Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Hanna Faber: Always ​Love You – Whitney Houston

Fűszeres paradicsomleves

2023. december 19. - KönyvParfé

1_77.jpg

Valahányszor hétvégente egy énekes tehetségkutató műsorra kapcsolok, mindig megállapítom, hogy Jennifer Lopezt, Beyoncét és Whitney Houstont nem lenne szabad utánoznia az előadóknak. Mert ez a három nő akkora tehetség, hogy képtelenség lemásolni őket, így bárki aki próbálkozik velük, csak halovány utánzattá válik. Vajon mi lehet a titok? Hanna Faber életrajzi ihletésű regényében a legendás Whitney Houston alakja elevenedik meg, az olvasó pedig bepillantást nyerhet a kezdetekbe és abba, hogyan lett minden idők legtöbbet díjazott női előadóművésze. Az Always Love You című kötet a Kossuth Kiadó Különleges sorsok - Regényes életek sorozatában és Nimila Ágnes fordításában jelent meg.

Azt hiszem, csak a zenetörténet nagyjaihoz kapcsolhatunk olyan fülbemászó dallamokat, melyek már az előadók nevének említésekor a fülünkben csengenek. Kétségtelen, hogy az egyik ilyen tehetség Whitney Houston volt, aki 2012-ben, mindössze 48 évesen halt meg. 
A könyvben lévő rövid fejezetek elsősorban az 1980 és 1992 közötti időszakra koncentrálnak, de az 1994-es Grammy-díjátadó utolsó óráit is többször megemlíti. Azon belül is azt a varázslatos pillanatot, amikor a színpadon azt mondta: "I will always love you", s vált ez pályafutása csúcspontjává. Ez a dal azért is nagyszerű, mert dokumentálja a szoros kapcsolatot Kevin Costnerrel, aki a Több mint testőr forgatása során találkozott Whitney-vel és a támogatása révén vált jó baráttá.

Mindezek előtt viszont az énekesnő gyerekkora kerül előtérbe. 1974-et írunk, amikor is láthatjuk a 11 éves, félénk "Nippy" első próbálkozásait. Az legelső komolyabb fellépése a New Hope baptista templom vasárnapi miséjén került sor, mikor is sikerül tapsra bírnia és teljesen elvarázsolnia hangjával a közönséget. Ekkor már tudja, hogy zenével szeretne foglalkozni és édesanyja is látja, mennyire tehetséges. Bár az anya félti lányát és szigorúan fogja, mégis segíti karrierjét, s engedi, hogy háttérénekesként a saját produkcióinál színpadi rutint szerezzen. 
Ugyanakkor ahogy nő Whitney, úgy bontogatja szárnyait és dönt jól vagy épp rosszul élete során. Így láthatjuk rosszul fizetett modellként, keresett zenészként, majd boldogtalan feleségként és díjakkal elárasztott világsztárként.

A kötetben nagy teret kap a gyerekkor és a legjobb barát, Robyn, aki nélkül Faber szerint soha nem ívelhetett volna ennyire magasra Houston karrierje. A szerelem, amely kettejüket összeköti, a kezdetben testi kapcsolatból nem kevésbé bensőséges barátsággá alakul, s mindez éppoly kézzelfoghatóvá válik, mint Whitney tragikus összefonódása más híres énekesekkel és színészekkel. A könyv kitér a gyakran elbizonytalanodó énekesnő progresszív drogfogyasztására, s próbálja megtalálni az okokat, miért is süllyedt sokszor olyan mélyre élete során az énekesnő. Bár rengeteg cikkben olvashattuk, hogy a drogproblémák férje, Bobby Brown hatására kezdődtek, ezért nem hibáztathatjuk csak őt, hiszen Houston már jóval megismerkedésük előtt is használt szereket. A szerző ugyanakkor tudatosan - a sok rosszat ellensúlyozva -, olyan boldog pillanatokat is belecsempészett a regénybe, amelyek remélhetőleg így vagy úgy, de valóban megtörténhettek.

Összességében ez egy lebilincselő olvasmány, mely kézzelfoghatóan közel hozza hozzánk a tehetséges és mégis sokszor boldogtalan Whitney Houstont. Nem lett erős könyv, de rengeteg olyan információ található benne, melyről talán még soha nem hallhattál. Ajánlom azoknak, akik szeretnének többet tudni az énekesnőről és azoknak is, akik egy rövid utazást tennének korunk egyik legkáprázatosabb zenei ikonjának lenyűgöző életébe. A regény elolvasása után pedig nem marad más, mint elindítani egy Whitney Houston Best Of-válogatást és vele együtt énekelni azt.

Fűszeres paradicsomleves

Whitney Houston nem volt hatalmas ínyenc, de szerette a szusit, a sült csirkét és az édesburgonya pitét. A kedvenc csemegéje a Fruity Pebbles volt, mely egy nagyon színes, gyümölcsös rizspehely. De amit mindennél jobban szeretett, az a paradicsomleves, melyet sűrűn kért fellépései előtt és után is. Most egy fűszeres paradicsomleves receptet hoztam, mely villámgyorsan elkészül. Kísérletezz a kedvenc fűszereiddel, tálald hidegen vagy melegen, és zsebeld be a dicséreteket!

2_80.jpgHozzávalók:

  • 2-3 ek olívaolaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 db hámozott aprított paradicsom konzerv (összesen 800 g)
  • 1 szár angolzeller
  • só, bors, cukor ízlés szerint
  • szárított oregano és bazsalikom
  • 1 liter zöldségalaplé
  • + a tálaláshoz friss bazsalikom, mozzarella és pirítós

A hagymát megpucolom, felaprítom és az olajon üvegesre párolom. Erre megy a felaprított zeller, amit pár percig pirítok. Ehhez öntöm a paradicsomkonzervet és a zöldségalaplevet, majd mehetnek bele a fűszerek és a zúzott fokhagyma is. Közepes lángon addig főzöm, míg a zeller megpuhul, végül egy botmixer segítségével krémesre pürésítem. Tálkákba öntöm, a tetejére mozzarellát tépkedek, megszórom egy kevés friss bazsalikommal és nem feledkezek meg a pirítósról sem.

ParféTipp: A levest gazdagíthatod tésztával, esetleg rizzsel is.

409221589_6297784303655889_4068659261058503666_n.jpg

A Kossuth Kiadó jelentette meg Hanna Faber: Always Love You - Whitney Houston című életrajzi regényét, mely A hang alcímet kapta. A szerző egyedi látásmódjával bepillantást nyerhetünk a rendkívül tehetséges énekesnő életébe a kezdetektől egészen a karrierje csúcsáig. Kövesd végig a blogturné állomásait, és ha szerencsés vagy a játékban, akár meg is nyerheted a könyvet a kiadó felajánlásában.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Olvassátok el a regény beleolvasóját, így könnyedén megválaszolhatjátok a kérdéseinket. A helyes megoldásokat minden állomáson írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.)whitney.png

A turné állomásai:
12.15.  Kelly és Lupi olvas
12.17.  Szembetűnő
12.19.  KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr8018260027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása