Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Lynn Messina: Arcátlan ​kíváncsiság

Lekváros piskótatekercs

2024. január 22. - KönyvParfé

2_84.jpg

Ha a lelked nem bírja a skandináv krimiket, de szívesen olvasnál egy könnyed, nyomozós történetet, akkor Lynn Melissa Arcátlan kíváncsiság című regénye pont neked való. A rejtélyekkel és románccal teli sorozat első kötete visszarepít bennünket a 19. század elejére, azon belül is az angol régenskorszakba. Parádés szereplők, némi rejtély, egy csipet szerelem és egy megoldásra váró gyilkosság... kellhet ennél több? A kötet a Pioneer Books gondozásában és Kiss Viktória fordításában olvasható.

A történet főszereplője Beatrice Hyde-Clare, a 26 éves visszahúzódó és árva vénkisasszony. Unalmas rokonaival él egy távoli birtokon, mindennapjai elég sivárak: kötögetés, teázgatás és üres fecsegés teszi ki az idejét. Csakhogy hirtelen minden megváltozik, amikor is meginvitálják őt és nagynénjének családját egy vidéki összejövetelre, melyre nagy reményekkel telve érkezik. Egészen jól alakul minden, sőt ezek a napok változatosan pihentetőek is lehetnének, ha nem kellene elviselnie az asztalnál az idegesítő Kesgrave hercegét, aki egy igazán pökhendi és lehetetlen alak. Beatrice szívesen fantáziál a vacsoraasztalnál arról, hogy milyen ételeket öntene a férfi fejére, így hol egy szelet süteményt, hol a teknőslevest vág képzeletben a herceg arcához.
Ám a helyzet akkor kezd el bonyolódni, amikor egy este meggyilkolnak a könyvtárban egy vendéget. Beatrice olvasnivaló reményében lép be a szobába, de izgalmas könyv helyett egy holttestre bukkan, a tett helyszínén pedig kit talál még? Természetesen a jóképű herceget. Mindketten próbálják bizonyítani egymás ártatlanságát, majd egyszer csak azt veszik észre, hogy közös nyomozásba kezdenek, hogy mielőbb kézre kerítsék a tettest.

Igazából a történet egy csomó olyan kellékkel operál, melyet leginkább a hölgy olvasók élveznek talán a leginkább: a legkülönfélébb karakterek, egy arrogáns és pimasz herceg, egy csendes, ugyanakkor nagyon okos és fanyar humorú főszereplő és egy gyilkosság, melynek felgöngyölítéséhez közel sincs annyi gógyira szükség, mint egy ördöglakathoz. Viszonylag könnyen rá lehet jönni az elkövető személyére, viszont a vicces párbeszédek valahogy ott tartják az olvasót fejezetről fejezetre.

Beatrice személyében pedig egy kíváncsi, bátor és szellemes hősnőt kapunk, aki a regény végére egy szép ívű jellemfejlődésen esik át. A herceggel remek párost alkotnak, ugyanakkor a mellékszereplők sokszínűsége is emeli a történet fényét.
A szerző bizonyára sok etikett-kézikönyvet olvasott, mielőtt nekilátott a történethez, mert elég jól leírja és vázolja az adott időszakot és a szokásokat. Legalábbis a helységek leírásai, az asztalon fellelhető terítékek vagy épp a nagynéni dagályos mondatai és érvelései mind-mind ezt bizonyítják.

Ha szívesen olvasnál egy bájos és humoros történetet, melynek egy karakán és talpraesett "ifjú" hölgy a főszereplője, valószínűleg tetszeni fog ez a regény is. A sorozat pedig hamarosan folytatódok, én pedig kíváncsian várom, milyen kalamajkába keveredik legközelebb Beatrice.

Lekváros piskótatekercs

Mivel a történet a 19. század elejére repít vissza minket, és nem egyszer megidéződnek az elegáns vidéki vacsorák terülj-terülj asztalkái, olyan ételt kerestem, mely biztosan szerepelhetett a fogások között. Márpedig a piskóta ilyen! A sok nehéz étel után bizony egy könnyű piskóta méltó lezárása lehet az estének.   

1_79.jpgHozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 6 ek liszt
  • sárgabaracklekvár (legjobb a házi)
  • porcukor (opcionális)

Először is a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verem. Ezután hozzáadom a tojások sárgáját és a habverő alacsony fokozatán összedolgozom. Ebbe megy a sütőporral elkevert liszt, melyet apránként adok a tojásos masszához. Egy közepes tepsit kibélelek sütőpapírral és egy kanál segítségével simára egyengetem rajta a nyers tésztát. 180 °C-ra előmelegített sütőbe teszem és 15-20 perc alatt készre sütöm. 
Amikor kiveszem a megsült tésztát, egy konyharuhára borítom és megkenem házi sárgabaracklekvárral. A piskótát pedig a konyharuha segítéségével feltekerem és így hagyom kihűlni. Amikor kihűlt, felszeletelem, porcukorral megszórom és tálalom is. 

420183178_25048469928071593_3940969881585525462_n.jpg

A 19. századi nemesi látogatások és azok soha véget nem érő esőzéseinek bágyadt hangulatát egyszer csak titokzatos haláleset rázza fel. A bűntényt öngyilkosságnak álcázzák, egy kotnyeles vénkisasszony azonban nyomozni kezd, hogy felderítse az igazságot. Vajon sikerül neki? Tart négy bloggerünkkel, s ismerd meg Lynn Messina sorozatkezdő történeté, az Arcátlan kíváncsiságot, mely a Pioneer Books kiadásában jelent meg nemrégiben. Ha a turnéval tartasz, megnyerheted a könyv egy példányát a kiadó felajánlásában.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Nem Beatrice Hyde-Clare az irodalom első nyomozókedvű kisasszonya, aki egy bűntény felderítésébe vágja fejszéjét - szakítva minden társadalmi konvencióval. Keressük meg együtt irodalmi elődeit! Minden állomáson találtok egy idézetet egy olyan könyvből, melynek hősnője (vagy hősnői?) szintén nyomozóként tette magát próbára. A feladat, hogy az adott könyv nyomozónőjének nevét írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába. Figyelem, lehet, hogy akad olyan állomás is, ahol két névre vagyunk kíváncsiak!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)arcatlan_kivancsisag.png

A turné állomásai:
01.17.  Szembetűnő
01.19.  Olvasónapló
01.22.  KönyvParfé
01.23.  Dreamworld

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr3618264825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása