűjtök néhány könyvet. Januárban a Környezetvédelem, Környezettudatosság tárgykört néztük meg, februárban a Válás volt terítéken, márciusban az Örökbefogadás, áprilisban az Elmúlás, Gyász, májusban az Alkoholizmus, júniusban a Szorongás, Stressz, júliusban az Előítélet, Tolerancia, augusztusban a Félelem, szeptemberben pedig az Autizmus témában gyűjtögettünk. Ebben a hónapban a rák és a daganat kerül előtérbe.
Vegyesen ajánlok olvasnivalót, hiszen nem csak felnőtteknek, de gyereknek is találsz a témában hasznos olvasmányokat. Mondanom sem kell, a felsorolás nem teljes. Ezért az ajánlók alatt bővíthetjük a listát. Ha olvastál az adott témában és még nem szerepel az oldalon, írd meg és felírom. Így segíthetünk egymásnak, és azt gondolom ez bárki számára hasznos lehet! Nos, eszedbe jutott valami? Akkor írd meg! Küldhetsz ide kommentet, vagy a Facebook oldalon is üzenhetsz. E-mailben is felveheted velem a kapcsolatot, a konyvparfe@gmail.com címre küldhetsz levelet, ez esetben a tárgyban szerepeljen, hogy Téma - Túra! Felkészültél? TÉMA - TÚRA INDUL!

Siddhartha Mukherjee: Betegségek betegsége

835948_5.jpg"A „Betegségek betegsége” a rákbetegség nagyszerű, mélyen emberi alapműve. Végigvezet minket a betegség történetén az ókortól napjainkig, és ismerteti a kezelés és megfékezés radikálisan új lehetőségeit. A „Betegségek betegsége” az emberi találékonyság, kitartás, állhatatosság, egyszersmind az önhittség, vakbuzgóság és a természetünkből fakadó hibák könyve. Mukherjee számtalan felfedezésről, buktatóról, sikerről és tragédiáról számol be, amelyeket elődeink megéltek egy olyan betegség tanulmányozása során, amely ellen csupán három évtizeddel ezelőtt is teljesen kilátástalannak látszott a küzdelem. Hősei emberek és orvosok, akik hegyeket mozgattak meg betegeik gyógyulásáért és az emberi tudás határainak kiterjesztéséért.

A gyakorló és kutatóorvos Siddhartha Mukherjee a sejtbiológus precizitásával, a történész tisztánlátásával és a szépíró szenvedélyével veszi górcső alá a betegséget. A „Betegségek betegsége” fordulatos, akár egy jó krimi, és reménysugár mindazoknak, akik be akarnak pillantani a rák titkaiba." (Libri Könyvkiadó, 2013)

Tari Annamária: Sejtem... - A daganatos betegségek pszichológiája - A daganatos betegségek pszichológiája

sejtem.JPG"Sokan vannak a közelünkben olyanok, akik - miközben minket sodornak tovább szokásos hétköznapi gondjaink - küzdelmet folytatnak az életükért. Egy onkológiai osztályon fekszenek, vagy otthon, hozzátartozóik körében próbálják legyűrni a betegséget, de már túl vannak életük egyik legnehezebb pillanatán - amikor közölték velük a diagnózist. Mert az a néhány szó egyik percről a másikra megváltoztat mindent. A teljes életet. Ettől kezdve nehéz erősnek maradni, józanul szembenézni érzéseinkkel, és tenni, amit kell vagy lehet - a betegség kényszerei között, olykor a könyörtelen idővel versenyezve, de egyúttal felnőtt emberként döntéseket hozva. Ha megértjük és jól kommunikáljuk érzelmeinket, próbáljuk feldolgozni fájdalmainkat, akkor valódi segítséget kapunk önmagunktól és a családtagoktól, barátoktól. Tisztában kell lennünk azzal, hogy új szakasz kezdődik a diagnózissal, amihez új érzelmi tudásra is szükség lesz, és sokszor komoly erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy ne homályosítson el mindent a fájdalom és a félelem. Ez a könyv azért született, hogy segítséget nyújtson a betegség elfogadásában, a kezelések elviselésében és az élet minőségének a helyreállításában, a családtagoknak pedig a helyzet jobb megértésében és abban, hogy maguk is képesek legyenek érzelmi elfogadásra és támogatásra." (Európa Könyvkiadó, 2008)

Tóth Artin: Érintettek

covers_105819.jpg"Tapasztalataink azt mutatják, hogy a temérdek könyv ellenére, mely a vérképzőszervi megbetetegedésekkel kapcsolatos témában írodtak, mégis kevés információ jut el a betegekhez és hozzátartozóikhoz. Ezen az áldatlan helyzeten szeretnénk segíteni ezzel a könyvvel, egyfajta utó-naplóval, és az ezt kiegészítő orvosi tudnivalókkal. Valódi történetek valódi szereplői mesélik el küzdelmeiket, örömeiket. Megfogalmaznak kérdéseket, olykor hangosan tépelődnek és ezáltal továbbgondolásra készteik mindazokat, akik akarva-akaratlan életük részévé váltak. Akár mint gyógyítók, akár mint hozzátartozók. Akár mint krónikás. Figyelembe véve az elmúlt években tapasztalható dinamikus fejlődést, mely a hemato-onkológia területén végbement, és figyelmbe véve azon törekvéseket, melyek arra irányulnak, hogy a beteg nem csak egy gyógyítandó test, és a betegség nem csak egyetlen embert érint, hanem egész családokat, olykor munkahelyeket,valamint megélhetési kérdéseket is felvet: tabuk nélkül próbálunk meg együtt gondolkodni az érintettekkel. Praktikus kérdésekre szeretnénk hasznos válaszokat nyújtani. Gyerekekről szól ez a könyv - elsősorban a szüleiknek. Azonban reméljük, hogy minden család mellett vállvetve ott állnak a hozzátartozók, a barátok, akik segíteni szeretnének. Ne féljünk kezükbe adni ezt a könyvet." (Démétér Alapítvány, 2006)

Dadvid Servan-Schreiber: A rák ellen

covers_280031.jpg"A szerző tehetséges és ígéretes agykutatónak indult, 31 éves korában azonban kiderült, hogy agydaganata van. Személyes hangvételű, mélyen megindító könyvében nem csupán a rákkal vívott küzdelmét kísérhetjük végig, de tanúi lehetünk annak a gyökeres átalakulásnak is, ahogyan a hagyományos orvostudomány kizárólagos hívéből az embert testi-lelki egységében szemlélő orvossá vált, aki felismerte: testünk természetes védekező rendszereinek sokoldalú mozgósításával igenis leküzdhető (sőt megelőzhető) a rák.

Könyvéből többek között megtudhatjuk:
- hogyan ötvözhetők a hagyományos orvosi kezelések az alternatív gyógyító eljárásokkal

- hogyan állítsuk össze étrendünket úgy, hogy kerüljük a rákkeltő ételeket, ugyanakkor növeljük a rák ellen ható, az immunrendszert erősítő élelmiszerek mennyiségét
- hogyan szűrjük ki környezetünkből a veszélyes anyagokat: rákkeltő háztartási szerek és helyettesítőik
- miképpen küzdhetjük le a rákkal szembeni tehetetlenség érzését, serkenthetjük pszichésen immunrendszerünk erőit, szerezhetjük vissza testi-lelki egyensúlyunkat
- milyen nagy szerepe van a rák elleni védekezésben a testmozgásnak, a jógának és a meditációnak

A szerző magyarázatai világosak és közérthetőek, érveléseit a legfrissebb tudományos adatokkal támasztja alá. Könyve egyszerre személyes hangvételű memoár, nívós ismeretterjesztő munka és önsegítő irodalom." (Park Kiadó, 2013)

Alekszandr Szolzsenyicin: Rákosztály

covers_337701.jpg"1955 márciusában vagyunk valahol Közép-Ázsiában, egy kórház rákosztályán. Ide érkezik meg a belügyes Ruszanov (aki viszolyogva fekszik be a közemberek közé, és az az elve, hogy mindenki bűnös, ha megvakarjuk) és Kosztoglotov, aki az egyetemről a háborúba került, onnan a Gulagba, s szabadulása után most a rákkal kell megküzdenie.
A rákosok kórtermében a szovjet társadalom jellegzetes képviselői fekszenek: egyesek, a hatalom kiszolgálói félnek a lassanként beinduló változásoktól, a személyi kultusz leleplezésétől, mások reménykednek, hogy igazi olvadás kezdődik, s az ország testéről visszahúzódnak a rákos daganatok: a táborok, a sztálinizmus, az embertelen diktatúra. S közben csodás gyógyulásról álmodoznak talán az orosz népi gyógyászat, talán a nyírfagomba segíthet, ha a hivatalos orvosok tehetetlenek.
A Rákosztály sok szempontból önéletrajzi mű. Maga Szolzsenyicin 1953-ban szabadult a lágerból, s utána Kazahsztánban jelöltek ki neki kényszerlakhelyet. Két év múlva a taskenti kórházban rákos daganatot diagnosztizáltak szervezetében. Élet és halál között lebegett, de legyőzte a betegséget, s úgy érezte, azért maradt életben, hogy beszámoljon a lágerlakó milliók szenvedéséről.
A Rákosztály-beli Kosztoglotovban saját életének ezt a pár évét írta meg: a súlyos betegséggel sikeresen megvívott harcát és vívódását, küzdelmét azért, hogy a lágerban töltött évek után értelmet találjon életének.

Évtizedekig a kommunista hatalommal való szembenállás jelképe volt ez a könyv, melyet a szocialista országokban csak titokban lehetett olvasni; mára elfoglalta helyét a XX. század nagy klasszikus művei között. A Rákosztály igazi orosz nagyregény Dosztojevszkij és Tolsztoj szellemében: éppúgy szól hús-vér emberek szenvedéséről, mint szimbolikus szintjén az örök emberi lázadásról az olyan hatalommal szemben, melyben az istentelen szadizmus rákként elburjánzik." (Európa Könyvkiadó, 2015)

Szakácskönyv rákbetegeknek - Több mint 150 tápláló étel a rákkezelés alatt és után, amelyet megoszthatunk a családunkkal és a barátainkkal is

szakacskonyv.JPG"Ez ​​a szakácskönyv nem a hagyományos értelemben vett diétázásról és a rák okairól szól. Két nagy fejezetben (Kezelés alatt és Kezelés után) több mint 150 tápláló, ízletes és egészséges ételt, valamint tippeket ajánl nemcsak a betegek, hanem az egész család számára. A nagy fejezeteken belül külön részekben kínál recepteket reggelikhez, könnyű ételekhez, főételekhez, desszertekhez, valamint harapnivalókhoz és tápláló italokhoz. A tartalmas bevezetőben hasznos tudnivalókat olvashatunk a nélkülözhetetlen vitaminokról, ásványi anyagokról, antioxidánsokról, élelmi rostokról és az ezeket tartalmazó zöldségekről és gyümölcsökről , továbbá ismertet a különféle rákkezelési eljárásokról, azaz a sugárkezelésről, kemoterápiáról és hormonterápiáról.

A kötet receptjeit Dr. Clare Shaw PhD RD, a nagy-britanniai The Royal Marsden kórház onkológiai dietetikus konzultánsa ellenőrizte szakmailag és állította össze azzal a céllal, hogy a betegeknek és az őket gondozóknak időt, pénzt és energiát megtakarítva a főzés könnyű, élvezetes és stresszmentes legyen a legnehezebb időszakokban is.

A közzétett receptek egy része olyan neves sztárséfektől származik, mint Mary Berry, Nigella Lawson, Ruth Rogers, Rick Stein, és egy recept a világhírű színésznőnek, Gwyneth Paltrownak köszönhető." (Kossuth Kiadó, 2016)

Tóth Krisztina: Anyát megoperálták

anyat-megoperaltak-web.jpg"Mindenki ott volt, amikor anya hazajött, mintha születésnapot ünnepeltünk volna. Mondtam is a nagypapának, hogy kár, hogy nincs ma szülinap, mert olyan szépen összejöttünk.
Nagypapa azt mondta, hogy bizonyos értelemben ez is egy szülinap, anya újjászületett.
A felnőttek mindig akkor mondják azt, hogy bizonyos értelemben, ha valami egyáltalán nem az, aminek nevezik. Vagyis nem volt torta.

Gyermekien derűs az a hang, ahogyan Tóth Krisztina kislány hőse a betegségről beszél. Ha valamelyik szülő megbetegszik, az nehezen feldolgozható trauma a gyerek számára. Erről lehetne szomorúan írni, de a szerző inkább viccesen, a tőle megszokott friss szemlélettel közelít ehhez a tabutémához is. Elmagyarázza a gyerekeknek, hogy mit jelent egy daganat, hogy a betegségből meg lehet gyógyulni, és hogy mindenről lehet, sőt kell is beszélgetnünk. Humoros könyv, amely megmutatja, hogyan vészelhetünk át egy családi válságot, hogyan értethetjük meg a kicsikkel, hogy semmi sem félelmetes, ha mi, felnőttek világosan és tisztán beszélünk róla." (Móra Könyvkiadó, 2015)

Bartos Erika: A bátorságpróba - Könyv a daganatos és leukémiás gyermekek számára

covers_312514.jpg"A ​​könyvet a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika orvosaiból alakult Őrzők Alapítvány adja ki. Daganatos és leukémiás gyerekeknek készült, nem kerül kereskedelmi forgalomba, ingyen kapják az érintettek. A kis betegekre váró, embert próbáló vizsgálatokra, kezelésekre készíti fel a gyerekeket számukra érthető nyelven és rajzokkal.
Sok ember mérhetetlen jó szándéka, munkája, teherbírása rejlik abban, hogy ez a kötet megvalósulhatott, minden szereplő teljesen ingyen vett részt az alkotásban. Mint a legszebb kezdeményezések mögött, e mögött is valójában anyai érzelmek állnak, hiszen a könyv alapötlete egy édesanyától származik, aki ezt az utat végigjárta saját gyermekével. Ő írta a kerettörténetet is, a többi szöveg orvosok, onkológus szakemberek, nővérek, gyermekpszichológusok munkája.
Ez egy egyedülálló, hiánypótló kiadvány, Magyarországon ilyen átfogó mű gyermekorvosi témában karitatív céllal még nem készült. Biztos vagyok abban, nagyon szeretném hinni, hogy sokaknak hoz majd segítséget, kapaszkodót, és erőt nyújt majd a gyógyulás útján." (Őrzők Alapítvány, 2012)

Könyvcímek, melyeket TI küldtetek!
  • Esterházy Péter: Hasnyálmirigynapló (Magvető Könyvkiadó, 2016)
  • Ignácz Piroska: A rák visszafelé is haladhat - Történetek rákos betegekről (Ignácz, 2000)
  • Mészáros Mihály: Rákos voltam, de már elmúlt! Asszem. - Avagy vissza a szürke hétköznapokhoz! (Minerva, 2015)
  • Szentesi Éva: Hamvaimból (Athenaeum Kiadó, 2016)

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr4911754431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása