Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Lucy Clarke: A ​túra

Havas hegycsúcs

2024. január 09. - KönyvParfé

3_70.jpg

Ha esetleg azt tervezed, hogy a közeljövőben ellátogatsz Norvégiába, hogy túrázz egyet és megmászd a Blafjell-hegyet a barátaiddal, akkor véletlenül se olvasd el vagy vidd magaddal Lucy Clarke A túra című a könyvét, mert könnyen lehet, hogy félúton visszafordulsz majd. Ugyanis ez a könyv minden, csak nem sétagalopp!
Persze, miközben olvasod, jólesően beleszippanthatsz a friss hegyi levegőbe, gyönyörködhetsz a csodás kilátásban és érezheted a természet erejét, de vigyázz, mert ott bújik a lapok között az emberi gonoszság is. Ha mégis kíváncsi lettél, miféle sötét titkokra bukkanhatsz ezen a túraúton, semmiképpen ne hagyd ki. A kötet a 21. Század Kiadó gondozásában és Novák Gábor fordításában olvasható. 

A túra egy barátságtörténet, amelyben négy közeli barát elindul, hogy felfedezze a gyönyörű és nyugodt Norvégiát. A csajok iskolás koruk óta ismerik és szeretik egymást, s bár útjaik a munka, a család és a karrier miatt különvált, igyekeznek minden évben együtt tölteni egy kis időt. A négy nő nagyon különbözik egymástól, ezen a túrán mégis mindannyiuknak egy a célja: élvezni a csípős hegyi levegőt, a sötét erdőt és a ragyogó kék eget. Mindannyian más-más elképzelésekkel vetik bele magukat a kalandba, a lényeg, hogy egy időre hátra hagyják a problémáikat és kicsit ki tudjanak szakadni a mindennapok rabságából. De amikor megérkeznek a túra kezdőpontjának helyszínére, megtudják, hogy a hegynek sötét története van. Korábban egy nő meghalt fent, az ügy pedig még mindig kísérti a helyieket. Elhessegetik a hallottakat, próbálják nem rossz ómennek venni az információkat, ám amikor pont arra területre érnek, ahol a fiatal lány eltűnt, az az érzésük támad, hogy valaki figyeli őket. Vajon tényleg van valaki a sötétben? Milyen titok lappanghat a hegy mélyben?

Nem vagyok egy nagy thriller fan, de úgy látszik, kezdenek bejönni az effajta sztorik. Tetszenek ezek az elszigeteltségre alapozó, rejtélyekkel megtűzdelt történetek. Lucy Clarke pedig olyan jól mesél, hogy egészen belefeledkeztem a könyvbe, melyben a borzongáson kívül a barátság a fő motívum. Mind a négy nőnek megvan a saját egyénisége, a saját története és egyfajta titka is, melyet a vadon felerősít bennük. Fejezetről fejezetre beleláthatunk mindannyiuk jó és rossz oldalába, a történet során pedig megértjük őket, együtt érzünk velük, tudunk hozzájuk kapcsolódni. Ez persze annak is köszönhető, hogy E/3-as személyben íródtak a fejezetek és minden nő történetét a saját nézőpontjából szemlélhetjük.
Szintén sok csavart tartogatnak a férfi karakterek, akik hozzájárulnak a feszültséghez és szépen emelik a majréfaktort. Mindenkire rávetül a gyanú árnyéka, mindenki furcsán viselkedik vagy épp túlságosan titokzatos.

Sokat tudnék mesélni még erről a könyvről, de nem akarok jobban belemélyedni. Nehéz spoiler nélkül írni róla, mert lelőhetek olyan csavarokat, melyek akkor ütnek igazán, ha szép lassan haladunk a regénnyel és engedjük, hogy az szerző megalapozza számunkra a kellő hangulatot. Egy valami azonban biztosan állíthatok: senki és semmi sem az, aminek elsőre gondolnánk.

Aki szereti a csavarokat, a drámát és a feszültséget, az mindenképp tegyen vele egy próbát. Azt hiszem, beszerzem az írónő másik két magyarul megjelent regényét is és csapok valamikor egy Lucy Clarke hétvégét. Egy azonban tuti, egy ideig biztosan nem fogok ellátogatni Norvégiába, hogy megmásszam a Blafjell-hegyet.

Havas hegycsúcs

Bár havas kunyhónak vagy eszkimó kunyhónak is hívják ezt az édességet, megtalálható a recept még hegycsúcs elnevezéssel is. Szerintem jobban hasonlít az utóbbira, bár az enyém inkább egy elfuserált tollaslabdához, ezért is gondoltam, hogy elkészítem a könyv mellé. A receptet a Gabriella konyhája oldalon találtam, de az benne a legjobb, hogy csupán egy kis időre és egy egyszerű citromfacsaróra lesz szükséged az elkészítésükhöz.2_82.jpg

Hozzávalók:
A sötét rétegez:

  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • kb. 10 dkg szobahőmérsékletű, puha vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2 csapott evőkanál holland kakaópor
  • 2 evőkanál rum (vagy aroma, ha kisgyerekek is fogyasztják majd)
  • néhány evőkanál tej

A fehér, kókuszos réteghez:

  • 1 dl tej
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 5-7 dkg kókuszreszelék
  • + lecsepegtetett, kimagozott meggy (opcionális)

A darált kekszet összegyúrom a puha vajjal, a porcukorral, a kakaóporral és a rummal. Ha szükséges, adok hozzá pár evőkanál tejet, de csak annyit, hogy összeálljon, de ne legyen ragacsos.
A kókuszos réteghez a tejet felforrósítom a cukorral, hozzáadom a lisztet és alacsony hőmérsékleten addig keverem, míg be nem sűrűsödik. Ebbe mehet a kókuszreszelék. Akkor jó az állaga, ha nem túl száraz és nem túl lágy a massza. Félreteszem, míg kihűl.
A citromfacsaró belsejébe folpackot teszek, az ujjaimmal belenyomok egy keveset a kókuszos tésztából, majd a kakaós kekszréteggel zárom, befedve vele az előzőleg belepottyantott meggyszemet. Próbálom úgy lenyomkodni a masszát, hogy az alja sima legyen, hiszen így fog szépen megállni a tányéron. Kiborítom a tálcára és lehúzom róla a fóliát. Ugyanezzel a módszerrel jöhet a következő havas hegy. Azonnal fogyasztató, de ha áll 1 napot a hűtőben, az sokat dob az állagán és szépen összeérnek az ízek.

ParféTipp: Első próbálkozásom a sütivel, de nem hiszem, hogy többé csinálok ilyet. Ízre nagyon finom, de nehéz ráérezni az állagokra. Nem is lettek tökéletesek a hegyecskéim. Ha mégis próbálkozol vele, csinálj rögtön dupla adagot, mert esélyes, hogy a felét nem tudod majd szépen kiszedni a formából. Persze Te lehetsz ügyesebb, mint én, mindenesetre én szóltam! :)

414493773_3630245933961248_1813585511394038511_n_1.jpg

Lucy Clarke bemutatkozó regénye A túra, nem csak pörgős, de izgalmas thriller is. Négy barátnő útját kísérhetjük végig, akik belevetik magukat egy norvég hegyi túrába, ám egyikük sem számít arra, hogy a Blafjell-hegyen nem csak a sport szépségét, de a rettegést is megtapasztalják. A fordulatos történetben sohasem tudhatjuk, hogy ki a jó és ki a rossz, ezért jobb résen lenni. Ha kíváncsiak vagytok, tartsatok három bloggerünkkel az állomások során, és nyerjétek meg a 21. Század Kiadó által felajánlott példányt!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkon Norvégiába utazunk és felkeresünk pár híres hegységet és sziklaképződményt. Minden állomáson találtok egy-egy leírást, a ti feladatotok pedig az, hogy rájöjjetek, mikre gondoltunk, és a keresett neveket beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)tura.png

A turné állomásai:
01.06.  Könyv és más
01.09.  KönyvParfé
01.11.  Readinspo

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr3318259297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása