Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Téma - Túra: Válás

2016. február 02. - KönyvParfé

tema-tura_2.jpgAz előző hónapban már találkozhattál az oldalon a Téma - Túra nevet viselő új rovattal. Minden hónapban körbejárunk egy fontos témát, ehhez egy csokorba összegyűjtök néhány könyvet. Januárban a Környezetvédelem, Környezettudatosság tárgykört néztük meg, melyhez ti is javasoltatok irodalmat. Februárban a VÁLÁS lesz a kivesézni való témakör. Ez egyáltalán nem vidám, de ha már rizikós dolgokról beszélgetünk, ezt sem hagyhatjuk ki. A válás különösen nehéz, ha gyermek van a családban, ezért találsz a felsorolásban gyerekeknek szóló irodalmat is. Kérlek, segíts és bővítsük együtt a listát, ajánlj Te is könyveket. Ha eszedbe jutott valami, akkor nyugodtan írd meg nekem! Írhatsz ide kommentet, vagy a Facebook oldalon is üzenhetsz. E-mailben is felveheted velem a kapcsolatot, a konyvparfe@gmail.com címre küldhetsz levelet, ez esetben a tárgyban szerepeljen, hogy Téma - Túra! Felkészültél? TÉMA - TÚRA INDUL!

Singer Magdolna: Ki vigasztalja meg a gyerekeket? - Válás és gyász a családban

ki_vigasztalja_meg_a_gyermekeketb1-450x600.jpg"Vajon mit élnek át a gyerekek, amikor szüleik válnak, vagy amikor elvesztik egy közeli családtagjukat? Mire van szükségük ezekben a nehéz időkben? És ki vigasztalja meg őket, ha a szülők saját fájdalmukban, dühükben nem tudnak feléjük fordulni?
Súlyos veszteség idején a gyerekek legtöbbször nem tudják megfogalmazni, min mennek keresztül. Modern világunkban ráadásul a gyász tabu: a felnőttek sokszor saját érzéseikkel sincsenek tisztában, nemhogy a gyerekekével. Így a hiány meggyászolásában - ha egyáltalán megtörténik - a kicsik általában magukra maradnak, és ez a magány és elhagyatottság felnőttéletükre is kihat. Singer Magdolna gyászterapeuta bevezet minket egy rejtett világba: gyerekek és felnőttek mesélnek fiatalon átélt veszteségeikről, és arról, miként tudtak megküzdeni fájdalmas érzéseikkel. Harminc különálló történet segít megérteni, mit éreznek és észlelnek a gyermekek válás és halotti gyász idején, a megható önvallomásokból pedig az is felsejlik, hogyan vigasztalhatjuk, támogathatjuk őket életük e nehéz szakaszában." (HVG Kiadói Rt., 2015) 

Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok - A gyerekközpontú válás lépései

b1373242.JPG"Magyarországon évente több tízezer olyan ember van, aki úgy dönt, hogy le akarja zárni a párkapcsolatát, el szeretne válni. Minden harmadik gyerek megtapasztalja élete során a szülei válását, és hogy milyen egyszülős családban élni.
Hiába van azonban rengeteg válás, sokkal több információra és tudásra, nagyobb társadalmi érzékenységre lenne szükség ahhoz, hogy ne érezzék sokan úgy: szégyellniük, titkolniuk kell a velük történteket, vagy legalábbis hallgatniuk kell róla.
Ez a könyv a gyerekekről szól. Olyan gyerekekről, akiknek elváltak a szülei, de akik elsősorban mégis gyerekek, és csak másodsorban „elvált szülők gyerekei”. Olyan gyerekekről, akik megélték azt a nehéz utat, ami a válásáig vezetett, de akiknek továbbra is szükségük van mindkét szülőjükre.
De nemcsak róluk, hanem a szüleikről is szól a könyv, akik végigjárták azt a kínkeserves utat, ami oda vezetett, hogy kimondták: „ez így nem mehet tovább, el kell válnunk”. Vannak közöttük olyanok, akik egyezségre törekedtek, de vannak olyanok is, akik a másik szülőnek még a nevét sem veszik a szájukra többé.
A válási ügyekkel kapcsolatba kerülő szakmák képviselői is érintettek, ezért a könyvben helyet kaptak ügyvédek, bírók, házassági tanácsadók, gyermekvédelmi szakemberek és pszichológusok gondolatai, tapasztalatai is.
A könyv segít abban, hogy érthetőbbé tegye az olvasó saját történetét, és utat mutat, hogyan maradhat „elég jó szülő” ebben a nehéz élethelyzetben is." (Bookline Könyvek, 2015)

Remo H. Largo - Monika Czemin: Válás után boldog gyerekek? - hogy kiegyensúlyozott felnőttek legyenek

b968673.JPG"Remo H. Largo és Monika Czernin könyvükkel a válófélben lévő szülőkbe kívánnak lelket önteni. Nagyon nehéz ez a helyzet, mutatnak rá, de nem szükségszerű, hogy a gyerekek megszenvedjék a válást. Több mód is van rá, hangsúlyozzák, hogy boldogan és kiegyensúlyozottan nevelkedjenek. A szülők számára igenis járható út, hogy külön éljenek, de gyermekeiket mégis együtt, egymással összhangban neveljék. A szerzők a legfontosabb kérdéseket (pl. hogyan közöljük a gyerekkel, hogy válunk; mi változik meg a szülő-gyerek kapcsolatban a válás után; a gyerek és az új partner) az életből vett példák elemzésével tárgyalják. A gyerekek valódi igényeire összpontosítanak, és elmondják, miképpen lehet ezeket kielégíteni – bármilyen családmodellt kövessenek is a szülők." (Park Kiadó, 2011)

Rigler Ilona: Hogyan élheted túl a szüleid válását?

b1325570.JPG"A Móra Kiadó 9-11 éves gyerekeknek szóló pszichológiai könyvsorozatának kötetei egy-egy lelki problémát járnak körül. A könyvek két részből állnak: egy történetből és a hozzá tartozó, „segítő” feladatokból, tanácsokból, amelyek magyarázzák és feloldják az olvasóban az ábrázolt konfliktust és érzelmeket. A kapcsolódó feladatok, tanácsok a Heim Pál Gyermekkórház mentálhigiénés szakembereinek szakmai tudásán alapulnak, a történetek a szakmai csapat és Pacskovszky Zsolt író közös munkájával valósultak meg. A sorozat első kötete a kiközösítés, a második a válás témakörével foglalkozik. További tervezett témák között szerepel a számítógép-függőség és a testvér születése." (Móra Könyvkiadó, 2013)

Emma Thyssen - Eef Rombaut: Szívszerelem

szivszerelem.jpg"Királykisasszony királyfit keres, de olyat, akinek nagy a szíve. Sorra jelentkeznek a lovagok, de egyikük sem tudja elnyerni a királylány szívét, mert Nagy Sárga Dinó elébük áll, és — *hamm!*

Eef Rombaut és Emma Thyssen képeskönyve a lovagok, az óriás és a királykisasszony meséjén keresztül a szerelemről, a válásról és a szülői szerepről szól. Egy szívbemarkoló és szívderítő mese a szívszerelemről, a veszteségről és az újrakezdésről.
Pollák Éva szakpszichológus elemzésével." (Csimota Könyvkiadó, 2013)

Nádori Lídia: Sárkány a lépcsőházban

"Jancsi átlagos óvodás a pesti belvárosból, és életének kisebb-nagyobb b1250326.JPGjelentőségű mozzanatait elevenítik meg a mesék. Az életképekben elbeszélt történetek egy év eseményeit szedik csokorba Jancsi negyedik és ötödik születésnapja között.

Nádori Lídia stílusát és humorát remekül érti egy óvodás, de olvasása közben a szülő is kap rejtett üzeneteket. A történetek között könnyed és összetettebb írásokat egyaránt találunk, és a finom, humoros részletekből a gyerek rengeteg olyan dolgot megtud a világról, az életről, a nagyvárosi létről, melyekre mi felnőttek már régen elfelejtettünk rácsodálkozni.
A szerző külön érdeme az a könnyedség, mellyel nehéz témákat érint, és a nyitottság, mellyel a szülőre és a gyerekre bízza bizonyos helyzetek befejezését, értékelését, az önálló, aktív értelmező szerepét a gyermek olvasónak is megelőlegezve.
A könyvet Kun Fruzsina illusztrációi gazdagítják. A meleg színek, az érzelmek kifejező ábrázolása nemcsak gyönyörű hangulatot teremt, hanem a mesék megértéséhez, feldolgozásához is nagyban hozzájárul." (Naphegy Kiadó, 2008)

Könyvcímek, melyeket TI küldtetek!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr538345186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása