Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Richard Scarry: Mentsük meg a bolygót!, Légy jól nevelt!

Bolygómentő quesadilla

2024. január 30. - KönyvParfé

p1130253.jpg

Ha meghallom Richard Scarry nevét, azonnal megjelennek lelki szemeim előtt a Tesz-Vesz könyvek, melyeket gyerekkoromban rongyosra lapozgattam. Még most is szívesen nézegetem ezeket a mesekönyveket, de nem csak a nosztalgia faktor miatt. Történetei időtállóak és a gyerekek a mai napig szeretik, hiszen ebben a képzeletbeli városban mindig történik valami érdekes! Ugyanis Tesz-Vesz városában senki sem unatkozik, mindenki dolgozik, teszi a dolgát. A sokféle szereplő segítségével pedig megtanulhatják a legkisebbek, hogy mi történik az iskolában, az utcán, a tűzoltóságon vagy épp az orvosi rendelőben. Most két olyan könyvet hoztam a sorozatból, melyek fontos dolgokra próbálják felhívni a kicsik figyelmét. A Mentsük meg a bolygót! című kötet a környezetvédelem fontosságára világít rá, míg a Légy jól nevelt!-ben együttesen megtanulhatjuk, hogyan illik viselkedni. A kötetek a Móra Könyvkiadó gondozásában és Weltler Ildikó fordításában olvashatóak.

Tovább

Elif Shafak: Éva ​három lánya

Vegán köfte

2024. január 24. - KönyvParfé

1_80.jpg

Volt már olyan könyv a kezedben, amely minden fejezetében megbizsergette a lelkedet finomságával, értelmével és párhuzamaival? A többszörös díjnyertes török származású írónő, Elif Shafak regényei bizony így hatnak a lélekre, az enyémre legalábbis mindenképp. Történeteiből rengeteg mindent megérthetünk Törökországról, a török társadalomról, a török kultúráról, kicsit jobban megismerhetjük Isztambult, valamint az ott élő férfiak és nők helyzetét. Shafak gyakran felszólal a nők jogaiért és szólásszabadságáért, ezért hazájában büntetőjogi eljárást is indítottak ellene, végül és egész életművét, köztük az Éva három lánya című regényét is tiltólistára tették. Egészen abszurd, nem? Hiszen könyveiben épp azokra az égető problémákra próbálja felhívni a figyelmet, mely megkerülhetetlenek, hazájában pedig üldözik azokat az írókat, akik említést tesznek az ottani helyzetről. Most a fentebb említett regényt hoztam, melyet már 2017-ben kiadtak hazánkban, ám tavaly egy csodás új borítóval újra elérhetővé vált a könyvesboltok polcain. A kötet az Európa Kiadó gondozásában és Csáki-Sipos Kata, valamint Nagy Marietta fordításában olvasható.

Tovább

Lynn Messina: Arcátlan ​kíváncsiság

Lekváros piskótatekercs

2024. január 22. - KönyvParfé

2_84.jpg

Ha a lelked nem bírja a skandináv krimiket, de szívesen olvasnál egy könnyed, nyomozós történetet, akkor Lynn Melissa Arcátlan kíváncsiság című regénye pont neked való. A rejtélyekkel és románccal teli sorozat első kötete visszarepít bennünket a 19. század elejére, azon belül is az angol régenskorszakba. Parádés szereplők, némi rejtély, egy csipet szerelem és egy megoldásra váró gyilkosság... kellhet ennél több? A kötet a Pioneer Books gondozásában és Kiss Viktória fordításában olvasható.

Tovább

Susanna Leonard: Dian ​Fossey

Banános palacsinta

2024. január 17. - KönyvParfé

2_83.jpg

Emlékszel a Gorillák a ködben című amerikai játékfilmre, amely Dian Fossey zoológus életével és munkásságával foglalkozik? Ez a hihetetlen nő az egész életét arra áldozta, hogy a hegyi gorillák viselkedését kutassa és tanulmányozza, s mivel veszélyeztetett fajról beszélünk, próbálta felhívni rájuk az emberek figyelmet. Susanna Leonard Dian Fossey - A hegyi gorillák megmentője című életrajzi regényében irodalmi emlékművet állított a kutatónak, könyvéből mi is megismerhetjük őt és azt a rendkívüli életet, melyet élt. A kötet a Kossuth Kiadó gondozásában és Győri Hanna fordításában olvasható.

Tovább

Lucy Clarke: A ​túra

Havas hegycsúcs

2024. január 09. - KönyvParfé

3_70.jpg

Ha esetleg azt tervezed, hogy a közeljövőben ellátogatsz Norvégiába, hogy túrázz egyet és megmászd a Blafjell-hegyet a barátaiddal, akkor véletlenül se olvasd el vagy vidd magaddal Lucy Clarke A túra című a könyvét, mert könnyen lehet, hogy félúton visszafordulsz majd. Ugyanis ez a könyv minden, csak nem sétagalopp!
Persze, miközben olvasod, jólesően beleszippanthatsz a friss hegyi levegőbe, gyönyörködhetsz a csodás kilátásban és érezheted a természet erejét, de vigyázz, mert ott bújik a lapok között az emberi gonoszság is. Ha mégis kíváncsi lettél, miféle sötét titkokra bukkanhatsz ezen a túraúton, semmiképpen ne hagyd ki. A kötet a 21. Század Kiadó gondozásában és Novák Gábor fordításában olvasható. 

Tovább

Celeste Barber: Challenge ​Accepted! – Kihívás elfogadva

Fairy bread, avagy az ausztrál tündérkenyér

2024. január 07. - KönyvParfé

1_1_9.jpg

Szeretem azokat az embereket, akiknek jó humoruk van, de a legjobban azokat kedvelem, akik tudnak önmagukon is nevetni. Az önirónia nagyon fontos. Megtalálni a kínos szituációkban is a pozitívumot, elütni egy csattanós poénnal, nos, azt hiszem ez sokszor tud segíteni abban, hogy önmagunkkal és embertársainkkal is javuljon a kapcsolatunk. Mert a nevetés a legjobb orvosság, sok problémára gyógyírként felírható. Celeste Barber érti és érzi ezt a mesterséget, ám humoristaként nem csak megnevettet minket, de görbe tükröt is állít elénk. Már egy ideje követem az Instagramon és a Facebookon is, az időnként feljövő posztjain pedig hangosan nevetek, de most, a Challenge Accepted! - Kihívás elfogadva című önéletrajzi könyvében egy kicsit más, komolyabb arcát is megmutatja a nagyközönségnek. A kötet a Libri Könyvkiadó gondozásában és Kövesdi Miklós fordításában olvasható.

Tovább
süti beállítások módosítása