Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Téma - Túra: Szorongás, stressz

2016. június 01. - KönyvParfé

stressz.jpg

Júniusban is Téma - Túra! Minden hónapban körbejárunk egy témát, ehhez összegyűjtök néhány könyvet. Januárban a Környezetvédelem, Környezettudatosság tárgykört néztük meg, februárban a Válás volt terítéken, márciusban az Örökbefogadás, áprilisban az Elmúlás, Gyász, májusban az Alkoholizmus témában gyűjtögettünk. Ebben a hónapban a szorongás és a stressz kerül előtérbe.
Vegyesen ajánlok olvasnivalót, hiszen nem csak felnőtteknek, de gyereknek is találsz a témában hasznos olvasmányokat. Mondanom sem kell, a felsorolás nem teljes. Ezért az ajánlók alatt bővíthetjük a listát. Ha olvastál az adott témában és még nem szerepel az oldalon, írd meg és felírom. Így segíthetünk egymásnak, és azt gondolom ez bárki számára hasznos lehet! Nos, eszedbe jutott valami? Akkor írd meg! Küldhetsz ide kommentet, vagy a Facebook oldalon is üzenhetsz. E-mailben is felveheted velem a kapcsolatot, a konyvparfe@gmail.com címre küldhetsz levelet, ez esetben a tárgyban szerepeljen, hogy
 Téma - Túra! Felkészültél? TÉMA - TÚRA INDUL!

David Servan-Schreibe: Szíveddel figyelj - A stressz, a szorongás és a depresszió gyógyításának új módjai

b1319038.JPG"Manapság ha idegesek, rosszkedvűek vagyunk, netán szorongunk, egyszerűen csak bedobunk egy tablettát, remélve, hogy attól minden rendbe jön. Ne tegyük! – figyelmeztet David Servan-Schreiber, neves francia-amerikai kutatóorvos és pszichoterapeuta. Rossz közérzetünket szerinte ugyanis az okozza, hogy szívünket és eszünket, érzelmeinket és gondolatainkat képtelenek vagyunk összhangba hozni egymással. Ez a megbillent egyensúly pedig gyógyszerrel nem állítható helyre. Próbálkozzunk inkább más, hatékonyabb módszerekkel – mint a szívkoherencia, az akupunktúra, az omega-3 kapszula szedése vagy a testmozgás. És figyeljünk a kapcsolatainkra: ha igyekszünk javítani rajtuk, apránkint mi is „gyógyulunk”.

DR. DAVID SERVAN-SCHREIBER (1961–2011) francia származású amerikai pszichiáter és idegkutató, a Pittsburghi Egyetem Orvostudományi Karán működő Integrált Orvostudományi Központ létrehozója. A rák ellen című könyve, melyben arról ír, hogyan mozgósítható a test természetes védekező képessége a daganatos betegségekkel szemben, kiugró nemzetközi sikert aratott. A Szíveddel figyelj eddig 33 nyelven, több millió példányban jelent meg. Utolsó kötete Búcsúzni többször is lehet címen látott napvilágot." (Park Kiadó, Hétköznapi pszichológia sorozat, 2015)

Kelly McGonigal: A stressz napos oldala - Miért jó a stressz, és hogyan bánjunk vele ügyesebben?

748443.jpg"Már megint stresszes vagyok! Az egészségem is rá fog menni erre! halljuk oly sokszor manapság. De vajon a stressz tényleg csak kellemetlen és káros lehet?
Kelly McGonigal könyve új, meglepő megvilágításba helyezi a stressz jelenségét, rámutatva, hogy a stressz az emberi élet természetes része, sőt kéz a kézben jár terveink megvalósításával, céljaink elérésével. Lehet problémák forrása, de sokat nyerünk azzal, ha ellenség helyett barátra lelünk benne, mert olyan, velünk született erőforrás birtokába juthatunk, amely kiapadhatatlan muníciót ad testi-lelki egészségünkhöz és a kihívásokkal való megküzdéshez. A könyvet olvasva megismerjük a témával kapcsolatos új, szemléletformáló tudományos eredményeket, miközben felemelő emberi történetek tárulnak fel előttünk, és új stresszkezelési stratégiákat is elsajátíthatunk. Bepillantást nyerünk abba, hogy a stressz még kapcsolataink elmélyítésében és életeseményeink mélyebb összefüggéseinek megértésében is segítségünkre lehet.
A stressz napos oldala nem a stressztől való megszabadulás, hanem a stresszel való helyes bánásmód útmutatója. Többé nem kell a stressz miatt stresszelnünk!

Egy gyakorlati útmutatót tartanak most a kezükben, amelynek segítségével jobban együtt tudnak majd élni a stresszel. Ha összebarátkoznak vele, ügyesebben szembe tudnak majd nézni a kihívásokkal. Jobban fel tudják használni a stresszben rejlő energiát anélkül, hogy kiégéshez vezetne. Segíthet elszigetelődés helyett társas kapcsolatokká alakítani a feszült élményeket. És végül: segíthet abban is, hogy értelmet találjanak a szenvedésben. /részlet a könyvből/"
(Ursus Libris, 2016)

52 gyakorlat a stressz kezelésére - Önfejlesztő kártyák

52_gyakorlat_a_s_4c68d400a6927-450x600.jpg"Mindenki átélt már stresszes időszakokat. Határidők, nehezen kezelhető emberek, költözés, emberi kapcsolatok, anyagi problémák vagy betegség - ezek a leggyakoribb stresszorok. A stresszmentes élet illúziójának dédelgetése helyett, a stresszkezelés fortélyait érdemes mielőbb elsajátítani.
Praktikus önfejlesztõ
A kártyacsomag 52 praktikus, egyszerûen megvalósítható, önfejlesztõ pszichológiai gyakorlatot tartalmaz, hogy a stresszt kordában tartsd. Segít, hogy felismerd és tudatosítsd magadban a számodra legmegfelelõbb stresszkezelési módszereket és technikákat, amelyekkel elviselhetõbbé teheted feszültségekkel teli életed. A kártyák könnyen kezelhetõk és a paklit bárhová magaddal viheted, bárhol használhatod, amikor csak akarod.
A legjobb módszer
Mivel a stresszkezelés önfejlesztõ pszichológiai módszerei egyénenként változnak, a csomag a hatékonyabb módszerek széles skáláját tartalmazza. Próbáld ki valamennyit, tartsd meg azokat, amik megtetszettek, és vesd el, amik nem!
Légy kreatív!
A csomagban találsz 10 üres kártyát is. Ezekre írhatod személyes megjegyzéseid, javaslataid, emlékeztetőid a stressz kezelésére. Hatékonyabb leszel, ha magadra szabod a kártyacsomagban található javaslatokat, és saját gyakorlatokat is kitalálsz."
(HVG Könyvek, 2010)

Dr Kate Middleton: Kiút a szorongásból

covers_326532.jpg"A szorongás megkeseríti az életünket, megfoszt nagyszerű lehetőségektől, elrabolja az örömünket és nem engedi, hogy pihenjünk. Hiába menekülünk előle, egyre növekvő teret követel. A könyv pszichológus szerzője, aki maga is megküzdött a liftektől való rettegésével, elmagyarázza, hogy a szorongás eredeti, hasznos funkciójában egy figyelmeztető jelzés. Ezért nem is kell teljesen eltüntetni az életünkből. Ha a könyvben leírt világos lépéseket követve szembenézünk vele, képesek leszünk visszaterelni azok közé a korlátok közé, ahol működnie kell." (Harmat Kiadó, Első lépések sorozat, 2014)

Lori Lite: A Vidra-öböl - Relaxációs mesekönyv

10008557_a4e78dc04d1d1012d4310f6099000eff_wm.jpg"E kedves mesekönyv hősei, a kis sellő és a vidrák megtanítják gyermekünknek a mélylégzés helyes technikáját, melynek segítségével gyorsan megnyugtathatja magát, hatékonyan csökkentheti szorongását, dühét, sőt, még az átélt fizikai fájdalom intenzitását is.

"A mélylégzés az egyik legegyszerűbb relaxációs gyakorlat. Stresszes, szorongáskeltő helyzetekben hajlamosak vagyunk szaporán és felszínesen lélegezni, amivel fenntartjuk feszült állapotunkat. Ha gyermekünk elsajátítja a lassú ütemű mélylégzést, könnyebben meg tud majd nyugodni, képes lesz uralni szorongását és agresszióját." Dr. Kádár Annamária pszichológus, egyetemi adjunktus

"Gyógypedagógusként autista, Asperger-szindrómás és más speciális szükségletű gyerekekkel dolgozom, akiknek komoly nehézséget okoz az érzelmeik szabályozása. Lori Lite könyvei óriási segítséget jelentenek számomra. A gyerekek rendszeresen használják a légzéstechnikákat, amikor szoronganak vagy dühösek. Köszönöm!" K. M. Checo gyógypedagógus"
(Kulcslyuk Kiadó, 2014)

Farkas Krisztina - Horváth Kati: Málna mesék

malna-mesek.jpg"Neked is fejtörést okoz, hogy csatlakozz-e a délutánonként a városon átcikázó, betáblázott órarendű gyerekek szüleinek táborához? Vagy inkább nyugodtan dőlj hátra, és engedd el ezt a problémakört, hiszen te is felnőttél valahogyan annak idején – különórák nélkül? Most akkor angolra, balettra és lovagolni vidd a gyerekedet, netán furulyázni és úszni, vagy leginkább sehová? És ha viszed, akkor hogyan marad idő a játékra, a legkedvesebb közös elfoglaltságokra? Nem vagy egyedül: a könyvben szereplő kislány, Málna szüleit pont ugyanezek a kérdések foglalkoztatják… és nem véletlenül, hiszen úgy tűnik, a család életében egyszer csak minden a feje tetejére állt. A kötet e manapság nagyon jellemző dilemmában nyújt segítséget a szülőknek. Olvasd fel a kisgyereknek a könyv elején szereplő kedves mesét – és próbáld ki az utána következő ,,különóra-kalauzban” felsorakoztatott praktikus tanácsokat, amelyeket a szerző a legújabb pszichológiai kutatások alapján állított össze." (Álomgyár Kiadó: 2013)

Könyvcímek, melyeket TI küldtetek!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr958754010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása