Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Téma - Túra: Előítélet, tolerancia

2016. július 01. - KönyvParfé

jane_1.jpgJúliusban is Téma - Túra! Minden hónapban körbejárunk egy témát, ehhez összegyűjtök néhány könyvet. Januárban a Környezetvédelem, Környezettudatosság tárgykört néztük meg, februárban a Válás volt terítéken, márciusban az Örökbefogadás, áprilisban az Elmúlás, Gyász, májusban az Alkoholizmus, júniusban pedig a Szorongás, Stressz témában gyűjtögettünk. Ebben a hónapban az előítélet és a tolerancia kerül előtérbe. 
Az előítélet leginkább a hibás, vagy merev általánosításokon alapuló, előre kialakított feltételezéseket, véleményeket jelenti. A tolerancia pedig elsősorban türelmesség mások véleménye, főleg vallása, világnézete, etnikai vagy nemzeti hovatartozása iránt. Különböző fogalmak, mégis egybe veszem őket, hiszen párban járnak.
Vegyesen ajánlok olvasnivalót, hiszen nem csak felnőtteknek, de gyereknek is találsz a témában hasznos olvasmányokat. Mondanom sem kell, a felsorolás nem teljes. Ezért az ajánlók alatt bővíthetjük a listát. Ha olvastál az adott témában és még nem szerepel az oldalon, írd meg és felírom. Így segíthetünk egymásnak, és azt gondolom ez bárki számára hasznos lehet! Nos, eszedbe jutott valami? Akkor írd meg! Küldhetsz ide kommentet, vagy a Facebook oldalon is üzenhetsz. E-mailben is felveheted velem a kapcsolatot, a konyvparfe@gmail.com címre küldhetsz levelet, ez esetben a tárgyban szerepeljen, hogy Téma - Túra! Felkészültél? TÉMA - TÚRA INDUL!

Barczy Magdolna - Diósi Pál - Rudas János: Vélemények a másságról - előítéletek a fiatalok körében

b1348321.JPG"A szerzők valaha a Tömegkommunikációs Kutatóközpont munkatársaiként dolgoztak - amely üde színfolt volt a Kádár-rendszer szürkeségében. Jelenleg a Bar Kochba Intézet keretében, a Soros Alapítvány támogatásával végezték el a kötet tudományos bázisául szolgáló felméréseket. Ma, amikor milliós tömeg leledzik a társadalmi változások frusztráló présében, és emiatt hatalmasan felfokozódik a bármifajta kisebbséget megcélzó bűnbakképzés, az érzelmi reagálás veszélye, nagyon fontosak az ilyen objektív, empirikus elemzések - kijózanító tükörként szolgálnak, amikor cigányokról, zsidókról, a hétköznapi másságról vagy a migrációról szóló előítéletekkel szembesülünk, illetve megoldásokat keresünk." (Animula Kiadó, 1996)

Theodore Dalrypmle: Az előítéletek dícsérete - Az előre kialakított vélemények szükségessége

b1064972.JPG"Ha valakit előítéletesnek nevezünk, azzal az intellektuális ranglét­ra legalsó fokára helyezzük. De van-e olyan ember, akinek nincse­nek elő­ítéletei? Theodore Dalrymple azt állítja az előítéleteket és az előíté­letek szükségességét egyaránt rehabilitáló rövid és sodró lendületű könyvében, hogy az, aki minden előítélet nélkül kíván élni a világban, éppoly tehetetlen és védtelen lesz, mint egy újszülött. A feltevés, hogy teljesen megszabadulhatunk az előítéletektől, érvel Dalrymple – akinek szavait széles körű orvosi tapasztalat támasztja alá, melyre egy sze­gény­negyed kórházában és a közeli börtönben tett szert –, a szabadosságnak és az önkontroll hiányának kedvez, melyek nemcsak az egyén számára hátrányosak, hanem a társadalom egészét tekintve is. 
Az előítéletek nem csupán faji csoportokra vonatkozó negatív sztereotípiák lehetnek (bár természetesen ezek is megtalálhatók közöttük). Az előítéletek jelentik a társadalmi erények alapját is. Theodore Dalrymple hozzásegíti olvasóját, hogy megszabaduljon előítélet-ellenes előítéleteitől." (Osiris - Századvég, 2013)

Síklaki István: Előítélet és tolerancia

b903753.JPG"A könyv célja bemutatni az előítélet kialakulásának és fennmaradásának pszichológiai, szociálpszichológiai, antropológiai, humánetológiai és kommunikációs mechanizmusait, fő hangsúlyt a pszichológiai, különösen a szociálpszichológiai alapokra helyezve. Rávilágít arra, hogy az előítéletek milyen kockázatokkal járnak a társas és társadalmi életre nézve. Az előítéletek kognitív alapját képező sztereotípiák részletes taglalásával szembesít bennünket azzal, hogy számunkra természetes, kikerülhetetlen és nagyon hatékony információ-feldolgozási mechanizmusok negatív melléktermékeivel van dolgunk, ami nagyon megnehezíti a küzdelmet ellenük. Mégis, arra is vállalkozik a könyv, hogy megmutassa, milyen technikákkal van mód arra, hogy ezeket a káros hatásokat enyhítsük, s hogy ezek a technikák miféle ismereteket és készségeket követelnek meg." (Akadémiai Kiadó, 2012)

Jack Holland: Nőgyűlölet - A világ legrégibb előítélete

b943186.JPG"Apám szerette a történelmet, és szerette a nőket. Ez a két tény vezette el őt a nőgyűlölet témájához, mely meglehetősen különbözik attól, amiről a hivatása szólt: az észak-írországi politikai ügyektől.

2002-ben kezdett el dolgozni a Nőgyűlölet. A világ legrégibb előítélete című könyvén. A téma meglehetősen ellentmondásosnak bizonyult. A férfiak, ha meghallották, mivel foglalkozik apám, többnyire azt feltételezték róla, hogy igazolni próbálja a nőgyűlölet jogosságát. Ez a reakció nagyon megdöbbentette apámat. Általában mindenki meglepődött, hogy egy férfi ír erről a témáról. „Miért ne? A nőgyűlöletet férfiak találták ki” – mondogatta.

Írás közben nagyon megrázta azoknak a bűntetteknek a hosszú sora, melyeket férjeik, apáik, embertársaik és uralkodóik követtek el a nők ellen. Anyámmal megborzongtunk, amikor sorolta őket – a boszorkánysággal vádoltak esztelen kínzásától kezdve az észak-koreai börtönökben elszenvedett borzalmakig. Újságcikkeket vágott ki, elolvasott millió történetet, a költészethez és a drámairodalomhoz nyúlt kulturális magyarázatért.

Apám úgy érezte, ez a legfontosabb munkája. Újságírói tekintete arra a félelmetes kérdésre irányult, hogy hogyan lehetséges, hogy a történelem során az emberiség egyik fele mindvégig elnyomta és terrorizálta az emberiség másik felét." /Jenny Holland Előszavából/ (Bookart Kiadó, 2011)

Kállai Ernő - Kovács László: Megismerés és elfogadás

b829821.JPG"Pedagógiai kihívások és roma közösségek a 21. század iskolájában

Ez a megközelítésében és a tárgyalt módszerek szempontjából is újszerű kötet a kisebbségben élő gyerekek oktatásának nehézségeire és lehetőségeire hívja fel a figyelmet. A három nagyobb egységre tagolódó könyvben jól megfér egymás mellett a pszichológus, a szociológus, az elméleti és a gyakorló pedagógus vagy akár az irodalomtörténész írása is. Az első részben olyan általános pedagógia problémákat járnak körbe a szerzők, mint például az értékek, az erkölcsi nevelés vagy a multikulturális nevelés kihívásai napjainkban. A második rész a hátrányos helyzet, a kirekesztés, az óvoda és a család kapcsolatát és az ebből leszűrhető pedagógiai következtetéseket fejtegeti. A harmadik egység kifejezetten romológiával, a cigány emberekkel kapcsolatos társadalmi- és pedagógiai kérdésekkel foglalkozik." (Nyitott Könyvműhely, 2009)

Pék Rea: A Kékmandulafa erdő hősei

kekmandulafa-erdo-hosei.jpg"A Kékmandulafa erdő legöregebb császárfájának, a császárfa legmagasabb ágának balról a tizennyolcadik óriáslevelén él Kokkinella, a magányos katicabogár. Az erdő lakói csúfolják gömbölyű pocakja miatt, az élen Futrinkával, a nagyszájú bogárral. Kokkinella barátságot köt Otisszal, a denevérrel, aki ugyancsak nem kedvelt az állatok körében. Egy napon különös, zöld idegen jelenik meg az erdőben, akinek érkezésével fenekestül felfordul az erdői lakóinak élete. Hogyan akadályozhatják meg a jóbarátok a bajt? Mese a négy éven felülieknek az összetartás erejéről." (Naphegy, 2015)

Szegedi Katalin: Lenka és Palkó

"Lenklenka_es_palko.jpga, a dundi kislány naphosszat csak magányosan rajzolgat. Egy nap elindul barátokat keresni, de nem jár szerencsével: a gyerekek kicsúfolják, elzavarják. Bánatában végül rajzolni kezd az aszfaltra, amikor Palkó, a rolleres kisfiú álmélkodva megáll mellette… Lenka története a barátságról és az elfogadásról szól…" (Csimota, 2010)

"Palkó, a mindig segítőkész kisfiú legjobb barátai a könyvek.
Naphosszat olvasással tölti az idejét, és bár arra vágyik, hogy osztálytársai elfogadják, azok mégsem barátkoznak vele.
Egy délután a játszótéren mégis barátra lel. Lenka örömmel rollerezik és rajzol vele. Játékuknak a közelgő vihar vet véget, de már mindketten tudják, hogy ezután mindennap várni fogják egymást. A Lenka ikerkönyve." (Csimota, 2013)

Könyvcímek, melyeket TI küldtetek! 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr758854482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása