Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Téma - Túra: Autizmus

2016. szeptember 01. - KönyvParfé

tema_tura.jpgSzeptemberben is Téma - Túra! Minden hónapban körbejárunk egy témát, ehhez összegyűjtök néhány könyvet. Januárban a Környezetvédelem, Környezettudatosság tárgykört néztük meg, februárban a Válás volt terítéken, márciusban az Örökbefogadás, áprilisban az Elmúlás, Gyász, májusban az Alkoholizmus, júniusban a Szorongás, Stressz, júliusban az Előítélet, Tolerancia, augusztusban pedig a Félelem témában gyűjtögettünk. Ebben a hónapban az autizmus kerül előtérbe.
Vegyesen ajánlok olvasnivalót, hiszen nem csak felnőtteknek, de gyereknek is találsz a témában hasznos olvasmányokat. Mondanom sem kell, a felsorolás nem teljes. Ezért az ajánlók alatt bővíthetjük a listát. Ha olvastál az adott témában és még nem szerepel az oldalon, írd meg és felírom. Így segíthetünk egymásnak, és azt gondolom ez bárki számára hasznos lehet! Nos, eszedbe jutott valami? Akkor írd meg! Küldhetsz ide kommentet, vagy a Facebook oldalon is üzenhetsz. E-mailben is felveheted velem a kapcsolatot, a konyvparfe@gmail.com címre küldhetsz levelet, ez esetben a tárgyban szerepeljen, hogy Téma - Túra! Felkészültél? TÉMA - TÚRA INDUL!

Fred R. Volkmar – Lisa A. Wiesner: Az autizmus kézikönyve – amit minden szülőnek, családtagnak és tanárnak tudnia kell

borito.jpg"Szakszerű válaszok a mindennapok kérdéseire az autizmussal kapcsolatban

Az autizmus elméleti és gyakorlati kérdéseinek átfogó ismertetését írták meg a Szerzők kifejezetten azzal a szándékkal, hogy az érintett szülők, családtagok és nem utolsó sorban pedagógusok számára adjanak fogódzót a mindennapi problémák megoldásában. A kötetben közérthetően és könnyen áttekinthetően szólnak az autizmusról a fogalom meghatározásától a diagnózison keresztül az esetleges gyógyszeres kezelésig mindenről, ami az érintettek számára fontos lehet, így például:

– az autizmus és a kapcsolódó autizmus spektrumzavarok, mint pl. az Asperger-szindróma háttere
– megbízható szűrési feltételek autizmusra
– gyakorlati információk a kiegészítő és alternatív terápiákról
– tanácsok a helyes oktatási programok kialakításához
– életkorspecifikus problémák kezelése" (Autisták Országos Szövetsége, 2013)

Olga Bogdashina: Valódi színek

covers_109376.jpg"A ​​könyv az autizmus terén fellelhető érzékelési és észlelési problémák hatására koncentrál, mégpedig úgy, ahogy ezt maguk az autista emberek értelmezik. A kötet első része azokkal a szokatlan érzékelési élményekkel és érzékenységekkel foglalkozik, amelyeket a szakemberek gyakran figyelmen kívül hagynak. A második rész a felmérést és a fejlesztést taglalja, olyan gyakorlati tanácsokkal szolgál a megfelelő módszer és technika kiválasztásához, amelyek segítségével enyhíteni lehet a problémákat és bővíteni az erősségeket. A könyv lehetővé teszi a tanárok, szakemberek, szülők és maguk az autisták számára is, hogy teljes képet alkothassanak és megérthessék az autisták eltérő érzékelését és észlelését.Olga Bogdashina PhD. nevét tanárként, előadóként és kutatóként is ismerik, szerteágazó munkát végez az autizmus területén. Elsősorban az autisták érzékelése és észlelése, valamint kommunikációs problémái iránt érdeklődik. Az autista gyerekeknek létrehozott első ukrajnai napköziotthon és iskola igazgatója az intézmény 1994-es alapítása óta. Az Ukrán Autista Társaság elnöke. Szerte a világon tanít és előadásokat tart, jelenleg a Birminghami Egyetem meghívott előadója. Olga autista fia húsz éves." (Autisták Országos Szövetsége, 2008)

Christopher Stevens - Nicola Stevens: Egy kisfiú

stevens-christopher-stevens-nicola-egy-kisfiu.jpg"David ​​tizenegy éves. Boldog és egészséges. Szeret iskolába járni, Disney-dalokat énekelni és fára mászni.
David súlyosan autista. Csak néhány szót tud kiejteni. Alig képes kifejezni a legalapvetőbb szükségleteit. Nem ismeri a veszélyt. Nem érti mások érzéseit. Nem hallgat mások szavára.

Az Egy kisfiú David történetét mutatja be a szülei tollából, akik megosztják velünk, milyen egy olyan gyermeket felnevelni, aki örökké kisfiú marad. Egy autista gyermeket könnyű szeretni, de sokkal nehezebb vele élni, mint azt elképzelnénk.

A megrendítő leírás bemutatja az autizmus szívszorító és meglepően örömteli oldalát is. A régen ritkaságnak számító fejlődészavar ma már a brit gyerekek egy százalékát érinti. Christipher és Nicola Stevens nyers és néha brutális őszinteséggel tárja elénk helyenként szívfájdító, néha mulatságos, de mindig inspiráló tapasztalatait.
Ahogy kibontakozik David története, szülei között a szemünk láttára fonódik egyre erősebb kötelék. David felügyelete teljes személyt követelő feladat, melynek során a házaspár megismeri a feltétlen szeretet valódi érzését." (Gabo Kiadó, 2009)

Donna Williams: Autizmus - Egyes szám első személyben

azautizmus.jpg"Az ​​Autizmus – egyes szám első személyben szerzője, Donna Williams, 1963-ban született. Kortársaihoz, vagy a nála idősebbekhez hasonlóan róla is csak felnőttkorában készült diagnózis: autista. Az autizmus jelenségére, szerteágazó és szélsőséges eltéréseket mutató tünetcsoportjára – szándékosan nem mondunk betegséget vagy fejlődési rendellenességet – csak a hatvanas-hetvenes évektől irányult nagyobb figyelem, amikor nagyobb számú esetet írtak le és ez többféle megközelítésből tette lehetővé a probléma tanulmányozását.
Donna Williams előző könyveiben1 és e mostaniban is saját álláspontjáról, saját tapasztalatairól mesél. Egyes szám első személyben kíséreli elmagyarázni, milyen autistának lenni. Mégsem kizárólag magáról, hanem más autisták tapasztalatairól is beszél. Magyarázatai tiszták, példái, mivel a mindennapi életből származnak, világosak és érthetők, sőt nemegyszer humorosak is. Esettanulmányaiból megsejthetjük, hogyan érzékeli egy autizmussal élő ember a külvilágot, de nem csupán leírja a nehézségeket – az érzékelési problémáktól a koordinációs zavarokon át, egészen a kényszercselekvésekig – , hanem tippeket is ad ezek kezelésére.

Donna Williams könyve nemcsak azért hiteles számunkra, mert leírása zömmel saját tapasztalatain alapszik, hanem mert a jelenségek vizsgálatában igyekszik a látszat mögé tekinteni, az okokat kutatni. Tapasztalatai, eredményei nem biztos, hogy mindig, mindenben egyeznek a rendszeres tudományos kutatás eredményeivel, de a gyakorlatban is kipróbált módszerekből származnak. A gyakorlatias megközelítést vállaló könyv függeléke külön módszertani példatár: a mindennapokban is kivitelezhető módszereket ajánl az autizmussal élők és családjuk életének megkönnyítésére.

Ez a könyv ritka kincs: egy autizmussal élő írástudó segítsége sorstársainak, szülőknek, családtagoknak, pedagógusoknak, pszichológusoknak, mindannyiunknak, akiknek fogodzót kínál az autizmus labirintusában." (Pannonica, 2001)

John Elder Robinson: Nézz a szemembe - Életem Asperger-szindrómával

covers_167344.jpg"John ​​Robison egészen kiskora óta vágyott arra, hogy az emberek szóba álljanak vele és minél többen vegyék körül. Különc szokásainak köszönhetően azonban – kerülte a szemkontaktust, előszeretettel mondott illetlen vagy nem oda való dolgokat, darabjaira szedte a rádiókat és másfél méteres lyukakat ásott a földbe, amelyekben az öccsét, Augusten Burroughs-t egrecíroztatta – kamaszkorára már mindenki antiszociális csodabogárnak könyvelte el. Negyvenéves volt, amikor az autizmus egyfajta megnyilvánulását, az Asperger-szindrómát diagnosztizálták nála. Ez a felismerés gyökeresen megváltoztatta a magáról és a világról addig alkotott képét. Önéletrajzi ihletésű könyvében Robison megindítóan és helyenként fekete humorral fűszerezve ír az életéről. Arról, miként jutott el oda, hogy a legendás KISS együttes füstokádó gitárjainak tervezőjéből mára felelős munkaadó és családapa lehessen. Különös, tekervényes történet az övé. Helyenként azt érezhetjük, mintha egy másik bolygóról jött volna. Legtöbbször viszont inkább azt, hogy ellenállhatatlanul és mélyen emberi." (Kossuth Kiadó, 2012)

John Elder Robinson: Nézz a szemembe, fiam! - Apa és fia kalandjai aspergerrel, vonatokkal és bombákkal

b1315784.JPG"John Robison nem éppen hétköznapi apa. Gyermekkora óta antiszociális csodabogárnak könyvelték el – ezekről az évekről szól előző, szintén a Kossuth Kiadónál megjelent könyve, a Nézz a szemembe –, és negyvenéves volt, amikor Asperger-szindrómát diagnosztizáltak nála. Hogyan él egy férfi, aki folyamatosan összeütközésbe kerül a közösségi lét íratlan szabályaival, és aki képtelen értelmezni más emberek arckifejezését, mozdulatait? És hogyan éli meg az apaságot? Hogyan azonosítja gyermekénél ugyanezt a problémát, és hogyan oldják – vagy éppen nem oldják – meg együtt az ebből adódó problémákat.

Különleges memoár, mely sokkal több annál, hogyan neveli egy különc apa a különc fiát. Történetük egyszerre megható és vicces, egy apáról és a fiáról szól, akik valójában együtt nőnek fel.
John sosem volt hétköznapi gyerek, és nem lett belőle hétköznapi apa sem. Asperger-szindrómája miatt elragadóan sajátságos perspektívából látja a világot, az apaságot pedig logikai rejtvények, kalandok és tréfák sorozataként éli meg. Fia, Kisbocs gyermekkorát furcsa mesék és különleges programok tették különlegessé, apja valódi kalanddá varázsolta az életét: mire Kisbocs tízéves lett, már vezett tehervonatot és mini Land Rovert, ült Mao elnök Mercedesében és felfedezett egy erőművet is.
Az egyetlen dolog, amit John nem tudott kitalálni az, hogy mit tegyen, amikor a fia iskolába került, és saját gyermekkorát idéző tanulási és viselkedési problémák kezdték megkeseríteni az életét. Felmerült a kérdés, hogy vajon Kisbocs is Asperger-szindrómás e. A szakemberek nem adtak egyértelmű választ. Kiemelkedő intelligenciájának köszönhetően tizenhét éves korára Kisbocs zseniális vegyésszé képezte magát, és robbantási kísérletei magára vonták az állami és szövetségi ügynökök figyelmét…" (Kossuth Kiadó, 2015)

Temple Grandin: Képekben gondolkodom - Életem az autizmussal

covers_319704.jpg"Ez ​​a példátlan könyv helyszíni jelentés az autizmus országából. A világ leghíresebb autizmussal élő tudósa, Temple Grandin mesél arról, hogyan érzékelik a külvilágot ennek az országnak a lakói, és ő maga hogyan tudta átlépni a határait, hogy felépítsen egy olyan karriert, melyről a legtöbben csak álmodhatnak.
A Képekben gondolkodom egy páratlan élet története. Elegáns, közérthető stílusban világít rá arra, hogy igenis képesek lehetünk meghaladni önmagunkat, és jobbá tenni a világot. Függetlenül attól, hogy milyen útravalóval indultunk neki. Temple Grandin az állattudományok doktora. Az Egyesült Államok állattartó telepeinek és vágóhídjainak többsége az ő műszaki tervei alapján készült. Szintén az ő találmánya az az ölelőgép, melyet ma is sikerrel használják hiperérzékeny autisták megnyugtatására. Autizmusáról több könyvet írt, és rendszeresen tart előadásokat: izgalmasan gondolkodó, érzékeny ember, aki számunkra elképzelhetetlen módon tapasztalja meg a világot. Életéről 2010-ben film készült Claire Danes főszereplésével, aki alakításáért elnyerte a Golden Globe díjat." (Park Kiadó, 2014)

Naoki Higashida: Hát ezért ugrálok - Egy fiú hangja az autizmus csöndjéből

covers_294192.jpg"Milyen ​​autistának lenni? Miként tudhatjuk meg, mit gondol és érez egy autista gyermek, akinek segíteni szeretnénk?
Ez a figyelemre méltó könyv, amelyet Naoki Higashida mindössze tizenhárom évesen írt, választ ad néhány kérdésre. A súlyosan autista Naoki megtanult kartonbillentyűzet segítségével, a betűkre mutogatva kommunikálni, és mondanivalója kivételes betekintést nyújt az autisták gondolkodásmódjába. Megmagyarázza az autizmussal élők sokszor elképesztő viselkedését, lehetőséget nyújt, hogy megértsük képi gondolkodásmódjukat. A zárónovella pedig minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy az autisták nincsenek képzelőerő, humorérzék és beleélő képesség híján. Naoki szívhez szólóan folyamodik a türelmünkért, együttérzésünkért. Könyve minden olvasónak alkalmat ad, hogy új, izgalmas nézőpontból szemlélje a világot.
Naoki Higashida 1992-ben született, az autizmusra való hajlamot 1998-ban állapították meg nála. Ezután speciális nevelési igényű gyermekek számára működtetett iskolákba járt, tanulmányait 2011-ben fejezte be. Több szépirodalmi és ismeretterjesztő műve is megjelent, munkáival díjakat nyert. Az írás mellett előadásokat tart az autizmusról és blogot vezet. Japánban, a Tokiói-öböl partján fekvő Kimicuban él." (Park Kiadó, 2014)

Kartali Zsuzsanna: Anyacsavar és Kockafej - A fiam autista, de nem zseni

covers_382213.jpg"A ​​szerző életrajzi regényében fiával való kapcsolatát tárja elénk, a gyermek születésétől napjainkig, tinédzser koráig. Zsombi Asperger-szindrómás, és mint ahogy az alcím is írja, nem zseni. Nincs 130-as IQ-ja, nincsenek különleges képességei, legalábbis olyanok, amilyeneket a hollywoodi filmek vagy a média olykor hamis képei alapján képzelnénk róla.
Az autisták és Asperger-szindrómások közössége egy meg nem értett közösség. „Autista? Na és mit tud?” hangzik el rendre velük kapcsolatban, és Kartali Zsuzsanna hiánypótló könyvében megkísérli megválaszolni az unásig ismert kérdéseket, no meg a kimondatlanokat is. Bemutatni az értetlen, gunyoros, rosszindulatú vagy éppen kedvesen kíváncsi tekintetektől kísért „más” gyerekek mindennapjait, életét, lehetőségeit a bölcsődétől az iskoláig.
Az Anyacsavar és Kockafej a megismerésről szól, arról, mennyire érthetsz meg egy másik embert, az anyaságról és a gyermeklétről, olyan életekről, melyek a külvilág számára különösnek, akár furcsának is tűnnek, de van, akinek ez a valóság.
Fontos könyv, irodalmi igényességgel megírt, humorral és empátiával átszőtt kis kötet egy nőről, aki szeretné, hogy gyermeke a „normális” társadalom részévé válhasson, és a fiúról, aki megtalálja a saját útját, legyen az mégoly kacskaringós. És nem utolsósorban: a toleranciáról." (Athenaeum, 2016)

Stefanik Krisztina: Csillagbusz - Mese Dorkáról, Misiről és az autizmusról

covers_390867.jpg"Az autizmus spektrumzavar megjelenési formája rendkívül sokszínű, befolyásolja az intellektuális és nyelvi képességek szintje, az életkor, a környezet, illetve az esetlegesen társuló problémák különféle hatásai, sőt a személyiség is.

Könyvünk célja az integráló intézményekbe járó 5-10 éves autista gyerekek közösségeinek megerősítése, a megértés, az el- és befogadás növelése." (AutiSpektrum Egyesület, 2016)

Könyvcímek, melyeket TI küldtetek!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr8510412616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása