Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Ana Reyes: Ház ​a fenyvesben

Guatemalai guacamole

2024. március 28. - KönyvParfé

a_2.jpg

Nem igazán voltam eddig oda a krimi és a pszicho-thriller műfajért, de szeretek kísérletezgetni és feszegetni a határaimat, ezért mostanában többször választok ebből a kategóriából. Ana Reyes Ház a fenyvesben című thrillerén azért akadt meg a szemem, mert Reese Witherspoon könyvklubjában is foglalkoztak vele és ígéretesnek tűnt a fülszövege alapján. De sajnos ebbe most egy kicsit beleszaladtam, mert nem azt kaptam tőle, amit vártam. Hiába a klassz borító és a hátulján lévő néhány soros figyelemfelkeltő ajánló, nem vagyok maradéktalanul elégedett. Kicsit kár érte, és nagyon sajnálom, mert a történet tele volt kiaknázatlan lehetőségekkel. A kötet a Next21 Kiadó gondozásában és Lévai Márta fordításában olvasható.

A regény főszereplője Maya, aki nemrégiben költözött össze barátjával, Dannel. A történet elején már látni, hogy a lánynak komoly mentális problémái vannak: gyógyszereket szed, elvonási tünetei vannak, és a kelleténél többször nyúl az alkohol után. A barátja nagyon támogató és kedves srác, és Maya szereti is a fiút, de mégsem osztja meg vele a problémáit, valamint a múltjában történt különös dolgokról is mélyen hallgat. Egészen mostanáig, mikor is Maya ráakad az interneten egy rejtélyes videóra, melyen korábbi barátja, Frank látható egy fiatal nővel. A férfit évek óta nem látta, a felvételen pedig a nő holtan borul az asztalra, pont mint évekkel ezelőtt a legjobb barátnője, aki ugyancsak hasonló körülmények között vesztette életét a férfi jelenlétében.
Mayát nem hagyja nyugodni a gondolat, ezért elutazik szülővárosába, hogy egy kicsit nyomozzon az eset után és rájöjjön, mi is történhetett valójában. Mindeközben egyre rosszabbul van, elvonási tünetek kínozzák és visszatérnek olyan sötét és kínzó emlékek, melyeket eddig feledni próbált. Mivel a családjában többeknél diagnosztizáltak mentális betegséget, egy idő után Maya a saját képzeteit is hamisnak érzi. De a kérdés mégis az, hogy kell-e félnie Franktől és veszélyben van az ő élete is, vagy csak a kényszeres téveszméi űznek belőle bolondot?

Azt nem mondhatom, hogy nem vitt magával a sztori, hiszen végig kíváncsi voltam, hogy mi fog kisülni ebből a katyvaszból. Viszont nagyon lassan bontakozik ki a történet, és az egésznek van egy kicsit sötét és nyomasztó hangulata. Maya nem egy szimpatikus hősnő és nem szerettem a fejében lenni, valamint a múlt és a jelen közötti ugrálás miatt egy picit kusza lett a vonalvezetés.
A lány hiába próbálja meggyőzni a környezetét az igazáról, senki nem hisz neki. Miért is tennék, hiszen folyton rosszul van és messziről lerí róla, hogy mentálisan instabil? És ahogy keveredik az álom a valósággal, mi sem lehetünk már biztosak semmiben. Csupán abban, hogy ez a misztikus-krimiszál egyre inkább lényegtelenné válik, ami nem igazán tett jót a regénynek...

A múltban ugrálva sok mindent megtudhatunk Mayáról és a családjáról. Anyja házában egyre több dolog kerül előtérbe, és sokat olvashatunk a lány származásáról, azon belül is elhunyt guatemalai apjáról. S miután előkerül egy könyv az apától, melyben rejtett üzenetek találhatóak, akkor kezd el bonyolódni a dolog és akkor indul be jobban a cselekmény. Pláne, hogy a szálak a gyanús Frankhez vezetnek.

Nem akarom lehúzni a történetet, mert egy első könyves szerzőtől ez egy ígéretes indítás lehetne, csak valahogy hiányzott belőle kraft. Azt hiszem, ez egy tipikus egyszer olvasós könyv, bár nálam az összes krimi és thriller az, hiszen miután kiderül a csavar, már nem hordoz akkora izgalmakat egy újraolvasás. Nem akarom elvenni senki kedvét a könyvtől, de az biztos, hogy leginkább azok fogják kedvelni majd, akik nem időztek túl sokat eddig a műfaj berkein belül.

Guatemalai guacamole

Maya sokat foglalkozik a származásával, azon belül is a guatemalai gyökereivel. Ezért most egy guacamole receptet hoztam, mely villámgyorsan kész és remek mártogatós a baráti beszélgetős összejöveteleken. Hogy miben más a guatemalai a többi verziótól? Csupán abban különbözik, hogy nem annyira ízesítik túl, nincs benne chili, viszont egy kevés sóval és borssal, meg némi lime levével bolondítják meg az avokádót.b_2.jpg

Hozzávalók:

  • 3 érett avokádó
  • egy kicsi vöröshagyma
  • 1 lime kifacsart leve
  • só, bors
  • tortilla chips

Az avokádókat felvágom, magjukat eltávolítom és a belsejüket egy villa segítségével pépesre töröm. Hozzáadom a finomra feldarabolt vöröshagymát, sózom és borsozom, végül meglocsolom a lime levével. Alaposan összekeverem, tálkába kanalazom, melléhelyezem a tortilla chipset és mehet is az asztalra.

ParféTipp: Persze megbolondíthatod némi fűszerrel, korianderrel, fokhagymával vagy apróra feldarabolt paradicsomdarabokkal is.433259065_7443851738985061_3882409096656221265_n.jpg

Ana Reyes Ház a fenyvesben című bemutatkozó thrillerében egy rejtélyes haláleset és egy soha fel nem dolgozott trauma áll a középpontban. Főszereplőnk, Maya elvesztette a legjobb barátnőjét, most pedig, évekkel később egy különös videó újra felhozza benne az eltemetett emlékek morzsáit, melyek sokkal messzebbre vezetnek, mint gondolná. Tartsatok három bloggerünkkel az állomásokon, és nyerjétek meg a Next21 Kiadó által felajánlott példányt!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban a Next21 Kiadó további kötetei után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell  a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

colorful_photo_rainbow_facebook_cover_3.png

A turné állomásai:
03.22.  Könyv és más
03.24.  Milyen könyvet olvassak?
03.28.  KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr7318365995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása