Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Andreas H. Schmachtl: Északfölde ​teljesen hihetetlen megmentése (Snöfrid Virágvölgyből 1.)

Zabkása

2024. március 12. - KönyvParfé

11_6.jpgA mesék világában számtalan különleges szereplővel találkozhatunk. Mindenféle varázslények megfordulnak a történetekben, mint például törpék, trollok, sárkányok vagy épp ogrék. A most hozott mesekönyv főszereplője is egy nem mindennapi szerzet, mégpedig egy snöfrid! Neve is van, mely nem valami fantáziadúsan csupán ennyi: Snöfrid. Andreas H. Schmachtl könyvében az Északfölde teljesen hihetetlen megmentése című legendában olvastam róla először, s azt hiszem, ezt a csöndes, néha kicsit magának való lényt sikerült örökre a szívembe zárnom. Izgalmas és veszélyektől korántsem mentes kalandját a Manó Könyvek gondozásában és Szalay Zsuzsanna fordításában olvashatod.

De hogy mit tudunk a Virágvölgyben élő Snöfridünkről? Először is azt, hogy semmit sem szeret jobban a nyugalomnál. Egy eldugott kis barlangban éldegél, egy hatalmas nagy kő alatt. Fontos, hogy nem túl közel az emberekhez, mert bár nincs semmi kifogása ellenük, néha idegesítőek tudnak lenni, ő meg egy kicsit magának való természet. Szereti az otthonát, mely télen kellemes meleget ad, nyáron pedig jó hűs, s mindezek mellett extra bónusz a kis hegyi patak, mely közvetlenül a bejárat mellett csörgedezik. Idilli, ugye? A nyugalom mellett talán mégis van valami, melyről képtelen lemondani, ez pedig a ZABPEHELY! Imádja a zabkását, legyen az hidegen vagy melegen tálalva, sósan vagy édesen, egyszerűen bárhogy jöhet.
Mindennapjai egyhangú nyugalomban telnek, de nem is vágyik kalandra. Ám amikor egy csütörtöki nap reggelén kimegy a házból, hogy tűzifát gyűjtsön, örökre megváltozik minden. Rábukkan egy kis tündéremberkére, akinek a lába beszorul egy fatörzs alá és segít kiszabadulnia. De kis tündér nagyon furcsán viselkedik. Megköszöni a segítséget, majd azonnal elmenekül, de még előtte ezt mondja:

Igazi hős vagy. Pontosan megfelelő jelölt. TE vagy az igazi!

Snöfrid nem tudja mire vélni ezt a reakciót, de ettől kezdve egyre több furcsaság történik vele. Például egy tálka isteni tejszínt tesz valaki az ajtaja elé. De az is gyanús, hogy szokatlanul sok jó fajta tűzifát talál a barlangja közelében. Vajon ki tehette ezeket oda?
Egy este azonban mindenre fény derül, amikor meglátogatja őt három emberke: Arp, Wurp és Herp, akik arra kérik, segítsen megtalálni Gunilla hercegnőt, aki nyomtalanul eltűnt. S hogy miért Snöfridre esett a választásuk? Mert a kis fickók meg vannak győződve arról, hogy ő az igazi  hős, ő a született kalandor!
Hősünk először nem tudja, mitévő legyen, a háta közepére sem kívánja a kalandot. De amikor levelet kap a tündérek királyától III. Olaftól, aki reménykedve kéri a segítségét, úgy dönt, útnak indul. Az útja során, mint ahogy a jó mesékben lenni szokott, sok-sok kihívással kell szembenéznie, többször veszélybe is kerül, de a hosszú út során csodálatos barátokra is talál.

A történet nem csak, hogy izgalmas, de nagyon kedves is. Az izgalom alatt nem azt értem, hogy ijesztő, de pont annyi cselekmény történik fejezetről fejezetre, hogy a gyerekek izgatottan várják majd a következő napi szórakoztató meseidőt. Bár a  kiadó 4 éves kortól ajánlja a kötetet, én inkább egy picit idősebbeknél, inkább 6 éves kor környékén próbálkoznék vele. Már csak a fejezetek hosszúsága miatt is, mert egyik-másik talán még nem köti le annyira a kisebbeket. Épp ezen hossz miatt, önálló olvasásra is alkalmas, így aki már egy picit jártasabb a betűk birodalmában, nyugodtan próbálkozhat vele.

A mese illusztrációt Andreas H. Scmachtl saját maga készítette. Sok-sok pici rajzot helyeztek el lapokon, így mindig lehet kicsit bogarászni, nézegetni a képeket. A borító nagyon jól tükrözi a beltartalmat, a történet elemei is megtalálhatóak rajta, csakúgy, mint a fontosabb szereplők, többek között a Arp, Wurp, Herp, a fogadósné Lundby asszony és Tibald, a fehér rágcsálószerű jó barát.

A sok-sok színes illusztráció mellett a nyelvezet is megérdemel egy piros pontot, hiszen nem csak kedves szóhasználatok vannak benne, de olyan rég elfeledett szavak is, melyek lassan a homályba vesznek. Nagyon szeretem ezt, pláne egy olyan történetnél, ahol Északfölde teljesen hihetetlen megmentése a tét és amelyben minden fejezet tartogat valami meglepetést.

Snöfrid arra tanítja a gyerekeket, hogy legyenek bátrak és fedezzenek fel új dolgokat. Hiszen mi is tapasztaltuk már, hogy néha jó kilépni a komfortzónánkból, mert ezáltal egészen hihetetlen kalandokban lehet részünk. Hősünk arra is rájön a kötet végén, hogy mennyire fontosak a barátok. De Snöfrid nem csak a kicsiknek, hanem nekünk, felnőtteknek is sok mindent megtanít majd. Többek között azt, hogy nem kell mindent kimondani, ugyanakkor egy "Hm" sok mindent jelenthet. Olvassátok és szeressétek ezt a helyes történetet. Bár csak most végeztem vele, már most izgatottan várom, hogy a következő kötet milyen kalandokat tartogat.

Zabkása

Mi is készülhetne a kötet mellé, mint Snöfrid kedvenc étele, a zabkása! Egy végtelenül egyszerű receptet hoztam, mert vannak dolgok, melyeket nem szabad túlgondolni. Ez most egy alaprecept, de bármivel extrázható. Tehetsz a tetejére a kedvenc gyümölcsödből, szórhatsz rá fahéjat és gazdagíthatod kakaóporral is. Kísérletezz vele és találd meg te is a kedvenc zabkása variációdat.1_83.jpgHozzávalók (2 adaghoz):

  • 100 gramm zabpehely (lehet kicsi és nagyszemű is)
  • 2 dl víz
  • 3,5-4 dl tej (lehet a kedvenc növényi tejed is)
  • egy csipet só
  • méz (helyettesíthető cukorral vagy juharsziruppal is)
  • gyümölcsök

Egy lábosba teszem a zabpelyhet és a vizet. Beleszórom a sót és állandó kevergetés mellett alacsony lángon felforralom. Amikor már kezdi beszívni a pehely a folyadékot, hozzáadom a tejet. Először csak a felét, aztán attól függően, hogy mennyire sűrűre szeretném, a többit is hozzálöttyintem. Amikor az állagot késznek ítélem, lehúzom a tűzről és édesítem. Ezután tálkákba öntöm és a kedvenc gyümölcseimmel halmozom el a tetejét. Most tettem rá durvára darabolt diót is és megfejeltem egy kevés juharsziruppal az érzés kedvéért. Finom hidegen és melegen is, de ha engem kérdezel langyosan a legfinomabb. 

ParféTipp: Megszórhatod más ropogós magokkal is, de jól áll neki a kókuszchips is!

431100670_7374297889273780_5036970928933212794_n.jpg

A sokunk által szeretett német gyermekkönyvíró, Andreas H. Schmachtl újabb bájos és kalandos történetét olvashatjuk a Manó Könyvek jóvoltából. Ismerjétek meg Snöfridet Virágvölgyből, aki eleinte maga sem gondolta volna, hogy veszélyes kalandra indul a komisz trollok ellen, és derítsétek ki bloggereinkkel együtt, hogyan sikerül megmentenie az elveszett hercegnőt! Természetesen most is érdemes velünk játszani, hogy esélyetek legyen megnyerni a Kiadó által felajánlott példányt!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban a Manó Könyvek kínálatából szemezünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

eszakfolde.png

A turné állomásai:
03.05.  Könyv és más
03.07.  Szembetűnő
03.08.  This is my (book) universe
03.09.  Csak olvass!
03.11.  KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr1018347845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása